Efsane Güresçi Hamit Kaplan'in Hayati Belgesel Oldu

Türk güresinin efsane isimlerinden, 175 kez milli formayi giyen dünya ve olimpiyat sampiyonu Hamit Kaplan’in hayati belgesel oldu.

43 yasindayken hayata veda eden Hamit Kaplan’in geride biraktigi fotograflar ve kullandigi esyalarin yani sira arsivlerde yer alan müsabakalarinin görüntüleri de ekrana tasindi. Ayrica güres camiasinin önde gelen isimlerinin yani sira Kaplan’in yakinlari da belgeselde düsüncelerini paylasti.

Hamamözü Kaymakamligi ve Hamamözü Belediyesinin ortak çalismasiyla yönetmenligini Hamamözü Ilçe Özel Idare Müdürü Serdar Çolak’in üstlendigi ’Pehlivan’ adli belgesel, Kaplan’in 47. ölüm yil dönümü olan 5 Ocak 2023’te izleyiciyle bulustu. Amasya Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen belgeselin tanitim programina Amasya Vali Yardimcisi Mustafa Pala, Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmaci, güres camiasinin önde gelen isimleri Ahmet Ayik ile Mahmut Demir, diger yetkililer ve vatandaslar katildi.



Ahmet Ayik: "Rekor hala Hamit Kaplan’dadir"

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programda konusan dünya ve olimpiyat sampiyonu eski milli güresçi Ahmet Ayik, birlikte sampiyonalara katildiklari Hamit Kaplan’in örnek bir sporcu oldugunu belirterek, "Hem aldigi madalya sayisi hem de Türkiye’ye getirmis oldugu puanla agir siklet olarak rekor hala Hamit Kaplan’dadir" dedi.

Belgesel filmin hazirlanmasiyla Hamit Kaplan’a olan vefa borçlarini ödemeye çalistiklarini anlatan Hamamözü Belediye Baskani Fatih Bayrakdar ise, "Bu belgeselin özellikle güresçilerimize, gençlerimize, okullarda ve üniversitelerde izletilmesi gerekir. Hamamözü gibi bir yerden tahta bavulla yola çikip dünyanin sirtini yere vuran hemserimizin hayatini ögrenmeliler" diye konustu.



Baskan Sari, Kaplan için siir yazdi

Hamit Kaplan için kaleme aldigi ’Pehlivan’ siiri seslendiren Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari da, "Sampiyonalarda Istiklal Marsimizi söyletmek, bayragimizi göndere çektirmek bir inanç ve Allah vergisidir. Sampiyonumuzu rahmetle aniyorum" seklinde konustu.

Programin sonunda Hamamözü Kaymakami Seyma Sendur, Belediye Baskani Bayrakdar, Cihan Candemir ve belgeselin yönetmeni Serdar Çolak ile ekibine hizmetleri anisina plaket verildi.

Kaynak: İHA