Paris 2024 Olimpiyat Oyunlari Görkemli Bir Törenle Açildi

Fransa’nin ev sahipliginde düzenlenecek olan Paris 2024 Olimpiyat Oyunlari, Sen Nehri’ndeki törenle açildi. Böylece olimpiyat oyunlari tarihinde ilk kez açilis töreni, müsabakalarin yapilacagi stadyumun disinda gerçeklesti.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunlari görkemli bir törenle açildi. Oyunlara 206 delegasyondan 10 bin 500 sporcu katildi.

Törende Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak, Avrupa Olimpiyat Komitesi Icra Kurulu Üyesi ve Besiktas Baskani Hasan Arat da yer aldi. Tören binlerce sporcuyu tasiyan 85 geminin Sen Nehrindeki Austerlitz Köprüsü’nden hareketiyle basladi.

Açilis seremonisi kapsaminda çesitli gösteriler düzenlenirken, katilimci ülkelerin kafileleri, yagmur altinda Sen Nehri üzerinden tekne ile geçerek sporseverleri selamladi. Sporculari tasiyan gemilerin 6 kilometrelik yolculugu Iena Köprüsü’nde son buldu. Törene katilan delegasyonlar Sen Nehri’ndeki yolculuklari sirasinda ülkenin önde gelen tarihi ve turistik mekanlari Notre Dame Katedrali, Paris Belediye binasi, Louvre Müzesi, Tuileries Bahçesi, Les Invalides Aniti, Grand Palais (Büyük Saray) ve Eyfel Kulesi’nden geçti. Tören sirasinda olimpiyat mesalesi elden ele dolasirken, mesaleyi ilk gezdiren Zinedine Zidane oldu.

Rusya-Ukrayna Savasi nedeniyle olimpiyat oyunlari sirasinda tarafsiz sporcu statüsünde müsabakalarda yer alan Rus ve Belaruslu sporcular açilis törenine katilmadi. Tören boyunca 3 binden fazla dansçi Sen Nehri kiyisinda gösteri yaparken, ABD’li dünyaca ünlü pop yildizi Lady Gaga gibi birkaç sanatçi da sarkilariyla törene renk katti.

Öte yandan tören boyunca 45 bin güvenlik gücü sahada görev yapti.

102 sporcunun Türkiye’yi temsil edecegi oyunlarda sporcular 18 farkli dalda yarisacak.

Olimpiyat Oyunlari’nda yarin su Türk oyuncular sahne alacak:

Judo

48 kg Tugçe Beder

60 kg Salih Yildiz

48 kg Tugçe Beder

60 kg Salih Yildiz

Kürek

Tek Çifte - Elis Özbay

Masa Tenisi

Sibel Altinkaya

Yüzme

100m Kurbagalama - Berkay Ömer Ögretir

Kaynak: İHA