Uludag'dan Uzayi Gözlediler

Astronomi ilmini sevdirmek isteyen Bursa merkezli bir dernek, sehirde kendi imal ettikleri yüksek kaliteli teleskoplari Uludag’a kurup, aya ve bazi yildizlara gençlerin yakindan bakmalarina imkan sagliyor.

Osmanli Devleti zamaninda, 2 bin 543 metrelik Uludag’in zirve eteginde yer alan düzlüge, Rasatdüzü ismi verilmesi bu bölgenin uzun yillar, ayi gözlemek için tercih edildigini gösteriyor. Yapilan gece isigi ölçümlerinde gözetleme yapmak için Türkiye’de en uygun noktalardan kabul edilen Uludag Milli Parki içerisinde, Çobankaya kamp alaninda yaz aylarinda teleskoplarla gözlem yaptiklarini belirten Bilim ve Amatör Astronomi Kulubü Baskani Cem Özkan, gençlerin uzaya olan ilgisini arttirmaya çalistiklarini söyledi.

Yaz aylarinda açik havalarda, Bursa’da kulüp üyesi kasiflerin, kendi imal ettikleri kaliteli teleskoplar ile ay ve gezegenleri gençlere seyrettirdiklerini söyledi.

BAAK Baskani Özkan, gece serin dag havasinda bilim tartismalari yaptiklarini belirterek, “Gece yarisi önce küçük zirve, sonra Rasatdüzü mevkiinden geçerek Uludag’in 2 bin 543 metrelik zirvesine çikiyoruz. Sabah günesin dogusunu da, en güzel sekilde zirveden gözlemliyoruz. Astronomi meraklilari ile dünyaya farkli bir pencereden bakmayi tecrübe ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA