Ege Ve Akdeniz’İ Bisiklet Heyecanı Sardı

47. Cumhurbaşkanlı Türkiye Bisiklet Turu‘nun bu yılki etapları kıtaları birbirine bağlayacak. Federasyon Başkanı Emin Müftüoğlu “çığ gibi büyüyoruz, gelinen nokta övünebileceğimiz bir konumdadır.” dedi.

47. Cumhurbaşkanlı Türkiye Bisiklet Turu‘nun bu yılki etapları kıtaları birbirine bağlayacak. Federasyon Başkanı Emin Müftüoğlu “çığ gibi büyüyoruz, gelinen nokta övünebileceğimiz bir konumdadır.” dedi.

    Turun bu yılki ana temasının, “Trafikte Bisikletliye Saygı” mesajı vereceğini belirten Başkan Müftüoğlu, Alanya‘da ise ayrı bir heyecanın yaşanacağını söyledi.

    Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar kentin uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmasını sevinçle karşıladıklarını söyledi. Side Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu da bir rüyanın gerçekleşeceğini söyledi.

    47. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu için artık geri sayım başladı. 24 Nisan’da Sultanahmet’ten start alacak olan TUR 2011 Dünya‘da bir ilke imzasını atarak kıtaları birbirine bağlayacak. Boğaziçi Köprüsünden geçişle birlikte Bostancı parkurunda atılacak 8 tur ile start verilmiş olacak. 121 kilometrelik İstanbul etabın ardından diğer etaplara geçilecek.

    Tur 2011 etapları sırasıyla;

    1. Etap 24 Nisan İstanbul "Europe to Asia" 121 km

    2. Etap 25 Nisan Kuşadası - Turgutreis 181 km

    3. Etap 26 Nisan Bodrum - Marmaris 166 km

    4. Etap 27 Nisan Marmaris - Pamukkale 209 km

    5. Etap 28 Nisan Denizli - Fethiye 221 km

    6. Etap 29 Nisan Fethiye - Finike 194 km

    7. Etap 30 Nisan Tekirova - Manavgat 135 km

    8. Etap 1 Mayıs Side - Alanya 160 km

    Bu yıl ilk kez parkur etapları arasına Manavgat ve Side’nin ilave edildiğini açıklayan Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu Side‘de düzenlenen basın toplantısında gelinen noktayı gururla izlediklerini ve Türk bisikletinin her geçen gün mükemmele doğru gittiğini ifade etti.

    Türkiye‘de her yaşta bireyin sadece spor amaçlı değil ulaşım amaçlı olarak da bisiklet kullandığını ve bu sayının gün geçtikçe arttığını söyleyen Müftüoğlu, bisiklet üreticileri ve üretim hacmindeki artışa dikkat çekti.

    "Bisikleti yaygınlaştırmak için elimizden geleni yaparken, bisiklet kullanıcılarının karşılaştığı sorunları görmezden gelemeyiz." diye ekleyen Müftüoğlu, bu yıl koşulacak 47. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu‘nun, “Trafikte Bisikletliye Saygı” temasını işleyeceğini söyledi.

    Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yerel Yönetimlerin desteği ile ortak projeler başlatacaklarının müjdesini veririken, bu yılki turun daha farklı bir konumda süreceğini açıkladı. Müftüoğlu bisiklet sporu ve TUR‘un bu noktaya gelmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.

    Bu yıl İlk kez TUR‘un son etap startına ev sahipliği yapacak olan Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar da basın toplantısında turun bu kentten geçmesinin tarihsel bir değer olduğunu ifade ederek şöyle konuştu;

    “Sizleri ağırlıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Emin Müftüoğlu arayıp söylediğinde etabın Side‘den geçecek olması bizim açımızdan tarifi imkansız büyük mutlulukla karşılandı. Side daha tur rotasında yoktu. Bu yıl Side ve Manavgat olarak tekrar ele alınmasını rica ettik ve bu arzumuz kabul edildi. Çok sevinçliyiz.”

    Uçar, konuşmasının son bölümünde bisikletin çocuk yaştaki kitlelere hitap eden farklı bir konumu olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle bitirdi:

    "Herhalde hepimiz çocukken hep bisiklete binmeyi arzu ederdik. Malesef amacımıza ulaştıktan sonra bisikleti hayatımızdan çıkarırdık. Bu vesile ile, Side‘de önümüzdeki yıllarda yerel halkın bisiklete binebileceği özel bisiklet yolları yapılacağını müjdelemek isterim.”

    Side Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu bir hayalin gerçekleştiğini ifade ederek, “Geçen yıl bir taslak olarak yapılan konuşma bu yıl gerçeğe dönüştü, turun Side ve Manavgat’tan geçecek olması yöre halkına burada yaşayan yabancılara turun televizyonlara yansıyarak söz konusu tarihi yerlerin gün ışığına çıkacak olması bizleri tarifi imkansız sevince boğmuştur. Emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliriz.” dedi.

    Bisiklet Federasyonu Asbaşkanı ve aynı zamanda turun yarış direktörü Abdurrahman Açıkalın, 11 Nisan‘da gerçekleştirilecek son basın toplantısı öncesi tüm hazırlıkların sonlandığını, kara yolları müdürlükleri ile yapılan görüşmelerde koşulacak etaplarda hiçbir sorunun bulunmadığını ifade etti.

    Tura bu yıl üç sporcunun katılacağını müjdeleyen Açıkalın, geçen yıl izleyecileri kendisine hayran bırakan Alman bisikletçi Andre Griepel’inde katılacağını ve büyük bir çekişmenin yaşanacağını ifade etti.

    Açıkalın bir basın mensubunun tasarımla ilgili sorduğu soruya ise şöyle cevap verdi:

    “Billboardlara Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu‘nda koşmuş ve iz bırakmış sporcuların fotoğraflarını koyduk. Bu da turumuzun marka değerini ortaya koyuyor. TUR‘a artık yarışması için kulüp çağırmıyoruz, kendileri bize katılma isteklerini iletiyor ve ne kadar değerli bir yarış organize ettiğimizi gururla ifade ediyorlar.”