Yüksel Yildirim Açiklamasi 'FIFA Bize Ders Verdi, Bu Dersi Pahali Ögrendik'

Samsunspor Kulübü Baskani Yüksel Yildirim, FIFA tarafindan verilen 2 dönem transfer yasaginin artik onaylandigini belirterek, "Aldigimiz ceza, futbolcularla yapilan tek tarafli fesihlerden kaynaklandi. FIFA bize ders verdi, bu dersi pahali ögrendik” dedi.

Türkiye’de borcu ve futbolcu alacagi olmayan nadir kulüplerden biri olan Süper Lig ekiplerinden Samsunspor’a FIFA tarafindan verilen 2 dönem transfer yasagi Isviçre Federal Mahkemesi’nin nihai karari neticesinde karara baglandi. Böylece Samsunspor 2024-2025 sezonunda transfer yapamayacak. Kulüp Baskani Yüksel Yildirim, aldiklari ilginç cezanin futbolcularla yapilan tek tarafli fesihlerden kaynaklandigini belirterek, “FIFA bize ders verdi, bu dersi pahali ögrendik” diye yorumladi.

“2 dönem transfer yasagi olup bu yasagi açamayacak olan tek kulüp Samsunspor”

2 dönem boyunca transfer yapamayacaklarinin kesinlestigini ifade eden Samsunspor Baskani Yüksel Yildirim, “Transfer cezamiz onaylandi. Geçen yil FIFA karari öncesi Novikovas ile anlasmis parasini ödemistik. FIFA bize, ‘oyuncu sizi affetmis ama biz affetmiyoruz’ dedi.

‘Samsunspor 4 oyuncuyla tek tarafli fesih yapmis, 5’inciyi de oyuncuyu zorlamissiniz oyuncu fesih yapmis’ dediler. Türkiye’de bugün FIFA’da dosyasi olmayan tek kulüp Samsunspor. Bu çok ilginç. Oyunculara borcu olmayan da tek kulübüz ama 2 dönem (1 yil) transfer yasagi alip bu yasagi açamayacak olan tek kulüp de Samsunspor. Diger kulüpler ceza yiyor, oyunculara parasini verince ceza kalkiyor. Dje Dje, Alen Melunevic gibi oyunculari da tek tarafli fesih etmistik. Kevin Boli ve Melunovic sözlesme dondurmayi kabul etmedigi için fesih etmistik. Ilk tek tarafli feshimiz Dje Dje oldu. Oyuncularin paralarini hemen ödememize ragmen FIFA isçi mahkemesi gibi oyunculari hakli buluyor. Biz bunu yeni ögrendik. Durumlar böyle olunca FIFA bize ders verdi. Bu dersi pahali ögrendik. Dünyanin sonu degil, her canli nasil ölümü tadacaksa, her kulüp de cezalar alacaktir. Son olarak Galatasaray Tete’yi transfer etmisti. Haksiz bulundu ve Ukrayna kulübüne 2,7 milyon euro ceza ödedi.

Bu cezalar ödenince bitiyor. Galatasaray’a ‘sen neden böyle bir oyuncuyu aldin, usulsüzlük yaptin, FIFA kurallarini dinlemedin, transfer yasagi veriyorum’ demiyor. Isviçre Federal Mahkemesi nihai karari verdi ve transfer cezamiz kesin onaylandi” diye konustu.



“Yusuf Erdogan ve Emre Akbaba ile anlasmistik”

Yasak karari kesinlesmeden önce transfer için anlastiklari isimler oldugunu vurgulayan Baskan Yüksel Yildirim, “Adana Demirspor’dan Yusuf Erdogan ve Emre Akbaba ile anlasmistik. Yusuf ile yazili anlasmistik. Isleyelim dedik TFF izin vermedi. Emre Akbaba ile sözlü olarak anlastik. Transfer tahtasini açamayinca Yusuf Erdogan’in sözlesmesini feshettik. O da sonrasinda Konyaspor ile imzaladi. 2 tane de yurt disindan iyi oyuncu ile görüsmüstük. Onlarla da bu nedenle sözlesme yapamadik. Her yil yapilan transferler tutacak degil” seklinde konustu.



“Birçok oyuncumuza resmi transfer teklifi var”

Kadro kalitesine yapilan elestirileri oyunculara gelen transfer teklifleri ile cevaplayan Baskan Yildirim, “Marius Mouandilmadji’ye 2 milyon euroluk teklif var ama satamiyorum. Flavien Tait’e teklif var. Carlo Holse’ye teklf var. Oliver Ntcham’a teklif var. Benito Raman’a teklif var. Lubo Satka’ya teklif var. Takimdaki oyuncularin yarisini bugün satabilirim. Ligde kalmak istemesem bu oyunculari satar, cebime de 15 milyon euroyu koyar kenara çekilirim. Bunu yapmiyorum diye kiymetli olmuyor. Oyuncularimiza kötü diyorlar ama tüm oyuncularimiza teklif var” ifadelerini kullandi.

