Raftingte "güvenlik Kuralları" Hayat Kurtarıyor

ANKARA - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Yaz aylarının en popüler etkinliklerinden olan raftingte, uygulanması gereken güvenlik kuralları ve tehlike anında yapılacakların bilinmesi büyük önem taşıyor.

Özellikle heyecan tutkunlarının severek yaptığı rafting sporu, doğası gereği bazı hayati riskler de içeriyor. Boğulma vakalarının sıkça görüldüğü yaz aylarında işin içine bir de "azgın sular" girince risk ikiye katlanıyor.

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Rafting Teknik Kurul Üyesi Erdoğan Bucan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suya düşmenin rafting sporunda oldukça normal bir durumdur olduğunu belirterek, ''Önemli olan bottakilerin ve suya düşenlerin neler yapması gerektiğinin bilinmesidir. Bu sporu durgun suda, gölde yapın kimse gelmez, insanlar raftingi o adrenalin için yapıyor" dedi.

Güvenlik unsurlarının tam olarak sağlanması gerektiğini vurgulayan Bucan, "Rafting yapacak kişilere öncelikle sağlık durumları sorulmalı, astımı, kalp rahatsızlığı, bel ve boyun fıtığı gibi rahatızlıkları olup olmadığı bilinmeli. Yüzme bilip bilmediği sorulmalı. Turistik yapılan etkinliklerde tabii ki bunlar sözde kalıyor. Bu nedenle güvenlik sıkı tutulmalı" diye konuştu.

-"Kurtarma ipi ve nehir bıçağı bulunmalı"

"Bottaki herkeste, halk arasında can yeleği olarak bilinen ancak asıl adı yüzdürgeç olan yeleklerden bulunmalı" diyen Bucan, şöyle devam etti:

"Bottayken ayak güvenlik bandını takılı tutun. Ayrıca kıyıdan kıyıya mobil güvenlik dediğimiz elemanlar olmalı. Mobil güvenlik özellikle riskli bölgelerde kıyıdan müdahale için hazır bekletilir. Rehberin yüzdürgecinin taşıma kapasitesi çok daha fazla olmalı ki kendisinin yanı sıra ikinci bir kişiyi daha taşıyabilsin. Ayrıca botta ve mobil güvenlikte kurtarma ipi ve nehir bıçağı bulunmalı. Kurtarma ipi 5 metreden 30 metreye kadar kese içinde bulunan bir iptir. Kese sudaki hedefe atıldığında ip açılır. Kişi sudayken ayağı bir dala ya da botun kenarlarında bulunan güvenlik iplerine sıkışırsa nehir bıçağı gerekecektir. Bu ipi insan gücüyle kesmeniz mümkün olmaz."

Rafting yapacak kişilerin verilen ön bilgileri iyi dinlemesi gerektiğini ifade eden Bucan, "Bu konuda gençler biraz daha sorunlu oluyor. Kişi verilen bilginin yüzde 30'unu bile uygulasa hem kendine hem de kurtarıcıya yardımı dokunur" şeklinde konuştu.

-"Suya direnmeyin"

Suya düşen kişilere "paniğe kapılmayın" uyarısında bulunan Bucan, "Suya direnmeyin. Hareketli su ile boğuşmayın, boğuşursanız eninde sonunda güçsüz düşen taraf siz olursunuz" ifadelerini kullandı.

Suya düşen kuşunun "güvenli yüzüş pozisyonu" alması gerektiğini kaydeden Bucan, şöyle devam etti:

"Rafting doğayla mücadele değil doğayla uyum sporudur. Akan su ile uyum içinde olmalısınız. Kendinizi suyun ritmine bırakın. Yarım cenin pozisyonunda yüzünüz gökyüzüne bakar şekilde sakin durun. Su sizi belli bir noktaya sürükleyecek. Kıyıya 2-3 kulaç mesafeye yaklaştığınızda yüzmeye başlayın. Su çok güçlü olabilir ama bu sizi panikletmesin."

Rafting'i rodeoya benzeten Bucan, "Hem su hem bot hem de siz hareketlisiniz. Bu başka hiçbir sporda yoktur" diyerek sözlerini tamamladı.

-Turizm amaçlı yapılan rafting etkinliği

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Başkanı Haydar Doğan ise tatil beldelerinde turizm amaçlı yapılan rafting etkinliklerinin denetimini federasyon olarak yapmaları gerektiğini söyledi.

Doğan, raftingin uluslararası kuralları olan, hayati risk taşıyan ve belirli önlemler alınarak yapılması gereken bir spor olduğunu vurgulayarak, "Bu açıdan çok dikkatli olunması gerekiyor" dedi.

Sportif amaçlı yapılan müsabakaların kendi federasyonlarına, turistik amaçlı yapılanların ise Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olduğunu ifade eden Doğan, "Doğru olan her ikisinin de bize bağlı olmasıdır. Turizm amaçlı yapılan müsabakalar ne kadar denetleniyor, bilmiyoruz. Hayati riski bulunan ve ciddi gözetim altında yapılması gereken bu branşın bir elden yönetilmesi ve takip edilmesi daha güvenli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Rafting etkinliği yapan yerlerin mutlaka izin belgelerinin olması gerektiğini vurgulayan Doğan, şunları söyledi:

"Rafting görsel anlamda zevk veren, adrenalin ve heyecan dolu bir spor. İstenmeyen talihsiz olayların yaşanmaması için bu faaliyeti yapanların kurallara mutlak surette uymaları gerekiyor. Konuyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı ile iletişime geçtik. Bakanlığımız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında bir protokol olabilir. Bu yıl olmasa bile gelecek yıldan itibaren rafting etkinliklerinin bizim denetimimize geçmiş olmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA