Erzurum'da 'Ata Sporu' Ciritten Vazgeçilmiyor

Anadolu’da “Ata sporu” olarak ifade edilen ve dört mevsim oynanan cirit maçlari, Erzurum’da nefes kesmeye devam ediyor.

Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya geldikleri dönemden beri oynadiklari savas oyunu olarak bilinen cirit sporu, Erzurum’da yaz ve kis kulüplerarasi düzenlenen müsabakalarla yasatiliyor. Gün geçtikçe sayilari artan cirit sahalarinin kadin hakemleri ise sert geçen ve erkeklerin oldugu müsabakalari ile bilinen ata sporunun yasatilmasina katki sunuyor.

Her atin kendi çipi var

Resmi cirit maçlari baslamadan önce hem sporcular hem de atlar hakemler tarafindan kontrolden geçiyor. Maçlarda cirit takimlarindaki atlara çip kontrolü yapiliyor. Müsabaka öncesi hakemler, cihazla atlarin boyun derisi altindaki çiplerdeki numaralarla takim listesindeki numaralari karsilastiriyor. Bu arada yan hakemlerin önemli bir kisminin kadin olmasi ve yönetim ciddiyetlerinden tek bir saniye bile taviz vermemeleri gözlerden kaçmiyor.

Hem özel hem de resmi maçlar oynaniyor

Emrullah Yigit Çakir Cirit Sahasi’nda hafta sonlari oynanan resmi ve özel maçlar, atli spor kulüplerinin kiyasiya mücadelesine sahne oluyor. Varligini ve heyecanini kaybetmeden sürdüren en önemli geleneksel spor dallarindan atli cirit, Erzurum’da hem oynanmaya hem de izlenmeye devam ediyor. Havanin güzel olmasini firsat bilen Erzurumlu cirit severler, takimlarin verdikleri rekabet dolu maçlarini izlemek için sabahin erken saatlerinde cirit sahasina geliyor. Ülkemizin birçok bölgesinde oynanmasina ragmen cirit atlari ve sporcularinin en yogun oldugu sehirlerin basinda gelen Erzurum’da dostluk maçlarinin yani sira resmi lig müsabakalari da yapiliyor.

Mehtap Susan: “Zor da olsa isimi severek yapiyorum”

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde ögrenci olan ve ayni zamanda cirit hakemligi yapan Mehtap Susan, isini severek yaptigini belirterek, “Ciritte atla bütün olmak gerekiyor. Çünkü üzerindeki sporcu kadar bizim için atlar da çok önemli. Elbette zor bir spor, kesinlikle diger sporlar gibi degil. Atin üzerindeki sporcunun sagligi bir nevi attan sorumlu, atin sagligi da sporcudan sorumlu. Elimizden geldigi kadar hem sporcunun hem de atin güvenligini saglamaya çalisiyoruz. Ister istemez zorlaniyoruz. Etrafimizdaki beyler biraz spora bagimli ve sert oldugu için biz kadin hakemleri bazen zorluyor. Ama isimi çok seviyorum. Zaten ata gönül vermeyen bir insan bu sporu asla yapamaz. Ayni zamanda spor olarak ata biniyorum. Müsabakalarda sporcunun düstükten sonraki durumu bizi zorluyor. Hakem olarak, atin ve sporcunun sakatligi bizleri de etkiliyor. Saha içinde zaman zaman atlar üzerimize geliyor. Bazen de at sporcunun kontrolünden çikabiliyor. Onun disinda pek bir zorlu oldugunu düsünmüyorum. Ya da sevdigim için bana zor gelmiyor” seklinde konustu.



Cirit kurallarina güvenlik ayarlari

Geleneksel tarzda (kara cirit) oynanan atli cirit maçlarinin aksine resmi mücadelelerde her türlü güvenlik önlemi aliniyor. Atlarin boyun kisimlarina yerlestirilen özel çiplerle her maç öncesi gerekli bilgiler alinip, buradaki veriler onaylandiktan sonra yarismalarina izin veriliyor. Birkaç yil öncesine kadar kask kullanilmayan atli cirit maçlarinda artik sporcularin güvenlik önlemi noktasinda kask kullanmasi mecburi oldu. Yine yapilan düzenleme ile sporcularin rakibine atmaya çalistigi ciritin (sopa) uç kismina plastik bir ekleme yapildi. Böylece yaralanma ve kazalarin da önüne geçilmesi amaçlaniyor.

Kaynak: İHA