Japonya, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlari'yla Dünyaya Zorluklarin Üstesinden Gelinebilecegini Göstermek Istiyor

Japonya'nin Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro: 'Bu olimpiyat oyunlarinin, Büyük Dogu Japonya Depremi’nin ardindan tüm ülkelerin destegini alarak nasil yeniden yapilanmayi sagladigimizi tüm dünyaya aktarabilecegimiz bir firsat olacagina inaniyoruz'.

FUAT KABAKCI - Japonya'nin Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle bir yil ertelemeli düzenlenecek Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlari'yla insanligin birlik, çaba ve dirayetle zorluklarin üstesinden gelinebilecegini Japonya’dan dünyaya göstermek istediklerini söyledi.

Suzuki, AA muhabirine Kovid-19 salgini önlemleri altinda 23 Temmuz-8 Agustos'ta düzenlenecek Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlari hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Olimpiyatlarda salgin kosullari çerçevesinde alinan siki tedbirler kapsaminda yurt disindan izleyici gelmesine izin verilmeyecegini belirten Suzuki, "Japonya içerisinden gelecek seyircilerle ilgili 21 Haziran'da üst düzey yetkililerle yapilan görüsmelerde, tüm müsabakalarda seyirci sayisinin üst siniri 'saha seyirci kapasitesinin en fazla yüzde 50’sine kadar ve 10 bin kisiyi asmayacak sekilde' belirlendi." dedi.

Suzuki söz konusu tedbirlere iliskin kararin yarismalara katilan sporcularin, seyircilerinin tezahürat destegini alarak en basarili performanslarini sergilemesi ve mümkün oldugunca daha çok kisi tarafindan izlenmeleri arzusuna dayandigini ifade etti.

- Olimpiyatlarda asi zorunlulugu yok

Olimpiyatlarda asi olmanin zorunlu olmadigini vurgulayan Suzuki, "Öte yandan, mayis ayinda Pfizer ile Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) arasinda, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlari'na katilacak olimpik ve paralimpik sporculara ücretsiz asi saglanmasi için bir mutabakat zapti imzalandi. Halihazirda bütün ülkelerde çok sayida sporcunun asilanmaya devam ettigini duyuyorum. Asilar, müsabakalari güvenli ve emniyetli biçimde yürütmenin önemli bir yoludur ve Japonya hükümeti olarak biz de elimizden gelen is birligini saglayacagiz." diye konustu.

Suzuki, Japon hükümetinin salgin önlemlerine yönelik Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC), Uluslararasi Paralimpik Komitesi (IPC), Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi, Tokyo Büyüksehir Belediyesi ve Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) de katildigi Paydaslar Görev Gücünün (All Partners Task Force) ilgili tip ve saglik uzmanlariyla görüserek olimpiyatlarda salgina karsi alinacak önlemleri açikladigini animsatarak sunlari kaydetti:

"Örnegin, sporcular Japonya’ya uçuslarindan önceki 96 saat içinde iki defa test yaptirmak, Japonya’ya giriste de havaalaninda yeniden test yaptirmak, giris yaptiktan sonra ilk 3 gün konaklama tesisinde karantinada kalmak gibi siki sartlari saglamak suretiyle sportif görevlerini yerine getirebileceklerdir. Prensip olarak orada kalis süresi boyunca her gün test yapilacaktir."

- Salgina karsi güvenligin saglanmasi öncelik

Suzuki, olimpiyatlar süresince salgina karsi güvenligin saglanmasinin birinci öncekileri oldugunun, sporcular, olimpiyat yetkilileri ve seyirciler için enfeksiyona karsi siki önlemler alindiginin ve yarismalar için hazirliklar istikrarli bir sekilde sürdürüldügünün altini çizdi.

Japonya Basbakani Suga Yosihide'nin Ingiltere’de düzenlenen G7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde olimpiyatlarin düzenlenmesi konusunda destek topladigini aktaran Suzuki, "Dünya yeni tip koronavirüs adi verilen bu büyük sikintiyla karsi karsiya kalmisken, insanligin birlik olup çaba ve dirayetle zor durumun üstesinden gelinebilecegini Japonya’dan dünyaya göstermek istiyoruz. Bu olimpiyat oyunlarinin, Büyük Dogu Japonya Depremi’nin ardindan, tüm ülkelerin destegini alarak, nasil yeniden yapilanmayi sagladigimizi tüm dünyaya aktarabilecegimiz bir firsat olacagina inaniyoruz." ifadelerini kullandi.

- Olimpiyatlarda Türk milli takimini destekleyecek

Suzuki Türkiye milli takimi sporcularinin olimpiyatlarda ellerinden gelenin en iyisini basarmak için gayret etmeleri temennisinde bulundu.

Olimpiyatlarin sporcularin hayatlarinda güzel bir ani olarak yer etmesini ve Türk halkini derinden etkileyebilecekleri bir firsat olmasini içtenlikle dileyen Suzuki "Bu nedenle ben tamamiyla Türkiye milli takimini destekleyecegim." dedi.

- Büyük Dogu Japonya Depremi

Japonya'nin kuzeydogusunda Mart 2011'de "Tohoku" olarak bilinen 9 büyüklügünde deprem meydana gelmis ve depremin ardindan tsunami olusmustu. Deprem ve tsunami sonucu bölgede yaklasik 15 bin kisi hayatini kaybetmis, 2 bin kisi kaybolmustu.

Kaynak: AA