Bina Garajindan Sampiyonluga Uzanan Basari

Gaziantep’te amcalari Mahmut Kendirci’nin yönlendirmesiyle küçük yasta bilek güresiyle tanisan 15 yasindaki milli bilek güresçisi Ahmet Efe ve 19 yasindaki Hamza Kendirci kardesler, 4 yilda kariyerlerine Türkiye, Avrupa ve dünya sampiyonlugu sigdirdilar.

Ahmet Efe ve Hamza Kendirci kardesler, eski bilek güresçisi olan 44 yasindaki amcalari Mahmut Kendirci’nin tavsiyesiyle küçük yaslarda bilek güresi ile tanisti.

Bilek güresi konusunda kendilerini gelistiren ve kariyerlerine sampiyonluk sigdirmak isteyen Kendirci kardesler, Gaziantep’te ve Türkiye’de düzenlenen turnuvalara katilmaya basladi.

Turnuvalarda önemli basarilar elde eden ve yegenlerinin azimli oldugunu gören kendirci kardesler için amcalari Mahmut Kendirci, binalarinin altindaki 3 metrekarelik garaji kendi imkanlari ile aldigi materyallerle egitim alanina çevirdi. Egitimlerinin yani sira aksamlari da binalarinin altindaki garajda müsabakalara hazirlanan Kendirci kardeslerden Ahmet, bransinda ilk müsabakasina 12 yasinda çikti ve 13 yasinda da katildigi dünya sampiyonasinda 3’üncülük elde etti. Bilegindeki sakatlik nedeniyle 14 yasinda bir süre yarismalara katilamayan ve bu yil ise üst üste sampiyonluklar kazanan Ahmet, Slovakya’nin baskenti Bratislava’da 5-15 Mayis’ta düzenlenen Avrupa Bilek Güresi Sampiyonasi’nda sag kol ile 15-25 Agustos’ta Moldova’nin baskenti Kisinev’de düzenlenen Dünya Bilek Güresi Sampiyonasi’nda ise iki kolda altin kazanarak her iki organizasyonda da kürsünün ilk basamagina çikmayi basardi.

6 yil içerisinde birçok önemli basariya imza atan Hamza Kendirci ise, 2021 ve 2022’de sag ve sol kolda Türkiye sampiyonu, yine 2022’de sag ve sol kolda dünya 3’üncüsü, 2024’te sag kolda Avrupa 1’incisi ve sol kolda 2’inci, dünyada da sol kolda 3’üncü oldu.

2024’te farkli kategorilerde sag kolda Türkiye 1’incisi ve 2’incisi olan Hamza Kendirci, Slovakya’nin baskenti Bratislava’da 5-15 Mayis’ta düzenlenen Avrupa Bilek Güresi Sampiyonasi’nda sag kolda sampiyon, 15-25 Agustos’ta Moldova’nin baskenti Kisinev’de düzenlenen Dünya Bilek Güresi Sampiyonasi’nda ise sol kolda 3’üncü olarak altin ve bronz madalya kazandi.

"Bugünlere kolay gelmedik"

Hamza’nin bilek güresçisi olmak istedigini kendisine söylediginde çok mutlu oldugunu belirten amca Mahmut Kendirci, uzun süredir verilen emeklerinin karsiligini aldiklarini ve yegenlerinin daha önemli basarilar elde edeceklerini inandigini ifade ederek, "2018 yilinda Ahmet ve Hamza, çok küçük yasta antrenmana basladilar. Benim de zaten Avrupa ve dünya derecelerim var. Ben yegenlerimi bu garajda çalistirdim ve hiçbir zaman antrenmanlarimizi da aksatmadik. 2023’te Hamza dünyada 3’üncü oldu. Ahmet de geçen yil sakatligi nedeniyle bir sikinti oldu. Fakat biz çalismalarimiza tekrar devam ettik. Bu yil Avrupa ve dünya sampiyonasinda ikisi de sampiyon oldu" dedi.

"En büyük hayalim dünya sampiyonu olmakti"

En büyük hayali olan dünya sampiyonlugu hayalini gerçeklestirdigi için çok mutlu oldugunu belirten Milli bilek güresçi Ahmet Efe Kendirci, amcasinin da eski bilek güresçisi oldugunu anlatan Ahmet Efe, "Ilkokulda sürekli arkadaslarimla bilek güresi yapiyordum, daha sonra bilek güresi sporuna basladim. Okulda hiç kimse beni yenemiyordu. 9 yasinda ilk önce okçuluk kursuna gidiyordum, 10 yasinda kung fu sporuna basladim ve 11 yasinda da bilek güresine basladim. 4 yil boyunca devam ettim. 15 yasinda dünya sampiyonu oldum. Sampiyon olunca Moldova’da bayragimizi en tepelerde dalgalandirmak çok güzel bir duygu oldu ve çok mutlu oldum" seklinde konustu.

"Sanli bayragimizi en tepelerde dalgalandirdik"

Milli bilek güresçi Hamza Kendirci de kardesi ile birlikte bir yil içerisinde hem Avrupa hem dünya hem de Türkiye Sampiyonasi’nda birincilik elde ettigi için çok mutlu ve gururlu oldugunu söyledi.



Elde ettikleri basarilari anlatan Kendirci, "2018 yilinda bilek güresine basladim. Amcama bu spora baslamak istedigimi söyledim, amcam da bu duruma sevindi ve garajda antrenmanlara basladik. 6 yil boyunca bu garajda çalistik ve yarismalara katildik. Her türlü zorluga ragmen Türkiye sampiyonluklari yasadik. Sakat kol ile Türkiye sampiyonluklarina katildigim oldu. 2021 yilinda hem gençler hem de büyükler kategorisinde Türkiye sampiyonu oldum. Kardesimle birlikte Avrupa sampiyonasina gittik. Ikimizde sag kolda sampiyon olup sol kolda ikinci olduk. ardindan dünya sampiyonasi oldu, ben sol kolda üçüncü, kardesim ise iki kolda da sampiyon oldu. Slovakya ve Moldova’da sanli bayragimizi en tepelerde dalgalandirmak çok büyük bir onur oldu. Amcam ve kardesimle birlikte bu sporu yapmak çok güzel. Burada çok güzel antrenmanlar yapiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA