4 Bin 137 Rakimli Cilo Daglarina Yogun Ilgi

HAKKARI – Hakkari’nin Yüksekova sinirlari içerisinde bulunan ve dagcilarin ilgi odagi olan Cilo Dagi’nin Resko zirvesi son yillarin rekorunu kirdi.

Cilo Daglarinin en yüksek dorugu olan ve ülkenin de ikinci en yüksek zirvesi olan 4 bin 137 rakimli Cilo Dagi’nin Resko zirvesi dagcilarin ugrak noktasi oldu. Özellikle son bir ayda dagcilik kulübü ve bireysel dagcilar Resko’ya zirve yapmak üzere Cilo Dagi’na tirmaniyor. Ancak hava muhalefeti ve rota boyunca akarsu, kar, buz, kaya kulvarlari ve Armanç platosundan sonraki Kilçik bölgesi, dagcilari oldukça zorluyor. Bu sebeple tirmanis yapanlarin büyük bölümü zirve yapamadan geri dönüyor. Resko zirvesine ayni gün alti ayri grup tirmanis yapinca Kilçik bölgesi ve teknik kisimlarda yigilmalar olusuyor. 14 Temmuz 2024 tarihinde 25 kisi ile zirve tirmanisi yapan Hakkari Cilo Dagcilik Kulübü 25 kisi ile zirve yaparak bütün dagcilarin hedefine ulasmalarini sagladi. "Türkiye’nin Himalayalari" olarak adlandirilan Cilo Daglari, sarp kayaliklara ve dört binlik zirveleri ile dagcilarin ugrak noktasi oldu. Turgutlu Zirve Dagcilik Kulübü ve Ankara TUDOST Dagcilik ve Doga Sporlari kulübünün katilimi ile Hakkari Cilo Dagcilik Kulübü rehberliginde basarili bir zirve tirmanisi yapildi. Tirmanis aninda Himalayalayi aratmayan görüntülerle karsilasan dagcilar, Cilo Daglarina olan ilginin yaninda oradaki yüksek daglarin görkemi ile hayranliklarini dile getirdiler.

Cilo Dagcilik Kulübü Baskani Haci Tansu, "Cilo Daglari bizim Himalayalarimizdir. Bölgenin güvenli hale gelmesi ve dagcilarin rahat bir sekilde tirmanis yapabilmeleri Cilo Daglarinin popilitesini arttiracaktir. Yüksekova Nepal olma yolundadir. Çünkü Cilo Daglarinin en yüksek zirvesi olan Resko tepesinin klasik rotasi Yüksekova üzerinden Serpel köyüne ve oradan da Horkedim yaylasina gider. Bu da bütün tirmanisçilarin gelecegi yer Yüksekova’dir. Insanlar Yüksekova çarsisi da her gün renkli giyimli dagcilari görmeye alisacaktir" dedi.

Kaynak: İHA