“Samsunspor, geçen yil yapamadigi sürprizi bu sene yapacak”

Ligi 8 ila 13’üncü sira arasinda bir yerde bitireceklerini düsündügünü ancak hedeflerinin ilk 10 oldugunun altini çizen Yüksel Yildirim, “4 büyükler bu yil inanilmaz takim kuruyorlar. Kendi aralarinda çekisme üst seviyede olacak. Ilk 4 grubun ardindan da bir 4 takimdan olusan grup olusacak. Basaksehir’in olacagi kesin, digerleri tam net degil. Yani bu yil en az 10 takim küme düsmemek için oynayacak. 4 takim küme düsecek. Bu yil 19, seneye 18 takimla lig oynanacak. O nedenle bu sene çok kritik. Hoca ve oyuncular bunu biliyor ve ona göre çalisiyorlar. Genç oyunculara bayagi önem verdik. Yunus Emre Çift, Muhammet Ali Özbaskici, Bedirhan Çetin, Haluk Mustafa Tan, Enes Albak gibi gençlerden bu yil umutluyuz. Takimimiz iyi ve umutluyum. Zeki Yavru bizde kaldi. Lubo Satka’nin sakatlik dönüsünün iyi olmasini bekliyoruz. Sahada 11 yabanci olacagindan rotasyon yapabiliriz. Ait Bennasser, Oliver Ntcham, Carlo Holse yaz dönemini iyi geçirdi. Kanatlar ve forvetlerimiz de iyi durumda. Samsunspor’a hor bakmayalim. Geçen seneden bir arada oynama aliskanligi kazanmalari ve Thomas Reis’in antrenmanlar yöntemleri ile form yakaliyoruz. Oyunu geride kurma ve domine etme düsüncesiyle performans sergileyecegiz. Beklentimiz takimin her maç 120 km üzerinde kosmasi. Sakatlik ve hakem magduriyetine ugramazsak Samsunspor, geçen yil yapamadigi sürprizi bu sene yapacak diye düsünüyorum” açiklamasinda bulundu.

“Amacimiz, Türkiye’nin 5’inci büyük takimi olmak”

Büyük kulüp olmak için sadece sportif basarinin yeterli olmadigini, geçmiste sampiyon olan ya da yukarilarda oynayan birçok kulübün simdi kapandigini ya da kapanma noktasina geldigini de belirten Yildirim, “Samsunspor’a isim sponsorlugu için bazi görüsmeler yaptik. Gelen rakamlar çok komik rakamlar. O komik rakamlara Samsunspor’un önüne isim almayi veya formasina isim almayi düsünmüyorum. Artik Samsunspor’un bir markasi var. Amacimiz, Türkiye’nin 5’inci büyük takimi olmak. Sportif olarak degil, büyüklük olarak diyorum. Adana Demirspor, Antalyaspor, Göztepe gibi sehir takimlari da buna aday. Hedefimiz bu kadar büyükse sadece sportif basari ile degil ayni zamanda ticari gelirlerle de büyük oldugumuzu göstermemiz lazim. Ingiltere’de sahiplerin belli oranda takima para vermesine izin veriliyor, gerisi gelir yöntemi ile saglaniyor. Biz de diger kulüplerden farkli olmak için Samsunspor’u ayaklari üzerinde tutmak için bir baslangiç yaptik. Ilk olarak takimin önünde yer alan sirketimin adini çikarttik. Zaten kendi parami veriyorum. Kulübün tüm paralari benden çikiyor. Reklamlari disaridan bulmamiz lazim. Büyük ve uluslararasi isimlerle görüsüyoruz. Bir sponsor bulamasak da bos çikacagiz. Denk bütçe yapmayi ögrenecegiz” dedi.



“Sermayeme 600 milyon TL para ekledim”

Sadece bu yil degil geçen yil da transfer yapmakta zorlandiklarini, harcama limiti kisitlamasi dolayisiyla geçen yil takim sirketine 600 milyon TL para ekledigini dile getiren Baskan Yüksel Yildirim ayrica sunlari söyledi:

“Bu yil basimiza kötü bir sey geldi. Geçen yil Süper Lig’e çiktigimizda 300 küsür milyon TL harcama limiti ile takimin yarisini kuramiyorduk. Sirket oldugumuz için sermayeme 600 milyon TL para ekledim. Bu para tuz buz oldu gitti. Döviz kuru geçen seneden bu yila yüzde 50’den fazla artti. TFF bütçemizi hesap etti. Kayserispor’un tahtasi kapali, oyuncu paralarini ödeyemiyorlar ama 650 milyon TL limit verilmis. Sordugumuzda bilançoya göre bunlari belirlediklerini söylüyorlar. Biz gerçek limitlerimizi yazdigimiz için bu yilki harcama limitimiz az çikti. Sonuç olarak da kurumsal olmayan ve güvenilir olmayan firmalardan sponsorluk alamayacagiz. Bilinen ve uluslararasi firmalarla görüsecegiz.”

Kaynak: İHA