Türkiye'nin Deniz Üzerindeki Tek Telesiyejli Tesisinde Su Kayagi Keyfi

Türkiye’de deniz üzerindeki tek telesiyejli su kayagi tesisine sahip olan Samsun, adrenalin tutkunlarini agirliyor.

Su kayagi, ülke genelinde sahil ve turistik kesimlerde genelde sürat teknelerinin arkasindan tutunarak yapiliyor. Sürat teknesi kiralama ücreti ve su kayagi ekipmanlarinin fiyati bu sporu ülkedeki en maliyetli sportif faaliyetler arasina sokarken, vatandaslarin bu spora yönelmesi ekonomik açidan kolay olmuyor. Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan Türkiye’deki deniz üzerindeki tek telesiyejli su kayagi merkezi ise uygun maliyeti ve güvenilir olmasi ile herkesin su kayagi yapmasina imkan sagliyor.

Telesiyej sistemi sayesinde sürat teknesine gerek kalmadan parkurda su kayagi yapan vatandaslar, aldiklari egitimlerin ardindan akrobatik ve ekstrem hareketleri de deneyimleyebiliyorlar. Kayak takiminin ve ekipmanlarinin tamami 70 bin TL’yi bulan kiyafetler, bord, can yelegi ve kask su kayagi yapacak sporculara saati 250 TL’den Samsun Su Kayagi Merkezinden (SUKAY) kiralanabiliyor. Tesiste ayrica daima bir bot ve cankurtaran ekibi suya düsenlere yardim etmek için hazir bekliyor ve egitmenler de su ve karadaki spor meraklilari ile yakindan ilgileniyor. Birkaç günlük egitimden geçen spor meraklilari akrobatik hareketler sergilerken, su kayagina yeni baslayanlar ise suya düse kalka kaymayi ögreniyor.

“Samsun’daki su kayagi, en ucuz aktivitelerden birisi”

Su anda yapilabilecek en uygun aktivitenin SUKAY olduguna dikkat çeken Melih Kosif, “Bence Samsun’da böyle bir tesisin olmasi büyük bir sans. Buraya sik sik geliyorum. Her geldigimde burayi bos görmek biraz garibime gidiyor. Umarim insanlarin ilgisini çeker çünkü su kayagi bedeni komple çalistiran, fiziksel kondisyon açisindan çok faydali bir spor. Denizle bu kadar içli disli bir sehirde herkesin denemesi gerektigini düsünüyorum. SUKAY, ilginç bir sekilde vatandaslar tarafindan bilinmiyor. Aslinda konumu Bandirma Vapuru Müzesi’nin tam dibinde, herkesin sürekli gelip geçerken görebildigi bir yer. Nedense insanlar çok fazla ilgi göstermiyor. Bence daha çok ilgi gösterilmesi gerektigini düsünüyorum ki zaten Samsun’daki sporcular da Türkiye’de çok fazla sampiyonluklar kazaniyorlar. Su kayaginin da ilk baslarda zorluklari var. Alismak zaman gerektiriyor. Iki ayaklarinin üstünde yasayan insanlar olarak sabit bordlarin üzerinde, suyun üstünde kaymaya çalisiyorsun. Tabii ki bunun bir alisma süreci olacak. Iradeli bir sekilde birkaç derse gelen herkes bu sporu yapabilir. Bence Samsun’daki su kayagi su dönemde en ucuz aktivitelerden birisi olsa gerek. Ekipman kirasiyla, tesisi kullanma sansiyla, 1 saat boyunca ve buradaki çalisan arkadaslarin, hocalarin sürekli yardimlariyla birlikte sadece su wakeboard için, en büyük boardlar için 250 TL’lik bir ücret var. Özel bir isletme, özel bir tesis olsa bu rakamlar en az 3-4 kati olacaktir” dedi.



“Samsun SUKAY, Türkiye’de deniz üzerinde kurulmus olan faaliyet gösterten ilk ve tek tesis”

Tesisin önemi ve özelliklerinden bahseden Suada Tesis Müdürü Erdal Yavuz, “Samsun SUKAY, Büyüksehir Belediyesi bünyesinde olan bir tesis. Burasi su kayagi yapmak isteyen herkese, halka açik olan bir tesis. Gelen herkese, su kayagi yapmayi asamalar halinde belli bir seviyeye kadar egitim vererek ögretiyoruz. Tesisimiz Türkiye’de deniz üzerinde kurulmus olan faaliyet gösterten ilk ve tek tesis olma özelligini tasiyor. Ayrica bölgedeki ilk ve tek kablolu su kayagi merkezi olma özelligine sahip. Tesisimizde ayni zamanda karavan, park ve çadir kamp alanlarimiz var. Spor yapmaya gelen misafirlerimiz o bölgeleri de kullanabiliyorlar. Ayni zamanda kürek sörfü, yapmak isteyenler burada çok güzel zaman geçirebiliyorlar. Ayni zamanda Büyüksehir Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde bir de su kayagi takimimiz var. Geçen yil su kayagi Türkiye sampiyonu oldular. Sporcularimiz yine burada antrenmanlarina devam ediyor. Yeni katilim saglamak isteyen gençlere de takimimizda yer veriyoruz” diye konustu.



“Telesiyej sistemi sayesinde sürat teknesine gerek kalmadan herkes bu sporu yapabiliyor”

Büyüksehir Belediyesine ait tesis sayesinde herkesin su kayagi yapabilecegine dikkat çeken Yavuz, “Su kayagi sporunu merak eden, yapmak isteyen herkesi tesisimize bekliyoruz. Bu spor, kablolu su kayagi tesisleri kurulduktan sonra herkesin kolaylikla ulasip yapabilecegi bir spor haline geldi, ekonomik olarak. Çünkü normalde tekne arkasinda yapilan su kayagi sporu biraz ekonomik olarak daha yükü fazla oluyor. Ama kablolu su kayagi dedigimiz bu elektrikli bir motor vasitasiyla döndürülen ve telesiyej sistemiyle çalisan su kayagi merkezimiz oldukça düsük fiyatlara bu sporu herkes yapabiliyor. Sezonumuz ekim ayi sonuna kadar devam ediyor” seklinde konustu.

Öte yandan Samsun Büyüksehir Belediyesi bünyesinde spor faaliyetlerini yürüten gençler, su kayaginda yillardir ‘Türkiye sampiyonu’ olarak, tesis avantajinin meyvelerini topluyorlar.

Kaynak: İHA