Paris Belediye Baskani, Kirliligi Gündem Olan Sen Nehri'nde Yüzdü

Paris Belediye Baskani Anne Hidalgo, Olimpiyat Oyunlari’nda müsabakalarin yapilacagi ve kirlilik tartismalariyla gündeme gelen Sen Nehri’nde yüzdü.

Fransa’da 26 Temmuz’da baslayacak Paris 2024 Olimpiyat Oyunlari öncesinde açik hava yüzme müsabakalarin yapilacagi Sen Nehri’ndeki kirlilik tartisma konusu oldu. Fransa Spor Bakani Amelie Oudea-Castera’nin ardindan Paris Belediye Baskani Anne Hidalgo da kirlilik tartismalarina nokta koymak için nehirde yüzdü. Ocak ayinda verdigi sözü tutan Hidalgo’nun dalgiç kiyafeti ve gözlük takarak yüzdügü anlar yüzlerce kisi tarafindan izlendi. Paris Olimpiyatlari Organizasyon Komitesi Baskani Tony Estanguet de Hidalgo ile yüzdü.

Hidalgo’nun ofisinden etkinlige iliskin yapilan açiklamada, "Bu etkinlik Sen Nehri’nin önemli bir rol oynayacagi Olimpiyat Oyunlar’i öncesinde Sen sularinin kalitesini ve nehrin ekolojik durumunu iyilestirmek için belediye ve hükümetin gösterdigi çabalarin bir kanitidir" ifadesi kullanildi.

Temizlemek için 1,4 milyar euro harcandi

Sen Nehri’nin olimpiyatlara uygun hale getirilmesi ve kanalizasyonun nehre sizmasini önlemek için yaklasik 1,4 milyar euro yatirim yapilmasina ragmen, nehirde yakin zamana kadar yapilan günlük su kalitesi testleri olumsuz sonuç vermisti. Bu durum ise Fransiz halki arasinda endiselere ve elestirilere yol açmisti.

Paris Belediye Baskani Hidalgo’nun geçtigimiz ay nehirde yüzmesi planlamis ancak nehirde diski bulundugunu gösteren bakterilerin kabul edilen limitin 10 kat üzerinde oldugu gerekçesiyle etkinlik ertelenmisti.

Kaynak: İHA