Ingiltere Basbakani Johnson, 'Diz Çökme' Eylemi Yapacak Milli Takim Oyuncularinin Yuhalanmamasini Istedi

Ingiltere Basbakani Boris Johnson'in Avrupa Futbol Sampiyonasi (EURO 2020) sirasinda Ingiliz Milli Takimi oyuncularinin irkçilik karsiti protestolarin sembolü haline gelen "diz çökme" eylemini yapmasi halinde yuhalanmamasini istedigi belirtildi.

Johnson'in sözcüsü, Basbakan'in diz çöken oyunculari destekleyip desteklemedigine yönelik bir soru üzerine, "Evet. Basbakan, tüm insanlarin barisçil protesto ve adaletsizlikler karsisinda duygularini ifade etme hakkina saygi duyuyor." dedi.

Sözcü, Johnson'in oyuncularin yuhalamasini degil, desteklemesini istedigini söylerken, Basbakan'in oyunculari yuhalayanlari kinayip kinamadiginin sorulmasi üzerine ise "Basbakan'in daha önce herkesin milli takimin arkasinda olmasini istedigini" söylemekle yetindi.

- Iktidar partisi milletvekilleri tepkili

Hazirlik maçlari öncesinde bazi oyuncularin diz çökmesi, bazi taraftarlar ile iktidardaki Muhafazakar Parti milletvekillerinin tepkisini çekmisti.

Egitim Bakani Yardimcisi Gillian Keegan, eylemi "bölücü" olarak nitelendirirken, Muhafazakar Parti'den Lee Anderson, oyuncularin protestolari nedeniyle Ingiltere'nin Euro 2020'deki maçlarini izlemeyecegini söylemisti.

Muhafazakar Parti'den diger bir milletvekili olan Brendan Clarke-Smith de, taraftarlarin "vaaz verilmesinden ve asagilanmaktan biktigini" ve sadece "ahlak dersi verilmeyen" bir oyun görmek istediklerini savunmustu.

Bu açiklamalarin ardindan eski basbakan Gordon Brown, Johnson'i "ortaya çikip Ingiltere futbol takimini ve yaptiklarini açikça desteklemeye" çagirmisti.

Ingiltere Milli Takimi Teknik Direktörü Gareth Southgate ise, oyuncularin protestoya devam edeceklerini söylemisti.

Kaynak: AA