Ayagini Suya Sokmaya Korkarak Basladi, Simdi Ise Yüzmede Rakip Tanimiyor

Adana’da 11 yil önce ayagini suya sokmaya korkarak basladigi yüzme sporunda yillar içerisinde birçok farkli stilde yüzerek basari elde eden 18 yasindaki down sendromlu yüzücü Kumsal Dinibütün çalismalarini basariyla sürdürüyor.

Down sendromlu yüzücü Kumsal Dinibütün, ailesinin yönlendirmesiyle 7 yasinda yüzme sporu ile tanisti. Spora ilk basladigi günlerce ayagini suya sokmaya bile çekinen Dinibütün, zaman içerisinde birçok stilde yüzebilir hale geldi. Türkiye Özel Sporcular Federasyonu’nun düzenlemis oldugu yarismalarda çesitli basarilar elde eden Dinibütün, okul sporlari müsabakalarinda da basariyla yaristi. Masa tenisi sporuyla da ilgilenen Dinibütün, milli sporcu olma yolunda çalismalarini sürdürüyor.

"Spor onlari hayata bagliyor"

Sporun down sendromlu bireylerin gelisimi açisindan büyük öneme sahip olduguna dikkat çeken anne Ebru Dinibütün, "Kumsal 7 yasinda yüzme sporuyla tanisti. 8 yasinda Türkiye sampiyonu oldu. Bunun devami da gelir insallah. Bu yil da okul sporlarinda masa tenisinde Türkiye 2.’si oldu. Spor çocuklarimizin gelisimi açisindan çok avantajli. Özellikle yüzme ve masa tenisi çocuklarin her zaman hayatlarinda bence olmali. Sporun içerisinde olsun çocuklarimiz. Çünkü spor onlari gerçekten hayata bagliyor" dedi.



"Milli sporcu olma yolunda aday"

Kumsal’in yillardir gelisimini birlikte sürdürdügü yüzme antrenörü Furkan Ünsal da, "2017 yilindan beri down sendromlu ve diger özel gereksinimli bireyler ile çalisiyoruz. Kumsal ile daha uzun süreden beri birlikteyiz. Bu birlikteligimiz Kumsal daha korkup ayagini suya sokmaya çekinir haldeyken basladi.

Su an milli sporcu olma yolunda aday ve insallah herhangi bir mani çikmazsa bu yil Türkiye sampiyonlarina gitmeye hak kazandi. Millilik barajina da yaklasiyor. Türkiye’nin dört bir yanindan gelen rakiplerimiz de güçlü. Biz Kumsal’a ve diger sporcularimiza güveniyoruz. Ben inaniyorum ki bu yil milli olarak Türk bayragini yurt disinda temsil edecegiz" diye konustu.



"Ayagini suya sokmaktan dahi çekiniyordu"

Kumsal’in spora ilk adim attigi yillarda ayagini suya sokmaya dahi çekindigi anlatan Ünsal, "Ders süresi 40 dakika ise suya girdigi zaman ders süresi boyunca agliyordu. Su an suyun altinda 25 metre nefessiz gidebiliyor. Profesyonel bir yüzücü diyebilirim. Profesyonel yüzücü olmanin sartlarini ve gerekliliklerini tasiyor disiplinli olusuyla. Antrenmani kaçirmiyor, havuzu çok seviyor. Antrenmanda bir sporcunun göstermesi gereken disiplini ve özveriyi gösteriyor. Bunun sonucunda da basari geliyor" ifadelerini kullandi.

Çocuklarin gelisiminde aile çok önemli

Down sendromlu bireylerin spor organizasyonlarinda basarili olmasinda aile desteginin önemli bir etken oldugundan söz eden Ünsal söyle devam etti: "Bu Kumsal’in tek basina göstermis oldugu bir basari degil. Burada ailenin çok büyük önemi ve destegi var. Bizim isimizde aile her sey. Aile bize destek olmazsa egitmenin ya da devletin bu hizmetleri, bu imkanlari tanimasinin hiçbir anlami kalmiyor. Kumsal hem Türkiye Özel Sporcular Federasyonu’nun yarismalarini hem de okul sporlarinin yarismalarini basariyla kazandi. 50 metre serbest, 100 metre serbest, 50 metre kurbagalama, 100 metre kurbagalama yarislarinda basarilar elde etti. Süreç içerisinde yeni stiller eklendikçe onlarin da müsabakalarina girmeye basladi.

Bu yil 50 metre kelebekten baraji geçti. Türkiye sampiyonasinda da 50 metre kelebek ve diger branslarda yarisacak. Bu konuda güveniyoruz kendisine. Her yil yüzme stillerine bir yenisini ekliyor."

Kaynak: İHA