56 Yasindaki Kick Boks Sporcusu Gençlere Tas Çikartiyor

Gaziantep – Gaziantep’te gençlik hayali olan kick boks sporuna 55 yasinda baslayan Ayse Sirin, çalisma azmi ve yetenegiyle gençlere tas çikartiyor. Yakinlarinin ’ayip’ diyerek vazgeçirmeye çalismasina ragmen hayalinde inadini sürdüren Sirin, yasin ve cinsiyetin kick boks yapmak için engel olmadigini söyledi.

Gaziantepli 56 yasindaki Ayse Sirin, gençlik yillarindan beri hayalini kurdugu kick boks sporuna 55 yasinda basladi.

Kick boksa baslama kararini almasinin ardindan kentteki bir kick boks kulübünü kapisini çalan Sirin’e, kulübün hocasi Hamit Özyurt yol gösterici oldu. “Sagligi kick boks için elverislidir” raporunu almasinin ardindan Özyurt esliginde çalismalara baslayan Sirin, kisa sürede çok büyük mesafe kat etti. 8 ay içerisinde yasina ragmen kulübün en istikrarli ve basarili oyuncusu olan Sirin, Türkiye Kick Boks Federasyonu’na kayitli lisansli sporcu oldu. Pandemi sürecinde spor salonlarinin kapali olmasindan dolayi evini boks ringine çevirerek kum torbalariyla çalisan Ayse Sirin, spor salonlarinin açilmasiyla ringdeki yerini aldi.

Spora basladigi günden itibaren bedenen ve ruhen çok huzurlu oldugunu aktaran Sirin, kick boks sporunda baslarda zorlanmasina ragmen hiçbir zaman vazgeçmedigini söyledi.



“Beni ayipladilar ama kimseyi dinlemedim”

Kentte 2 yil kadar bir arastirma yaptiktan sonra geldigi kick boks kulübünü buldugunu belirten Sirin, Gaziantep’te kendi yasinda kick boksa giden baska bir kimsenin olmadigini söyledi.

Spor kulübünün saglik raporu kaydiyla kendisini kabul ettigini paylasan 56 yasindaki Ayse Sirin, “Çok mutluyum, dünyanin en güzel sporunu yaptigimi düsünüyorum. Hocama minnet borçluyum, o benim dünyami degistiren adam, bana çok sey ögretti. Ilk baslarda çok zorlandim ama hocamin sabri ve bana sürekli destek olmasiyla bunu basardim. Kick boks çok yorucu bir spor. Çevremdeki erkek arkadaslarim saka yaparak; ‘Ayse artik seninle görüsmeyelim’ dediler. Komsularim beni ayipladi ama ben kimseyi dinlemedim. Oglum da her konuda destek oldu” dedi.



“Yas ve cinsiyet engel degil”

Kick boksun bir savunma sporu olduguna dikkat çeken Sirin, yas ve cinsiyetin kick boks yapmak için engel olmadigini vurguladi. Kendisinin her türlü atesli silaha karsi oldugunu dile getiren Ayse Sirin, “Ama herkese kendisini savunmasi açisindan bu sporu ögrenmelerini tavsiye ediyorum. Yolda yürürken böyle kanatli gibi yürüyorum artik. Çok güzel sekilde sikilasti vücudum. Haftada 2 saat çalisiyoruz. Hocam planliyor, ben de onun dedigi sekilde hareket ediyorum. Bu alani çok iyi sekilde tüm teknikleriyle ögrenmek istiyorum” ifadelerini kullandi.

“Yanimdan ‘Abla saygilar’ deyip geçiyor”

Kick boksun savunma açisindan çok büyük etkisinin oldugunu sözlerine ekleyen Sirin, “Yolda yürürken kimsenin bir sey demesine firsat kalmiyor. Onun için bu sporu her kadin ögrenmeli bence. Malumunuz Türkiye’de kadina siddetin geldigi noktayi hepimiz biliyoruz. Daha önce gençlik yillarimda basima böyle bir durum gelmisti. Dövdügüm erkegi de bazen görüyorum. Ayni mahallede oturuyoruz, yanimdan ‘Abla saygilar’ deyip geçiyor” diye konustu.



Özyurt: “Ayse Sirin, kick boks için çok büyük bir örnek”

Mukan Spor Kulübü Baskani Hamit Özyurt ise Ayse Sirin’in hirsli ve istekli olmasinin basarisinin ana kaynagi oldugunu aktardii. Sirin’in kick boks için çok büyük örnek oldugunu anlatan Özyurt, “Ayse hanim gerçekten kadin olmanin ve yas faktörünün kick boks yapmaya engel olmadigini bize somut olarak gösteren bir örnek. Türk kadininin isterse neler yapabilecegini Ayse hanim bize gösteriyor. Spor yaparak saglikli kalmanin, savunma ögrenmenin ne kadar önemli oldugunu bize gösteriyor. Kendisi çok hirsli ve sürekli talepte bulunuyor, teknik olarak talepte bulunuyor ve bu da bir egitmen olarak beni çok memnun ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA