Köy Takımının Bileği Bükülmüyor

Tarihinde ilk kez mücadele ettiği Spor Toto 3. Lig'de, 2. Grup'ta namağlup olarak lider durumda bulunan Düzyurtspor, zor koşullara rağmen büyük bir başarı sergiliyor.


Grupta yenilgi yüzü görmeyerek aldığı 8 galibiyet, 4 beraberlik ile 28 puan toplayan turuncu-yeşilliler, profesyonel futbol liglerinde yer alan 127 takım içesinde Menemen Belediyespor ile yenilgi yüzü görmeyen iki takımdan biri.

Trabzon'un merkeze bağlı 2 bin nüfuslu Düzyurt köyünün takımı olan ve köy sakinleri tarafından kurulan kamyoncular kooperatifi üyelerinin yardımlarıyla ayakta durabilen kulübe "kamyoncuların takımı" da deniliyor.

Kulup binası, köyde kömür depolarıyla iç içe bulunuyor. 2 odası olan 125 metrekarelik karkas haldeki binanın bazı camları yok. Bir odada futbolcular çay içip televizyon izlerken, diğer odada malzemeler yıkanıyor.

Mutfağın bulunmadığı için karşı taraftaki büfede toplanan oyuncular, burada sık sık menemen pişirip yiyerek karınlarını doyuruyorlar.

-"Her iki yılda bir şampiyon oluyoruz"

Kulüp asbaşkanı Turgay Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1986 yılında Düzyurt köyü halkı tarafından kurulan Düzyurtspor'un 1998 yılında kapanma noktasına geldiğini ve 4 yıl kayyuma kaldığını söyledi.

O dönemde takımın oyuncusu ve antrenörü olan Ömer Ortakudaş ve birkaç arkadaş olarak kulübün kapanmaması için çalışma yaptıklarını anlatan Genç, 2002 yılında kulübü kayyumdan devraldıklarını belirtti.

Göreve geldiklerinde kulübün sadece 1-2 klasörü olduğunu kaydeden Genç, "Futbolcumuz Ömer Ortakudaş teknik sorumluluğumuzu da yaptı. Köyden daha önce futbol oynamış oynamamış çocuklarla bir kadro yaptık. 2005-2006 sezonunda ikinci amatör kümede iyi kadro kurduk. 16 maçı kazanarak şampiyon olduk. Daha sonra her iki yılda bir 1. Amatör Küme, Süper Amatör Küme, Bölgesel Amatör Lig'de şampiyon olarak üçüncü lige çıktık" dedi.

-"Bu hocayla yönetimle imkanla gitmez" denildi ama...

Her yükseldikleri ligde kendileri için "bu hocayla yönetimle imkanla gitmez" dendiğini dile getiren Genç, doğru bildikleri yoldan şaşmadıklarını anlattı.

Düzyurt köyü sakinlerinin geçimlerini daha çok nakliyecilikten sağladığını ifade eden Genç, şöyle devam etti:

"Kamyoncuların desteğiyle oluşan bir kooparatif kurduk. Daha sonra Birlik Nakliyat'ı oluşturduk. Ben de bu şirketin ve kooparatifin ortaklarındanım. Bize kamyoncuların takımı diyorlar, ordan gelen bir şey. Arkamızda bu gücü hissediyoruz. Bulunduğumuz alan bu şirketin mülküyetinde bir yer. Daha önce yaptıkları tuğladan, kargas halde binaları vardı. Futbolcuların bir çatı altında oturacağı, faks telefonun olacağı bir yere ihtiyacımız vardı. Bize kucak açtılar, burayı ofis olarak da kullanıyoruz. Bizim profseyonel ligde en önemli gerçek bir tesisi olmalı, tesisleşme adına adımlar attık sonuç alamadık. Federasyondan yardım talep edeceğiz. Kendi imkanlarımızı da zorlayacağız.

Başarılması imkansız şeyler yaşadıklarını söyleyen Genç, "Süper Amatör Küme, Bölgesel Amatör Lig ve Üçüncü Lig'de tek köy takımıyız. Profesyonel ligde bırakın mahalleleri, illerle ilçelerle oynuyoruz. Üçüncü Lig'de yenilmeyen bir köy takımı olarak lideriz. Puan cetveline bazen acaba gerçek mi diye bakıyorum. 5 yıl önce Trabzon amatörde neysek bu günde aynı şartlarda ortamda aynı doğrularla hareket ediyoruz. Trabzon'da sevilen sempatiyle bakılan güzel bir takımımız var. Grupta çok küçük bütçeyle Trabzonlu oyunculardan bir kadro oluşturduk. Rakiplerimize göre 10 kat daha düşük oluşturduğumuz kadroyla başarıyı yakaladık" diye konuştu.

-"Başarıya aç oyuncular var"

Antrenör Ömer Ortakudaş ise zor koşullara karşın önemli başarılar elde ettiklerini belirterek, "Amatör ligden 8-9 oyuncu sezon başında aldım. Yüksek para haryacamayız. Aza kanaat getirerek hırslı başarıya aç oyuncuları seçerek hedef peşinde koşuyorum. Sezon başında Trabzon'da çoğu insan bu takım küme düşer maç kazanamaz dedi.

Ama biz işimize baktık ve bugün iyi bir noktaya geldik" dedi.

Ekonomik olarak güçlü bir kulüp olmadıklarını söyleyen Ortakudaş, "Bir il, ilçe takımı değiliz. Dar imkanlarımız var ama takımda iyi ortamımız var. Lüks ortamları onlara seçmiyorum. Bulunduğumuz ortama alışıyorlar. Ligde iyi gidiyoruz, biz de yenilebiliriz. Yenilebileceğimiz anlarda olmuştur. Biz daha çok koşuyoruz, çünkü takımda askerimiz fazla" diye konuştu.

-Oyuncuların görüşleri

Takım kaptanı Erdinç Kedikli, futbolda "amatör tozunu yutmak" diye bir söz olduğunu dile getirerek, "Biz burada kömürün de madenin de tozunu yutarak devam ediyoruz. Ama iyi bir aileme ortamımız var ve mutluyuz. Profesyonel futbolcuyuz, böyle tesis olur mu diye kendimize dert edinmiyoruz. Mutluluğumuz başarıyı getiriyor" dedi.

Sezona ligde kalma hedefiyle başladıklarını ifade eden Kedikli, "Sezon başında deseler 28 puanla 12. hafta sonunda lider olacaksanız herkes gülerdi. Kümede kalalım hedefiyle başladık ama böyle başarı yakaladık. Yenilgisiz namağlubuz" diye konuştu.

Halil İbrahim Cenik ise "Şu anda ortam olarak iyi durumdayız. Arkadaşlığımız üst düzeyde. Yönetici hocalar sağolsun, ağabey kardeş ilişkisi içinde. Bu takımı ikinci lige taşıyacağız. Sezon sonunda şapiyonluk ipisini göğüslemek istiyoruz" dedi.

Mustafa Hoşoğlu ise profesyonel olmayan bir ortam olmamasına karşın futbolcuların birbirlerine sarılmasıyla başarıyı yakaladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA