Milli Boksör Tugrulhan Erdemir, 2024 Paris Olimpiyatlari'nda Yarisamayacak

Milli boksör Tugrulhan Erdemir, 17 Subat 2024 tarihindeki numunesinde yasakli maddeye rastlanmasindan dolayi Uluslararasi Test Ajansi tarafindan verilen geçici men kararinin CAS tarafindan onaylanmasi sebebiyle 2024 Paris Olimpiyatlari’nda yarisamayacak.

Uluslararasi Test Ajansi’nin (ITA) verdigi geçici men karari, Uluslararasi Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Anti Doping Dairesi’nde onandigi için milli boksör Tugrulhan Erdemir, Paris Olimpiyat Oyunlari’nda yarisamayacak. Türkiye Boks Federasyonu’nun resmi internet sitesine konuyla ilgili açiklamalarda bulunan sporcunun Av. Anil Gürsoy Artan’in yaptigi açiklama su sekilde:

"2024 Paris Olimpiyatlari’na katilmak için kota alan milli sporcumuz Tugrulhan Erdemir ile ilgili, Uluslararasi Test Ajansi’nin (ITA) verdigi geçici men karari, Uluslararasi Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Anti Doping Dairesi’nce onanmistir. Erdemir’in 2024 Paris Olimpiyatlari’nda yarisamayacak olmasi sebebiyle bu açiklamayi yapmak gerekmistir. Müvekkilim, Haziran 2023’te olimpiyat kotasini aldiktan sonra kamp yaptigi Ispanya’nin Alicante kentinde, 17.02.2024 tarihinde bir doping kontrol testine tabi tutulmus, sporcumuzun örneginde yasakli bir diüretik madde tespit edilmistir. Herhangi bir sekilde yasakli madde kullanmayan sporcumuz, Uluslararasi Test Ajansi’na (ITA) o dönem kullandigi ve yasakli madde içermeyen agri kesiciden kalan tabletleri göndermis, yapilan test sonucunda tabletlerin üretim sürecinde sporcumuzun örneginde bulunan diüretik maddeden bulastigi tespit edilmistir.

Konunun, Dünya Dopingle Mücadele Ajansi (WADA)’nin 01.06.2021 tarihli ’Potansiyel Diüretik Bulasi Vakalarina Iliskin Paydas Bildirisi’ kapsaminda degerlendirilmesi gerekmektedir. Anilan bildiride belirtilen 20 ng/ml sinirinin altinda diüretik saptanmistir. Sporcumuz doping testini verdigi dönemde hali hazirda kota hakkini almisti ve yakin zamanda hiçbir müsabakasi yoktu. Yakin zamanda sikletini 63kg’dan 71kg’a çikarttigi için kilo kaybetme gibi bir ihtiyaci da olmadi. Özetle yasakli madde kullanmak için hiçbir nedeni yoktu. Ayrica sporcumuzun 17.02.2024 tarihinden sonra verdigi dört numunenin hepsi temiz çikmistir. Tüm bu verilere ragmen ITA tarafindan ’Bulasi miktari ile sporcudan alinan örnekte tespit edilen dozun uyusmamasi’ gerekçe gösterilerek hakkinda 10.07.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Ihtiyari Geçici Tedbir karari verilmistir.

Tedbir kararina karsi CAS Anti Doping Dairesi nezdinde 12.07.2024 tarihinde itiraz edilmis, yapilan durusma neticesinde, 24.07.2024 (dün) tarihinde sporcu hakkinda uygulanan Ihtiyari Geçici Tedbirin devam etmesine karar verilmistir.

2024 Paris Olimpiyatlari kura çekimi bugün saat 16.30’da gerçeklestirileceginden, CAS Ad-Hoc yargi yetkisi disinda kalan söz konusu karar için maalesef temyiz hakkimiz da fiilen elimizden alinmistir. Sporcumuzun CAS Anti Doping Dairesi nezdinde disiplin yargilamasi devam etmekte olup, bu konuda titizlikle çalismalarimizi sürdürmekteyiz. ITA’nin var olan düzenlemelere karsin devam eden israrini anlamlandirmakta güçlük çekiyoruz. Magdur edilen müvekkilin haklarinin sonuna kadar savunulacagindan kimsenin süphesi olmasin."

Eyüp Gözgeç: "Haklarini CAS’ta takip edecegimizi ve kazanmasi durumunda tazminat davasi açacagimizi bildiririz"

Türkiye Boks Federasyonu Baskani Eyüp Gözgeç ise konuyla ilgili yaptigi açiklamada, "Tüm bunlara ilave olarak konu ile ilgili geçici karar 24 Temmuz 2024 tarihinde verilmistir. Tugrulhan Erdemir’in CAS’ta adaleti arama ile ilgili hakki, sakli kalmak sarti ile devam etmektedir. 25 Temmuz 2024 tarihinde kura çekilmis olup 1 günde degerlendirme yapilamayacagindan, kuraya ve maçlara girememistir. Sporcu, israrla kendinden emin bir sekilde yasakli madde kullanmadigini söylemektedir. Bu sebeple haklarini CAS’ta takip edecegimizi ve kazanmasi durumunda tazminat davasi açacagimizi bildiririz" dedi.

Kaynak: İHA