Sakarya'nin Gökyüzündeki Gözleri Açiklamasi Parasütçüler

Parasüt tutkunlarinin Sakarya’daki gözde noktasi Kirantepe, yerli yabanci turistlerin yogun ilgisini görmeye devam ediyor. Heyecan dolu sporu 15 dakikaligina deneyimlemek isteyenler ise 2 bin lira ücret ödüyor.

Istanbul, Ankara ve Bursa gibi sehirlere yakinligi ve ulasim kolayligiyla dikkat çeken Serdivan Ilçesindeki Kirantepe, parasütçülerin vazgeçilmez adresi haline geldi. Inis için sundugu alternatif bölgeler ve sehir merkezine yakinligi ile parasüt tutkunlarini kendine çekiyor. Son zamanlarda özellikle dünyanin birçok farkli bölgesinden yabanci turistlerin akin ettigi Kirantepe, adrenalin tutkunlarinin cazibe merkezi haline gelmis durumda. Bu sporda sehri gökyüzünden izlemek isteyen yerli ve yabanci turistler 15 dakika için 2 bin lira ödüyor. Yükseklik korkusu olanlar dahi bu deneyimi yasamasi gerektigini belirten parasütçü Kubilay Ertürk her bir ipin 150 kilogram tasidigini ve parasütte toplam 300 adet ipin oldugunu belirtti.



“Istatistiklere baktiginizda bir hali saha maçindan risksiz”

Herkesin hayatta bir kere yamaç parasütünü deneyimlemesi gerektigini aktaran parasütçü Kubilay Ertürk, “Bu alan yamaç parasütü için çok kiymetli bir alan. Türkiye’nin en güzel take-off’larindan birindeyiz. Buraya kalkip, buraya inebiliyoruz büyük bir alanimiz var. Egimimiz çok yamaç parasütüne uygun, çok tehlikeli bir bölge degil. Hem ögrencilerin hem deneyimli pilotlarin uçus yapacagi bir bölge burada egitim veren kulüpler de var, özel firmalar da var. Hiç bu sporu yapmayan insanlar baslangiç egitimi, orta seviye, ileri seviye egitimi alip kendileri de yapabilirler. Eger uçmak isterlerse hiçbir deneyimi olmayan bir yolcu, deneyimli bir pilot esliginde bizimle beraber önümüzde ayri koltuga baglanarak bu deneyimi yasayabiliyor. Çok güzel bir spor kendinizi özgür hissettiren, tamamen terapi gibi eglenceli, keyifli. Disaridan çok tehlikeli bir spor gibi gözükse de aslinda çok tehlikeli bir spor degil. Istatistiklere baktiginizda bir hali saha maçindan risksiz ama limitler dahilinde yaparsaniz. Rüzgarin belli bir limiti var. Belli bir limitin üstünde çiktiginda uçus yapmiyoruz. Darbeli dedigimiz rüzgarlarda kalkis yapmiyoruz. Onun haricinde bölgenin meteorolojisi çok tehlikeli bir meteorolojiye sahip degil. Buradan kalkip çok daha yükseklere çikabiliyoruz termal akimlari kullanabilerek. Burada saatlerce de uçabiliyoruz. Çok güzel bir bölge uçmak isteyenleri buraya bekliyoruz. Sakarya Sportif Havacilik Kulübü olarak her türlü destegi haziriz. Herkesi Sakarya, Kirantepe’ye uçmaya bekliyoruz, anlatilmaz yasanir diyoruz” dedi.



“Kisi basi 2 bin lira bir ücreti var”

Yamaç parasütünün 15 dakikalik deneyim fiyatindan söz eden Ertürk, “Uçus esnasinda GoPro’yla da video kaydi aliyoruz. Su anda kisi basi 2 bin lira bir ücreti var. Uçus sonrasi da videoyu telefonlarina aktariyoruz. Hava güzel oldugunda çok daha yükseklere çikip arkada Sapanca Gölü’nü görebiliyorsunuz. Sonra tekrar hava ve yüksekligimiz müsaitse buraya inebiliyoruz. Buraya inemezsek asagida bir bize tahsis edilmis inis alanimiz var. Oraya inip sizi getiriyoruz. Yaklasik bir tane parasüt ipinin 150 kilo çekeri var ve orada 300 tane ip var. Bagli oldugunuz karabinalarin 2 buçuk 2 buçuk toplam 5 ton çekeri var ve 6 tane karabinaya baglisiniz. Parasütler her sene araçlar gibi muayeneye teste giriyor. Ipinden kumasina karabinasina kadar yedekleri katlaniyor, test ediliyor öyle uçusa çikiyoruz. Çocuguyla beraber uçmak isteyen bir yetiskin çocuguyla beraber de uçurabiliyoruz. Tridem diyoruz biz buna. Normal ikili uçuslar tandem oluyor, üçlü uçuslar da tridem oluyor. Babasiyla veya annesiyle o da çocuk koltuguna oturuyor. Bu sekilde de uçus yapabiliyoruz. Güvenli olmayan bir havada kesinlikle kalkis yapmiyoruz. Yani çok keyifli, eglenceli, siniri, stresi atip kadife gibi inersiniz asagiya. O kadar keyifli, eglenceli. Sadece kalkista heyecanlanirsiniz ondan sonra çok rahat bir koltukta oturuyorsunuz. Bu sporda genelde ters rüzgar derler ters rüzgar yok, türbülansli hava var. Türbülansli havada da biz çikmiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA