Bu Köyde Her Evden Bir Güresçi Çikiyor

Sivas’ta bulunan Porsuk Köyü, birçok köye örnek oluyor. Kuruldugu günden bugüne birçok sampiyon çikaran köy, adeta fabrika gibi güresçi yetistiriyor. Küçük yasta güresmeye baslayan Porsuklularin basarisi sampiyonluklara uzaniyor.

Sivas kent merkezine 20 kilometre uzaklikta bulunan Porsuk Köyü, yetistirdigi birçok güresçi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Küçük yaslardan itibaren çocuklarin harman yeri olarak adlandirilan alanlarda güresmeye basladigi köyde 7’den 70’e herkes güresiyor. Türkiye, Balkan, Avrupa ve son olarak Gençlik Olimpiyatlari Dünya Sampiyonu çikaran köyde yeni güresçiler de yetisiyor. Bir araya gelen Porsuklular, güreserek zaman geçiriyor.

Porsuk’tan çikti, dünya sampiyonu oldu

Fransa’da düzenlenen Gençlik Olimpiyatlari’nda sampiyon olan Mehmet Can Üngör, "Sivas’a bagli Porsuk Köyü’nde yasiyorum. Köyümüz Sivas’ta oldukça nam salmis bir köy. Köyümüzde birçok sampiyon var. Kendim bir yil önce Fransa’da dünya sampiyonu oldum. Köyümüzdeki birçok güresçi arkadaslarimizin sampiyonluklari var. Önceden köy odalarinda otururduk. Babalarimiz bizi ortaya atarlardi. Güresçi olanlarla köy odalarinda güresirdik. Bir dügün oldugunda herkes bir araya geldiginde çayirda gürese toplanirdik. Amcalarimizin sayesinde gürese basladik. Sivas’in Porsuk Köyü’nden çiktim, dünya sampiyonu oldum. Köyümüzü, Sivas’i ve Türkiye’yi en iyi sekilde temsil ettim" dedi.



Baydur: "Porsuk’ta güres bir yasam tarzi"

Porsuk Köyü’nde güresin bir yasam tarzi oldugunu ifade eden Güres Il Temsilcisi Hayrettin Baydur, "Sivas’a göçtükten sonra gürese basladik. Ordular Arasi Dünya Sampiyonu oldum. Balkan Sampiyonasi’nda 3. oldum. Porsuk Köyü’nde herkes güres yapar. Bu köyde güres bir yasam tarzidir. Her evden bir kisi kesinlikle güres yapiyor. Eskiden bütün dügünlerde güres yapilirdi ama simdi o gelenekler kalkti. Porsuk Köyü’nde güres bir gelenek" dedi.



Dursun: "Köyde 100’den fazla pehlivan çikmistir"

Porsuk Köyü Muhtari Hayati Dursun, "Köylerin ve ilçelerin degerleri olur. Bizim köyümüzün büyük bir degeri de pehlivanlik. Köyümüz kuruldugu günden bugüne dünya sampiyonlari, Avrupa sampiyonlari yetistirdi. Bunu pehlivanlarimizla istisare ederek ’Pehlivanlar Diyari’ oldugumuzu hatirlatmak amaciyla giris tabelasi yaptirdik. Bu köyde 100’den fazla pehlivan çikmistir. Su anda bize umut veren birçok gencimiz var. Gençlerimize de simdiden basarilar diliyorum. Bizim köyümüz çevre köylere de örnek olacak bir köy" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İHA