Türk ve Hollandalı Milletvekilleri Dostluk Maçında Karşılaştı

Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler kapsamında, ‘400.yıl platformu’ organizesi ile TBMM ve Hollanda milletvekilleri, Amsterdam AFC Kulübünde dostluk maçında buluştu. Maçı, Hollanda takımı 3-2 kazandı.

Türkiye, Hakan Şükür'den yoksun kadrosu ile çıktığı karşılaşmada, Hollanda Parlamentosu takımına 3-2 yenildi. Türklerin de büyük ilgi gösterdiği karşılaşmanın ilk yarısı karşılıklı atılan goller ile 2-2 sonuçlandı. Karşılaşmanın ilk yarısında takım kaptanı Fahretttin Poyraz sakatlanarak sahayı terk etti.

İkinci yarıda Türk tarafı daha üstün gözükmesine rağmen kaptan Adem Tatlı'nın büyük hatası sonucu kaptırılan topta Mathijsen, Kaleci Osman Boyraz'ı geçerek attığı gol maçın sonucunu tayin etti: 3-2. Hollanda Parlamento takımında iki Türk kökenli milletvekili Metin Çelik (PvdA Partisi) ve Coşkun Çörüz (CDA Partisi)'da yer aldı. Müsabakayı FİFA kokartlı Hollandalı eski hakemlerden Bob Thomas yönetti. Hollanda milletvekillerinin kalesini Irkçı Geert Wilders’ın partisi PVV’den istifa eden Hero Brinkman korudu.

Türk Parlamento takımı:Osman Boyraz AK Parti İstanbul Milletvekili, Harun Tüfekçi AK Parti Konya Milletvekili, Hasan Hüseyin Türkoğlu MHP Osmaniye Milletvekili, Adem Tatlı AK Parti Giresun Milletvekili, Mesut Dedeoğlu MHP İstanbul Milletvekili, Osman Ören AK Parti Siirt Milletvekili, Ali Özgündüz CHP İstanbul Milletvekili, Fahrettin Poyraz AK Parti Bilecik Milletvekili, Fatih Şahin AK Parti Ankara Milletvekili, İsmail Kaşdemir AK Parti Çanakkale Milletvekili, Uğur Aydemir AK Parti Manisa Milletvekili, Kasımpaşa takında oynayan gurbetçi oyuncu Atilla Yıldırım ve Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) üyesi Osman Çelik'ten oluştu.

Maçın golleri dakika 16 Fahrettin Poyraz, dakika 20 Herbert Brede Meijer, dakika 30 Mathijs, dakika 30 Osman Çelik, dakika 47 Mathijs.

Karşılaşma sonunda Türk Parlamenterler Spor Kulübü Derneği Başkanı Adem Tatlı, yenip yenmenin önemli olmadığını önemli olanın dostluğun kazanması olduğunu söyledi.

Tatlı, “Hollanda 400. yıl platformunun davetlisi olarak Hollanda'ya geldik. İki ülke arasında var olan dostane ilişkiler bu dostluk futbol maçı ile daha güçlendi. Türkiye'den aralarında AK Parti, CHP ve MHP'den oluşan toplam 14 milletvekili ile geldik. Amsterdam'da AFC stadında güzel dostluğa yakışır bir futbol maçı yaptık. Her şeyden önce dostluk kazandı. Biz buraya parlamenterlerden oluşan takım getirdik. Oysaki Hollanda takımında 7 milletvekili vardı. Şayet biz tamamen parlamenterlerden oluşan Hollanda takımına karşı oynasaydık bu maçın sonucu böyle olmayacaktı. Biz buraya kazanmak veya kaybetmek için gelmedik. 3-2 mağlup olduk, sağlık olsun. Hollanda Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400.yılı dolayısıyla gerçekleşen kutlamalar çerçevesinde buraya geldik. Biz Türkiye’de parlamentoda takım oluşturduk. Biz sadece futbol oynamıyoruz aynı zamanda ülkeler arasında dostluk ilişkilerinin güçlenmesine de katkı sağlıyoruz. Ülkelerden maçlar alıyoruz ve bu sayede diyalogları güçlendirmeye çalışıyoruz. Ekim ayında Ankara’da düzenleyecek olduğumuz turnuvaya aynı zaman da Azerbaycan’ı da davet edeceğiz. Hollanda parlamento takımını da ekim ayı sonunda Ankara'ya davet ettik. İki ülke ilişkileri bu maç ve bu gibi organizeler ile daha güçlenecek.Organize eden 400.Yıl Platformu'na teşekkürlerimizi iletiyoruz.” dedi.

Hollanda Parlamentosu kaptanı CDA’lı Coşkun Çörüz, “Maçı kazandığımız için mutluyuz.Bu maç sonunda en fazla sevindiğim şey dostluğun biraz daha pekişmesi. Bizim takım tamamen milletvekillerinden oluşmadı. Dışarıdan takviye yaptık. Bence centilmenlik kazandı. Güzel bir maç oldu. Bu 400. yıllık ilişkiye sportif katkı sağladı. Bu organizasyona emeği geçen katkı sağlayan 400. Yıl Platformuna teşekkür ediyoruz. 12 Eylül'de Hollanda'da seçimler var. Bu seçimlerde seçilirsem yeni milletvekili seçilemez isem eski milletvekili olarak ekim sonunda Türkiye'ye gideceğim.” şeklinde konuştu.

400. Yıl Platformu Başkanı Gürkan Çelik, “İki ülke halkları arasındaki ilişkilerin arttırılması için parlamenterler arası dostluk maçını Amsterdam AFC kulübünde tertip ettik. Amacımız kalıcı dostlukları daha da perçinleştirmek. Türkiye'den 14 Milletvekili Hollanda'ya geldi. Amsterdam AFC'de FIFA kokartlı Hollandalı hakem Bob Thomas yönetti. Güzel bir müsabaka oldu. 400.Yıl Platformu olarak dostlukların kazanacağı kültürlerin kaynaştığı bu maçla birlikte 3 günlük dolu dolu bir programımız oldu. Sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler, siyasiler, işadamları, öğrenci ve mezunlardan oluşan farklı gruplar ile birlikteliklerimiz oldu. Bu maçta bir final havasında oldu. Hollanda 3-2 yendi. Fakat dostluk kazandı. Türkiye'de ki maçı da 400. yıl platformu olarak organize etmek istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ise şunları söyledi: “400. yıl faaliyetleri olan hızı ile devam ediyor. Türkiye'den 14 milletvekilimiz Hollandalı milletvekilleri ile bir dostluk maçı yaptılar. Gerçekten çok güzel bir döneme geldi. Bu maç ile iki ülke arasında kaynaşma ortamı tesis edildi. Gerçekten çok güzel bir faaliyet. Bunu organize eden 400. yıl platformunu tebrik ediyorum.”