Dünyanın İlk Bayan Yamaç Paraşütü Şampiyonu Cici

Oktay Özden - Eskişehir'in İnönü ilçesinde düzenlenen ''Türkiye Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası''nda ilk kez yeterli sayıya ulaşan bayan sporcular, erkek rakiplerine karşı mücadele etti.

Litvanya'da 2007 yılında yapılan yarışmada dünyanın ilk bayan yamaç paraşütü şampiyonu olan Funda Durusu Cici, AA muhabirine, 13-15 Temmuz tarihlerinde THK İnönü Havacılık Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen Türkiye Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası'nda ilk defa bayanlar kategorisinde kendisinin de aralarında bulunduğu 6 sporcuyla yeterli sayıya ulaştıklarını söyledi.

Uçmanın keyfini yaşamadan anlamanın çok zor olduğunu ifade eden Cici, ''Yeryüzündeyken dertler büyük, biz küçüğüz. Ama yamaç paraşütüyle gökyüzüne çıktığımızda dertler küçülür, biz büyürüz. Uçmanın tanımı benim için budur. Yukarı çıktıkça her şey küçülür, biz büyürüz. O bambaşka bir duygudur. Yaşamadan pek anlaşılmaz'' dedi.

Son yıllarda yamaç paraşütü sporuna katılan bayan sporcu sayısının arttığına dikkati çeken Cici, ''Çok keyifli bir spor olan yamaç paraşütünün, bilinçli yapıldığında emniyetli bir spor olduğu fark edildikçe sayımız artıyor. O da bizi memnun ediyor. Gökyüzü sadece erkeklere ait değil. Bayanlar, hadi durmayın Türk Hava Kurumu'na gelin. Sizlerde bu spora gönül verin, sizleri de gökyüzüne bekliyoruz'' diye konuştu.

Cici, kendisinin Türk Hava Kurumu'nda 12 yıldır öğretmen pilot olarak görev yaptığını, dünya şampiyonluğunun yanı sıra katıldığı uluslararası yarışmalarda bir çok derece elde ettiğini anlattı.

Türkiye Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası'nın ise çok keyifli ve güzel geçtiğini kaydeden Cici, hem takım hem genel klasman hem de bayanlar kategorisinde yarıştıklarını sözlerine ekledi.

THK yamaç paraşütü öğretmeni pilot Yasemin Bolat da, kendisinin de şampiyonadaki yarışmacılar arasında yer aldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

''Şampiyonaya bayan katılım önceki yıllara göre daha fazla ama ne yazık ki, beklenilen sayıda değildi. Sadece 57 yarışmacının 6'sı bayandı. Ama bu bile 'bir başlangıç' diye değerlendiriyorum. Erkeklere oranla sayımızın bundan sonraki yıllarda daha da artacağı yarışmalar diliyorum. Yamaç paraşütü, çok keyifli ve çok güzel bir spor. Gönül vermek gerekiyor. Kesinlikle gönül verdikten sonra bir bayanın yapamayacağı spor değil.''

Yarışma Direktörü ve THK Yamaç Paraşütü Kısım Şefi Hakan Cici ise yamaç paraşütünde bayan sporcu sayısının artmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Tüm bayanları THK'nin ücretsiz kurslarına davet eden Cici, ''16 yaşından büyük ve sağlıklı herkes, ücretsiz kurslarımıza katılıp, havacılık sporlarına devam edebilir. Onları da aramızda görmek bizleri mutlu edecektir'' ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Mürsel Çetin

Kaynak: AA