Abdullah Avci Açiklamasi 'Sampiyon Olabilmek Için Elimizden Geleni Yapacagiz'

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avci, sampiyon olabilmek için ellerinden geleni yapacaklarini söyledi.

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avci Istanbul’daki kamp öncesinde basin toplantisi düzenledi.

Medical Park Stadyumu’nda düzenlenen basin toplantisinda basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Avci, yeni sezonun hem kendileri için hemde Türk futbolucu için hayirli geçmesi dileginde bulunarak, "15 Mayis ligin son haftasini oynayip genel bir degerlendirme yaptik geçen seneyle ilgili. Bir 6.5 aylik sürecin nasil geçtigi ile ilgili. Sonra 43 günlük tatil dönemi. Bunun büyük bölümü ekiple, yöneticiler scout ekibi geçen yil planladigimiz gibi çalisarak kisa bir tatil yaparak pazartesi günü hem saglik kontrolleri hem oyuncularin testleri ve adaptasyon antrenmanlari ile geçirdik. 4-14 Riva, 3 günlük izin, 18-29 Temmuz arasinda tekrar Riva’da ikinci asamasi. Hazirlik maçlarinin daha çok oldugu ikinci dönem. 5 Agustos Avrupa Kupasi ve 13 Agustos’ta baslayacak ligimizin hazirliklarina start verdik. Türk futboluna ve hepimize hayirlara geçmesini diliyorum" seklinde konustu.



"Oyunu iki yönlü oynayabilmek önemli"

Yeni sezonda Trabzonspor’un oyun planinin nasil olacagina iliskin sorulan bir soruya Avci su yaniti verdi:

"Bugün Avrupa Sampiyonasinda seyrediyorsunuz oyun planlari ve organizasyonlarini, bugün futbolun olmazsa olmazi oyunun iki yönünü oynayabilmektir. Hem savunma hem hücumu yapabilmektir. Hücum oynarken dahil ya da set oynarken de rakip sahada oynarken de savunma güvenligini alabilmek önemlidir. Bugün bunun Avrupa Sampiyonasinda çok canli örneklerini görüyoruz. Bazen kendi oyuncu profiline göre, bazen rakibin analizine göre oyunun her iki yönünü topun disarda oldugu bölümü, duran toplari ayri bölümü santim santim hesaplanan bir oyuna dönmüstür artik futbol. Tabi ki Trabzonspor en zirveye, en tepeye kosacaktir. Buna kosmak için de oyun içinde digerlerinden daha fazla dominant oyunu, bir bölümünde daha sahip olacaktir diye düsünüyoruz."

"Sampiyon olabilmek için elimizden geleni yapacagiz"

Trabzonspor’da yeni sezon öncesinde sampiyonluk söylemlerinin sarf edilmesinde Trabzonspor isminin en önemli etken oldugunu söyleyen Avci, "Transfer yapmasa da sahaya çiktigi an rakipleri Trabzonspor’un sampiyonluga oynayacagini bilirler. Trabzonspor formasini rakibine bunu hissettirir. Özellikle 6 aylik süreç takimin beni, benim takimi, oyun felsefesini birlikteligi, beraber hareket etmeyi, grup enerjisini mevcut oyuncu grubuyla önemli bir mesafe kat ettik. Bunun içine taktik-teknigi de koyabiliriz. Daha önce de bu ifadeyi kullanmistim. Ligin en genç takimi Trabzonspor. 24 küsür yas ortalamasi. Ligin en fazla yerli oyuncu oynatan ve altyapisindan çikan oyuncu oynatan takimi da Trabzonspor. Bu ligde deneyimli oyunculari da içine koydugun zaman Trabzonspor’un özellikle sehrin de taraftarin da baskanin da yöneticilerin de biz teknik heyetin de istedigi sampiyonluk olabilmek için elimizden gelen her seyi yapacagiz ve çalisacagiz. Trabzonspor’un hedefi bunlar ve böyle olmasi gerekiyor. Yapilan transferler de bu anlamda deneyim. Bugün herkesin tanidigi, bildigi, ama hala hedef hedefleri ve heyecani olan planin içinde organizasyonun içinde grup enerjisiyle olacak oyuncu grubu. Su an itibariyle baskan ve yöneticilere bu anlamda tesekkür ediyorum. Avrupa’da dahil 4 transfer bitiren takim yok. Biz hem yarisirken hem çalisirken hem de izleme komitesi ve yöneticilerin de destek verdigi bir beyin firtinasi ile tespitler üzerinde çalismalarimiz halen devam ediyor. Bir-iki tane daha buna ilave etmeye çalisacagiz" ifadelerini kullandi.

"Sörloth buyursun gelsin"

Trabzonspor’un uzun zamandir gündeminde olan eski oyuncusu Sörloth ile ilgili, "Buyursun gelsin” diyen Abdullah Avci, "Mayista da söyledim. Buyursun gelsin. Süreci Baskan takip ediyor. Gelismeler nasil olacak, süreç nasil gelisecek bekliyoruz" dedi.

Avci, yeni transferlerle alakali da "Yasli degil deneyimli oyuncu aliyoruz" degerlendirmesini yapan Teknik Direktör Abdullah Avci, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sampiyon olabilmek için bu ligde 5 senedir yarisan bir teknik direktörüm. 5 senedir puan ortalamasi en yüksek hocalardan bir tanesiyim. Bunu bu kulüpler sagladi. Bundan iki sene önce Basaksehir 2.3 ile, ondan evvelki sene Galatasaray 2.2 puan ortalamasi ile sampiyon oldular. Biz 32 haftada 2.3’ün üstünde puan ortalamasi aldik. Bunun bizi nereye götürecegini zaman içinde hep birlikte görecegiz. Biz onun için deneyimli oyuncu aliyoruz. Oyuncunun yasi yoktur, deneyimi, tecrübesi ve akli vardir. Hamsik çok büyük karakter büyük oyuncu. Türk futboluna veya bizim içimizdeki oyuncu grubuna da çok seyler katabilecek bir oyuncu. Karsilikli birbirimizle konusmalarimiz oldu. Hamsik burada performansi ile Türk futboluna neler verebilecegini göstermistir”

"Ugurcan Çakir gitsede kalsa da heyecani ayni"

Bu sezon Avrupa’ya transfer olmasi beklenen Ugurcan Çakir ile ilgili de konusan Avci, "Ugurcan ile buraya gelmeden bir saat evvel konustuk. Avrupa Sampiyonasi’nin Milli Takimimiz adina performansi en yüksek oyunculardan bir tanesiydi. Onun adina belki sevindik ama Milli Takim adina üzüldük. Ama bu uluslararasi tecrübeler, uluslararasi arenalar ve turnuvalarda olmak baska bir deneyim. Biz her türlü hazirlikliyiz. Bir oyuncumuzun altyapidan çikip Avrupa’ya transfer olmasi ve kulübümüze ekonomik olarak katki koymasi çok önemli. Bunun kararini kulübümüz, baskanimiz verecek. Ugurcan bugün ne karar verilirse verilsin, isine son derece odakli. Gitse de kalsa da burada devam etse dönecegini çok iyi biliyorum. Keyfi de son derece yerinde. Izinden sonra gitmezse bizimle ayni heyecanla olacagini çok net biliyorum" degerlendirmesini yapti.

"Yabanci kurulu oyuncularin gelisimine katki saglamayacak"

Avci, yabanci kuralinin oyuncularin gelisime katki saglamayacagini belirterek, "Bu sorunun aslinda bana sorulmasi beni rahatsiz ediyor. Bu tür kurallar, kanunlar, yerli oyuncunun gelisimini gelistirmez, tikar. Bununla ilgili yapilmasi gereken detaylarla ilgili çalismalar da yaptim. 6 arti 2’ler 5 arti 3’ler gördük. Bunlarin hiçbiri gelisime katki saglayamaz. Rekabeti saglayacak üretim yapmadigin sürece, kendi alt liglerine egitim amaçli uygulama ve denetleme, yapmadigin ve liglerin organizasyonunu dogru yapmadigin sürece biz bunu konusmaya devam edecegiz ve bu bize zarar verecek. Belki farkli oyuncular kullanmak zorunda kalacagiz. Yas ortalamasi belki yüksek oyuncu almak durumunda kalacagiz. Belki bir sene sonra bu kural tekrar degisecek. Onun için yapilmasi gereken egitim, yatirim, denetleme, uygulama, rekabet ortaminda alt liglerin organizasyonu" ifadelerini kullandi.

"Abdulkadir Ömür’den beklentim çok yüskek"

Bordo-mavili teknik adama ’Abdülkadir Ömür’den beklentileri’ sorulmasi üzerine su yaniti verdi:

"Abdülkadir Ömür’le de konustum. Özellikle Türk futbolunun en yetenekli oyuncularindan birisi oldugunu söyledim. Ilk maçinda ben rakipken bana karsi oynamisti. Geçen sene geldigimden beri çok önemli mesafe kat ediyordu. Iyi bir iletisim halindeyiz. Sakatliklar, bazen yorgunluklar, bazen belki baskilar gelisimini tikamis olabilir. Ama özel bir oyuncudan bahsediyoruz. Ben Abdülkadir Ömür’ün çok önemli bir çikis yapabilecegini, önümüzdeki sene Trabzonspor’un sampiyonluga oynarken her seyiyle çok önemli katkilar sunacagini ve buradan çikis yapip Avrupa’da da çok iyi isler yapabilecegine inanan birisiyim. Bundan en ufak bir süphem yok. Hazir bir sekilde gelecek ve beklentim çok yüksek" dedi.



"Türk futbolunun sorunu teknik direktör degil"

Abdullah Avci, Senol Günes’e yöneltilen elestirilerle ilgili de degerlendirmelerde bulunarak, “Türk futbolunun sorunu Senol Günes, Abdullah Avci veya baska seyler degildir. Antrenörler üzerinden Türk futbolunu konusamayiz. Egitim, rekabet, okul egitimi, antrenör egitim, alt liglerin organizasyonu, uluslararasi seviyede yarisabilmek ve bir turnuva takimi olabilmek için. Turnuvaya giderken Milli Takimimiz Play-Off oynamadan gitti. Ancak o zamana kadar hep oynayarak gittik. Senol Hoca direkt bu turnuvaya katildi ve Dünya kupasina iyi bir baslangiç yapti. Buradaki bir maçta mi konusup tartisacagiz Milli Takimimizi, hocamizi. Onun için Türk futbolunun sorunu teknik adam degil, genel organizasyon sikintisi vardir Türk futbolunun. Biraz onun üzerinden gitsek bence daha dogru olur" diye konustu.



"Sistem ve organizasyon önemli"

Avrupa Sampiyonasina iliskin degerlendirme yapan Abdullah Avci, "Senelerdir sistem organizasyonu diyen teknik adamlardan birisiyim. Avrupa Sampiyonasinda bu oyunun biraz sabir, akil artik sistemlerin Avrupa’da birbirine yakin oldugu, detaylarla maç kazandigi veya kaybettigin ve planlarin, organizasyonlarin oldugu bir oyundur. Bugün uluslararasi maçlari oynadiginda ve bugün seyredip analizlerini yaptigimizda sahanin içinde çok degisik formasyonlar var artik. ’Su oyuncu çikti, su oyuncu girdi’yi konusacaksak yol kat edemeyiz. Tabi ki sabirli oyun çok önemli. Ama bu sehrin duygusunu çok iyi bilen bir Karadenizliyim. Ama buradaki insanin futbolu ne kadar sevdigini, ne kadar buna yaklastigini, aklinin oldugunu ve buna dönüsebilecegini de çok iyi biliyorum. Her zaman hizli hücum yapip, baskili oynayamazsin. Bazen dinlenmen, bazen topa sahip olman, bazen o bosluklari bulabilmen için degisik organizasyonlar denemen gereken bir durum vardir. Bazen Trabzonspor gibi oynamak gereken durumlar vardir. Bu ne demek Ali Kemal abiyi mi çagiralim. O zamanki oyun çok farkliydi. Bugün Anadolu’daki bir takim 8-9 yabanci oyuncuyla oynuyor. Seyircimizle de bulusacagiz. 20-25 bin seyircimiz olacak. Bu beni çok heyecanlandiriyor. Biz onlari çok özledik, onlar bizi çok özledi. Geldigimiz günden itibaren bize çok büyük destek veriyorlar. Lütfen bu desteklerini sabirli ve heyecanli bir sekilde devam ettirsinler. Biz bunun sonuna kadar içinde olacagimizi adim gibi biliyorum. Bu sabra, bu destege ihtiyacimiz var" seklinde konustu.



"Sehirdeki heyecani görüyorum"

Sehirde dolasirken insanlardaki heyecani ve desteklerini gördügünün belirten Avci, "Seyirci bu isin olmazsa olmazi ve Trabzonspor seyircisi sunu bana gösterdi; artik bir organizasyonumuz var, sahada ne yaptigimizi biliyoruz bu bizi çok mutlu ediyor. Bunu Trabzonspor seyircisi söyledi.

Sonuçlarla bunu desteklersek. Geçen sene iyi bir baslangiç yaptik. Bu sene de iyi bir baslangiçla çok farkli yol alacagiz. Seyircimizin destegine büyük ihtiyacimiz var. Seyircili-seyircisiz, olumsuz taraflari da var. Ama iyi baslangiç, destek bizi farkli yerlere tasiyacaktir" diye konustu.

Avci, takimdan ayrilabilecek oyuncularla ilgili tasarrufu olup olmadigi ile ilgili olarak da, "Oyuncularla ilgili düsüncelerimi baskan ve yöneticilerle konusuyorum. Kulübün menfaati hangi dogrultuda olursa o sekilde hareket edebiliriz" dedi.

Kaynak: İHA