Hiroşima Ve Nagazaki’Den Sonra Prag’Da Çekildi

Türkiye 2020 olimpiyatları için aday olmaya hazırlanırken, aday olan şehirler ise birer birer çekiliyor. Japonya’nın Nagazaki ve Hiroşima şehirleri ülkenin Asya Oyunları’ndaki borçlarını ödeyemediği için 2020 adaylığından çekilirken, bu iki kenti Prag takip etti.

Türkiye 2020 olimpiyatları için aday olmaya hazırlanırken, aday olan şehirler ise birer birer çekiliyor. Japonya’nın Nagazaki ve Hiroşima şehirleri ülkenin Asya Oyunları’ndaki borçlarını ödeyemediği için 2020 adaylığından çekilirken, bu iki kenti Prag takip etti.

    2020 İstanbul Olimpiyat Oyunları için engeller birer birer önümüzden kalkıyor. Olimpiyat düzenleyemeye talip ülkelerin adaylıktan ardı ardına çekilmesi, Türkiye‘yi bu önemli organizasyonu düzenlemekte her geçen gün avantajlı hale getiriyor.

    Daha önce adaylıktan çekilen Kuala Lumpur, Bükreş ve Durban‘ın ardından son 1 hafta içinde Japonya‘dan Hiroşima ile Nagazaki‘nin yanı sıra Çek Cumhuriyeti‘nin başkenti Prag da olimpiyatları düzenleyemeyeceğini açıkladı.

    Arka arkaya gelen bu haberler, yıllardır istikrarlı bir şekilde spor organizasyonlarındaki başarısını yükselten Türkiye‘nin elini güçlendiriyor…

    ADAYLIKTAN ÇEKİLENLER…

    Malezya‘nın başkenti Kuala Lumpur, Romanya‘nın başkenti Bükreş, Güney Afrika Cumhuriyeti‘nden Durban ve Amerika Birleşik Devletleri‘nin resmi tekliflerini geri çekmesinin ardından kısa bir süre önce Japonya‘nın Nagazaki ve Hiroshima şehirleri de olimpiyatları düzenleyemeyeceklerini bildirmişti.

    Nagazaki ve Hiroşima kentlerinin yetkilileri, Asya Oyunları’nı düzenleyen Japonya’nın daha bu borçlarını ödeyemediğini ve bu yüzden 2020 yılı olimpiyat adaylığından çekildiklerini bildirdi.

    Tüm bu gelişmelerin ardından Çek Cumhuriyeti‘nin başkenti Prag‘ın da olimpiyatlara adaylık sürecinden çekilmesi, Türkiye‘nin önünü biraz daha açtı. 2020 yılında yapılacak olimpiyatlar için çok önemli yatırımlar yapan Türkiye, gelen bu haberlerin ardından oyunları düzenleme adına önemli bir avantaj elde etti.

    HÜKÜMET DESTEĞİ AVANTAJI…

    Adaylıktan çekilen ülkeler ekonomik sıkıntıyı öne sürerken, Türkiye ise bu konudaki rahat duruşuyla IOC delegelerini etkiliyor.

    Özellikle hükümetin büyük spor organizasyonlarına verdiği destek, zorlu süreçte Türkiye‘nin elini kuvvetlendiren en büyük faktörlerden birisi. Hükümetin desteğiyle son yıllarda arka arkaya çok büyük organizasyonlara başarıyla ev sahipliği yapan Türkiye, artık en büyük organizasyonu da düzenleme amacında.

    2 RESMİ ADAY ADAY VAR…

    Şu anda olimpiyatları düzenleme adına 2 şehir resmen adaylığını açıklamış durumda.

Bu şehirler İspanya‘nın başkenti Madrid ve İtalya‘nın başkenti Roma. Ancak, bu 2 ülke de daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yapmıştı. Hatta İtalya‘da 1960 yılında düzenlenen olimpiyat oyunları yine Roma‘da yapılmıştı.

    İspanya ise 1982 Barcelona Olimpiyatları‘na ev sahipliği yapmıştı. Aday 2 ülkenin de daha önce olimpiyatları düzenlemesi ve Türkiye‘nin 2000 olimpiyat oyunları adaylığından bu yana sürdürdüğü kararlı tutum, oyunların Türkiye‘ye verilme olasılığını da arttırıyor.

    2020 Olimpiyat Oyunları için potansiyel adaylar ise Mısır‘dan Kahire, Fas‘tan Kazablanka, Kenya, Hindistan‘dan Delhi, Güney Kore‘den Busan, Japonya‘dan Tokyo, Katar‘dan Doha, Dubai, Azerbaycan‘dan Bakü, Macaristan‘dan Budapeşte, Fransa, Portekiz‘den Lizbon, Rusya‘dan St. Peterburg, Kanada‘dan Toronto ve Avustralya‘dan Brisbane şehirleri gösteriliyor.

    Ancak, 2016 Olimpiyat Oyunları‘nın Brezilya‘da yapılacak olmasından dolayı 2020 Olimpiyatları‘nın Avrupa‘da yapılma olasılığı ağır basıyor. Avrupa ülkelerinden Rusya‘nın 2018 Dünya Kupası‘na ev sahipliği yapacak olması, bu ülkenin şansını azaltırken, Azerbaycan‘ın başkenti Bakü‘ye İstanbul‘un yanında şans verilmiyor. Portekiz‘de yaşanan ekonomik istikrarsızlık ve Budapeşte‘nin de uzun yıllardır olimpiyatlara aday olan İstanbul ile yarışması, zor göründüğü için Türkiye‘nin ev sahipliği şansı giderek artıyor.