Prof. Dr. Bozdogan Açiklamasi 'Bozkurt, Türk'ün Milli Sembolüdür'

A Milli Takimimizin Avusturya ile maçta 2 gol atarak maçin adami seçilen Merih Demiral, yaptigi Bozkurt isareti ile gündem olmus ve UEFA tarafindan 2 maç men cezasi almisti. Konuya iliskin açiklama yapan Prof. Dr. Ahmet Bozdogan, “Bozkurt bizim milli bir sembolümüzdür. Türeyis Destani’nda ve Ergenekon Destani’nda geçen bozkurt, çok açik sekilde bizim bu sembolü yüzyillardir kullandigimizi gösteriyor” dedi.

EURO 2024 sampiyonasinda gruplardan çikarak Avusturya ile karsilasan Milli takimimiz, adini bir üst tura yazdirmisti. Iki gol atarak tur kapisini açan Merih Demiral, yaptigi ‘Bozkurt’ sevinci nedeniyle 2 müsabakadan men cezasi aldi. UEFA’nin verdigi karar ülke genelinde tepki ile karsilandi. Konuya iliskin açiklama yapan Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü ögretim görevlisi Prof. Dr. Ahmet Bozdogan, "Türk futbol takimini tebrik ediyorum. Merih’i de bu hareketinden dolayi iki defa tebrik ediyorum. Kendisine Türklügün sembolünü orada gösterdigi için tesekkür ediyorum” dedi.

“Bozkurt bizim milli sembolümüz”

UEFA’nin verdigi karari kinadigini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Bozdogan, “Avrupa Bozkurt’tan ne anliyor bilmiyorum ama biz Bozkurt’u milli sembolümüz olarak yüzyillardir kullaniyoruz. Avrupa, kendisi nasyonalist bir tavir takindigi için bizim milliyetçiligimizle kendilerinin nasyonalist ligini birbirine karistiriyorlar. Onlarin nasyonalist liginde irkçilik var; bizim milliyetçiligimizde ise hem sosyolojik hem de kültürel bir temel var. Avrupa’ya bunu anlatabilseydik Merih o cezayi da almayabilirdi. Bu vesileyle hem Federasyonu hem de devlet yetkililerimizi teessüfle karsiladigimi belirtmek istiyorum. Anlasilan odur ki hakliligimizi yeterince ifade edemediler” dedi.

"Ruslar’da ayi, Fransa’da horoz, Türkiye’de Bozkurt"

Birçok ülkenin milli bir sembolü olduguna deginen Prof. Dr. Bozdogan, “Türeyis Destani’nda ve Ergenekon Destani’nda geçen bozkurt, çok açik sekilde bizim bu sembolü yüzyillardir kullandigimizi gösteriyor. Göktürk Devleti’nin bayragindaki bozkurt da yine o amblemin, o sembolün bizim yüzyillardir kullandigimiz bir sembol oldugunun en açik göstergesidir. Bozkurt, Türkiye’de Türk milliyetçilerinin daha çok sevkle benimsedigi, kabullendigi bir semboldür ama bütün Türk milletini temsil eden bir semboldür. Nasil Ruslarin sembolü ayi ise, nasil Fransizlarin sembolü horoz ise, bizim sembolümüz de Bozkurt’tur. Bozkurt, bizim yüzyillardir kullandigimiz milli sembolümüzdür. Bu bakimdan buradan bir irkçilik ya da bir sovenizm çikarilmasi söz konusu olamaz. Ben Merih’in yaptigi hareketi gönülden alkisladigimi ve bununla gurur duydugumu söyleyebilirim. Hatta bu hareket benim için en az maçi kazanmis olmak kadar da gurur vericiydi” ifadelerine yer verdi.

“Kurt hürriyetin temsilidir”

Geçmiste kurdun seçilmesinin bir anlami olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Bozdogan, “Kurt, bütün dünyada özgürlügün, hürriyetin, bagimsizligin, esir edilemezligin, esir alinamazligin sembolüdür. Bütün dünyada hürriyetin temsili iki tane hayvan vardir: biri bülbül, biri de kurt. Bülbül de esir edilemez. Bülbülü de kafese kapatirsaniz kendisini kafese çarpa çarpa öldürür. Ama kurt asla esirligi kabul etmez, asla da pes etmez. Sirklerde ve hayvanat bahçelerinde aslan vardir, kaplan vardir ama kurt yoktur. Çünkü kurt, bir kafeste esir edilemeyecek kadar hürriyetin sembolü olmus bir hayvandir. Biz Türkler, tarih sahnesine çiktigimiz günden beri hürriyetine düskün bir millet oldugumuz için kendimize Kurt’u sembol olarak seçmisiz. Türklerin esir alinamazliginin bir göstergesi olarak gururla kullandigimiz bir amblemdir. Avrupa’ya bunu da göstermemiz gerekiyor." Seklinde konustu.

Kaynak: İHA