Eskisehir'de Ilginç Robot Yarismasi Büyük Çekismeye Sahne Oldu

Eskisehir’de ESOGÜ ev sahipliginde ’Kötü Robot Yarismasi’ düzenlenirken, çesitli türdeki robotlar birbirine üstünlük saglamak için kiyasiya yaristi.

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ev sahipliginde Eskisehir Mühendislik Kulübü (ESOES) tarafindan gerçeklestirilen ’Kötü Robot Yarismasi’ HEBOCON 2023 yarismasi düzenlendi.

Eskisehir’de ilk kez geçtigimiz yil düzenlenen yarisma ESOGÜ Spor Salonu’nda yapildi. Yarismaya, Istanbul Bilgi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Uludag Üniversitesi, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskisehir Teknik Üniversitesi’nden olmak üzere ikiserli takim halinde toplam 16 yarismaci katildi.



Yarismada büyük çekisme yasandi

Ikiserli 8 takimin oyuncak ve hurda parçalardan yaptigi çesitli robotlar hazirlanan özel platformda eleme usulüyle kiyasiya yaristi. Mücadele eden robotlarin renkli görüntüsü dikkat çekerken, büyük çekismeye sahne olan yarismayi tribünlerden ögrenciler heyecanla izledi. Yarismanin ardindan birinci olan takima 3 bin lira, ikinci olan takima da 2 bin lira ödül verildi.



“Biraz marjinal bir araba yapmaya çalistik”

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisligi ögrencisi Gökhan Yigit, geçen yil da bu yarismaya katilarak tecrübe edindigini belirterek, “Bu yarismaya mühendislik hesabi yaparak basladik. Çalisarak gelmistik. Ben geçen sene de bu yarismaya katilmistim. O yüzden daha tecrübeli oldugum için biraz avantajliydim. Arabamiza sase ekledik, aks ekledik. Tekerleklerimizin birbiriyle daha orantili ve koordineli sekilde dönmesini sagladik. Biraz marjinal bir araba yapmaya çalistik” dedi.



“Herkes gerçekten çok güçlü ve saglam robotlar yapmis”

Kötü Robot Yarismasi ile ilgili bilgiler veren Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlik Fakültesi Mühendislik Kulübü Baskani Sezai Enes Yildizhan, yarismalarin çekismeli geçtigini belirterek, “Buradaki yarismamiz HEBOCON kötü robot yarismasi. Aslinda Japonya’da çikan bir yarisma. Buraya gelen yarismaci takimlarimiz oyuncak ve hurda parçalarindan yapabilecekleri en berbat, en kötü robotlari yapiyorlar. Daha sonra bu robotlari turnuva usulüyle yaristiriyorlar. Yarismalar gerçekten kiyasiya geçiyor. Çok fazla berabere kalan robot oldu. Herkes gerçekten çok güçlü ve saglam robotlar yapmis, mücadeleler oluyor. Biz bu yarismayi geleneksellestirmeyi düsünüyoruz. Zaten bu yil ikinci yilimiz. Umarim seneye de daha güzel bir sekilde yapilir” diye konustu.



“Su anda aylarca verdigimiz emegin karsiligini aliyoruz”

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Uçak Mühendisligi 1. Sinif ögrencisi ve ayni zamanda da Eskisehir Mühendislik Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi ve HEBOCON 2023’ün Koordinatörü olan Serra Tekmen ise düzenledikleri yarismayla emeklerinin karsiligini aldiklarini dile getirerek, “Yönetim kurulundaki arkadaslarimla HEBOCON’u bu hale getirmek için çok çalistik aslinda. Su anda da aylarca verdigimiz emegin karsiligini aliyoruz. Mücadelelerimiz gerçekten kiyasiya ve inanilmaz hirsli gidiyor. Yarismacilarimizin hepsi çok iyi. Önümüzdeki senelerde de yarismayi tekrarlamayi düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA