Dede Korkut Diyari Bayburt'ta Festival Tadinda Cirit Söleni Yasaniyor

Ata sporu ciritin yasatildigi illerin basinda gelen Bayburt’ta, Cirit Il Birinciligi Müsabakalarinin baslamasiyla Dede Korkut diyarinda cirit söleni yasaniyor.

6 atli spor kulübünün katilimiyla 5 gün sürecek olan müsabakalarda, cirit severler cirite doyacak. Her gün 3 takimin cirit oynadigi müsabakalarin ilk maçi bugün yapildi. Ilk önce sahaya Can Bayburt Atli Spor Kulübüyle, 21 Subat Atli Spor Kulübü çikti. Daha sonra sirasiyla Çoruh Atli Spor Kulübü, Kop Atli Spor Kulübüyle, Bayburt Atli Spor Kulübü, Dede Korkut Atli Spor Kulübüyle karsi karsiya gelerek, maç oynadi.

Oynanan maçlarin kazananlari ise Can Bayburt Atli Spor Kulübü, Çoruh Atli Spor Kulübü ve Bayburt Atli Spor Kulübü oldu.

Saglik ve polis ekiplerinin de saha kenarinda hazir bulundugu müsabakada, cirit severler saha kenarinda sicak havaya aldiris etmeden 3 takimin maçlarini hevesle izlediler. Günese karsi semsiyeyle, sapkayla önlem alan izleyiciler, destekledikleri takima tezahüratlarda bulundular, çekirdek çitleyip, film izler gibi maç seyrettiler. Bagirmaktan sesleri kisilan bazi seyirciler de arkadaslarini desteklemekten bir an olsun vazgeçmediler.

Attan düstüler kalkip cirite devam ettiler

Yer yer kazalarin oldugu, attan düsmelerin yasandigi maçta cirit sporculari düstükleri yerden kalkarak müsabakayi sürdürdüler. Çoruh Atli Spor Kulübü oyuncularindan Cafer Yurtsever müsabakanin ortalarina dogru attan düstü. Düstügü yerden kalkan Yurtsever, saglik problemi olmadigini söyleyerek, maça kaldigi yerden devam etti. Yurtsever’in ardindan Samet Memis’in ati birkaç defa saha disina çikti. Sahadan uzaklasan, ormanlik alana dogru kosusturan at, sahibini sirtindan düsürdü. Izleyenlerin durumu fark etmesi üzerine Memis’e saha kenarinda hazir bulunan saglik ekipleri müdahale ederek, Memis’i kontrolleri yapilmasi üzere ambulansa aldilar. Düsmenin etkisiyle sakatlandigi tahmin edilen Memis’in durumunun iyi oldugu ögrenildi.

Bayburt’un cirit söleni Erzurumlular tarafindan ilgiyle takip edildi

Bayburtlu ciritçilerin maçlarini izlemek için Erzurum Askale’den gelen vatandaslar, müsabakalari ilgiyle izlediler. Izleyenler arasinda Cirit eski sporcusu olan 86 yasindaki Askaleli Ibrahim Kirkpinar da vardi. Uzun yillar cirit oynayan, cirite sevdali Kirkpinar, güzel bir maç izledigini belirterek, "Maçi izlemeye Erzurum’dan geldim. Eski ciritçiyim. Bu cirite sevdaliyim, sevdam olmasa 86 yasinda burada ne isim var" dedi.

"Futbolun sampiyonlar ligi neyse su an Bayburt’ta oynanan cirit müsabakasi da odur"

Askale’den dedesi Ibrahim Kirkpinar ile maç izlemeye gelen torun Ceyhun Kocaman, keyifli bir maç izledigini söyleyerek, "Biz Erzurum Askale’den ata sporu ciritimizi izlemek için geldik. Cirit bize dedemizden kalan bir sevdadir. Bizimki bir heves, gönül vermisiz. Binmeyi bilmesek de gönlümüz burada. Kanimiz, canimiz istiyor. Bayburt’ta da güzel bir etkinlik var su an. Bayburt’a tesekkür ederiz, güzel sporcular transfer etmisler. Hakikaten güzel sporcular var. Sükrü var, Sivas’tan Mustafa transfer olarak gelmis. Futbolun sampiyonalar ligi neyse Bayburt’ta yapilan bu müsabaka tam anlamiyla odur" diyerek konustu.

"Dede Korkut diyari Bayburt, cirite doyacak"

5 gün sürecek olan müsabakada toplam 15 maç oynanacagini söyleyen Bayburt Atli Spor Kulübü Baskani Arif Köprücü, Dede Korkut diyari Bayburt’ta cirit severlerin cirite doyacagini ifade ederek, "Geleneksel Atli Spor Dallari Federasyonu bünyesinde, 2024 faaliyetleri içerisinde Bayburt Il Birinciligi Müsabakalari basladi.

Bu sene il birinciligine 6 takimimiz katildi.

Birinci olan takimimiz insallah il disinda sehrimizi en güzel sekilde temsil edecek. Maçlara bugün basladik. Bugün, yarin ve 2-3-4 Temmuz tarihlerinde her gün 3 cirit gösterisi yapacagiz. Hemsehrilerimiz toplamda 15 cirit müsabakasi seyredecekler. Dede Korkut diyari Bayburt, ata sporu cirite doyacak insallah" sözlerini kullandi.

Kaynak: İHA