TEKNOFEST Drone Sampiyonasi'nin Ilk Etap Yarislari Isparta'da Basladi

TEKNOFEST çatisi altinda düzenlenen TEKNOFEST Drone Sampiyonasi’nin 1. etabi Isparta’da basladi. Atatürk Stadyumu’nda baslayan yarismalara Türkiye’nin birçok ilinden FPV dron pilotu heyecan verici parkurda yaristi.

Türkiye Teknoloji Takimi “T3” Vakfi ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin yürütücülügünde bu yil yedincisi düzenlenen TEKNOFEST Drone Sampiyonasi’nin 1. etabinin ilk günü Isparta’da gerçeklesti. Ilk kez Isparta’da düzenlen organizasyonda Türkiye’nin birçok ilinden gelen 32 dron pilotu Isparta Atatürk Stadyumu’nda yaristi. T3 Vakfi, Isparta Valiligi, Isparta Belediyesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlügü, Isparta Uygulamali Bilimler Üniversitesi Rektörlügü, Isparta Ticaret ve Sanayi Odasi (ITSO), Gençlik Spor Il Müdürlügü, Bilim Sanayi Teknoloji Il Müdürlügü ve Il Özel Idaresi’nin sponsorlugunda desteklenen heyecan verici organizasyonda yarisan dron pilotlari Türkiye’nin en hizli drone pilotu unvanini kazanmak için zorlu bir parkurda yarisiyor.

Hiz ve manevra kabiliyeti yüksek, tamamen kullanicinin yeteneklerine dayali olarak tasarlanan araçlarin yer aldigi sampiyonaya Konya’dan katilan dron pilotu Ibrahim Alper Karaaydin dronlari kendisinin ürettigini söyleyerek “Bu yarismalarda her sene yarisiyorum. Geçen sene dördüncülük elde etmistim. Bu yarismaya biler aylar öncesinden kendimiz çim sahalarda kendi parkurumuzu kurup orada test ediyoruz bu dronlari. Yine ayni sekilde dronlari kendimiz imal ediyoruz. Ben bu hobiye küçük yaslarda komsumuzda model uçak görerek basladim. Model uçak, helikopter derken birden bire drona geçtim” dedi.

Kullandigi dronun özelliklerinden bahseden Karaaydin, “Benim kendi yaptigim bir cihaz burada çarpmayi önlemek için. Motorlarimiz bizim drone marketin üretimi olan motorlar. Kontrol kartlarimiz ve kameramiz var burada kameradan bize anlik olarak yerel sinyal geliyor ve anlik olarak görüp gecikme olmadan bunu görüyoruz bu sayede bu kadar yüksek hizlara çikabiliyor aslinda bu dronlar. Pillerimiz de bizim özel pil çok yüksek akimlar verebiliyor saniyede 400 ampere kadar çikabiliyor piller” dedi.



“Gençlerimizin bilim teknoloji ve havacilik uzay teknolojisine olan ilgilerinin artacagini düsünüyoruz”

Organizasyon hakkinda gazetecilere açiklamalarda bulunan Isparta Valisi Aydin Barus, “Bu yil ki Teknofest bildigimiz gibi Akdeniz illeri odakli olarak yapiliyor. Birçok ilimizde bu sampiyonanin ayaklari var. Kocaeli, Antalya, İçel ve Adana gibi illerde yapiliyor. Bu yil da biz sansliyiz bu Teknofest Havacilik Uzay Ve Teknoloji festivalinin Drone Sampiyonasi ayaginin birinci etabini gerçeklestiriyoruz. Atatürk Stadyumu’nda, Isparta’nin merkezindeyiz. Burada gençlerimiz, çocuklarimiz, aileler var. Merakla izliyorlar sampiyonayi. Onlarin bilim teknolojiye ve havacilik uzay teknolojisine olan ilgilerinin artacagini düsünüyoruz bu sayede. Zaten temel amaçlarimizdan birisi de bu. Gençlerimizin ilgisi ne kadar çok olursa bu alanlara gelecekte Türkiye’nin gerek Milli Savunma Sanayine gerekse diger alanlardaki teknoloji gerektiren sanayilerinde çok ciddi fikir katkilari olur ve özellikle basarili olmak için akranlariyla çok ciddi bir rekabete girerler” dedi.

Heyecan verici yarismanin önemine deginin Vali Barus, “Su anda yarismaya katilan 32 yarismaci var degisik illerimizden gelen onlara basarilar diliyoruz. Güzel manzaralar olusuyor hem yarisma pilotlarinin gözünden görüntüleri izlemek heyecan veriyor, hem de dronun o süratine ve o manevra kabiliyetine sahit olmak hakikaten özellikle gençlerimizi çok etkiledigini yakiniyla gördüm. Yarin aksama kadar devam edecek yarismalar en son da yarismada dereceye giren yarismacilari ödüllerini takdim edecegiz. Amacimiz ileriki yillarda Teknofest kapsaminda düzenlenen bu sampiyonalardan daha iyilerini buralara almak ve degisik yarismalari Isparta’ya kazandirmak umarim bunda basarili oluruz. Vatandaslarimizin, gençlerimizin gösterdigi ilginin önemli bir payi olacak, bu yarismalari ne kadar çok sahiplenirsek buraya Teknofest’in önemli ayaklarindan birisinin verilmesi ihtimali de artar. Tüm Ispartalilari bu yarislari görmeye davet ediyorum. Gerçekten ilginç görüntülerle karsilasiyoruz. Insallah Isparta için güzelliklere vesile olur” açiklamalarinda bulundu.

Kaynak: İHA