BM Açiklamasi Sadi Kaddafi'nin Tahliyesi Ulusal Uzlasi Için Önemli Bir Adim

Birlesmis Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL), devrik lider Muammer Kaddafi'nin oglu Sadi Kaddafi'nin dün Libya makamlarinca serbest birakilmasini "hukukun üstünlügü ve ulusal uzlasi için önemli bir adim" olarak degerlendirdi.

UNSMIL, Libya'da yedi yil ve daha uzun süredir tutuklu bulunan Sadi Kaddafi (48), Muammer Kaddafi'nin Özel Kalem Müdürü Ahmed Ramazan ve de eski rejime bagli 6 kisinin tahliyesine iliskin yazili bir açiklama yayinladi.

Sadi Kaddafi'nin saliverilmesinin, "hakkinda 2019'da mahkeme tarafindan beraat karari verilmesi nedeniyle yasalara uygun bir karar" oldugu belirtilen açiklamada, tahliyelere iliskin su ifadelere yer verildi:

"Bu tahliyeler, hukukun üstünlügüne ve insan haklarina saygi yolunda önemli bir adimi ve hak temelli bir ulusal uzlasi sürecine katkida bulunabilecek ve ulusal birligi daha da güçlendirebilecek olumlu bir gelismeyi temsil ediyor."

Açiklamada, UNSMIL'in, Ulusal Birlik Hükümeti, Baskanlik Konseyi ve yargi makamlarinin çabalarini takdirle karsiladigi kaydedilirken, ülkede keyfi olarak gözaltina alinan binlerce kisinin derhal serbest birakilmasi için Libya makamlarina çagri yapildi.

Baba Kaddafi döneminde ülkenin sportif faaliyetlerinin yönetiminde yetkileri bulunan Sadi, ayni zamanda Libya ulusal futbol takiminda oynuyordu.

Ogul Kaddafi, 2011'de Kaddafi rejiminin çöküsünden sonra Nijer'e kaçti ancak 2014'te Libya makamlarinin girisimleri sonucu, Libya Futbol Federasyonu baskanligi döneminde "zorla zimmetine para geçirmek" ve "cinayet" suçlamasiyla yargilanmak üzere Libya'ya getirildi.

Kaynak: AA