Bu Kuslara Deger Biçilemiyor

Yozgat’in Sorgun ilçesine bagli Bahadin beldesinde yasayan Cem Ekim (52) yetistirdigi ‘oyun kusu’ adi da verilen taklaci güvercinleri, dünya çapinda düzenlenen yarismalara hazirliyor. Yetistirilmesi en zor tür olarak bilinen ve dünya çapinda ikinciligi bulunan güvercinlere deger biçilemiyor.

Sorgun ilçesine bagli Bahadin beldesinde 45 yildir güvercin besleyen Cem Ekim’in kuslara olan ilgisi babasindan geliyor. Yarim asra yakin oyun kusu adi da verilen taklaci güvercin besleyen 2 çocuk babasi Ekim’in kuslara olan ilgisi 7 yasinda basladi.

Evinin bahçesine kurdugu kümeste 55 tane güvercin bulundugunu söyleyen Ekim, bu güvercinlerin bakimini özenle yapiyor. Her gün sabah ezaniyla uyanan ve kuslariyla ilgilenen Ekim, kuslarin beslenmesinden temizligine oyun ve uçumundan her türlü ihtiyacini karsiliyor. Taklaci oyun kuslarini her yil düzenlenen dünya sampiyonalarina büyük bir titizlikle hazirlayan Ekim, bu yil dünya birinciligini elde etmek istiyor. Dünya ikinciligi unvanina sahip kuslarina fiyat biçemedigini belirten Ekim, anaç kuslarina yurt içinden ve yurt disindan gelen yüksek teklifleri de su an için reddediyor.

“Dünya birinciligi için mücadele ediyorum”

Babasindan kendisine geçen hobi sayesinde 7 yasindan itibaren güvercin besledigini anlatan Cem Ekim, “Babam da çocuklugundan beri kus uçururdu, 65 yildir kapimizda güvercin bulunuyor. 45 yildir da ben ilgileniyorum. Son 20 yildir da bu isi profesyonel olarak yapiyorum. Dünya ve Türkiye kupalarinda aktif yarisiyorum. Kuslarimi yarismalara hazirliyorum, geçen sene Dünya 6.si oldum, bunu kabul etmedim, bu yil Dünya 2.siyim. Dünya birincisi olmak için tekrardan mücadele ediyorum” dedi.

“500 bin lira teklif ettiler, vermedim”

Kümesimde su an 55 güvercinin bulundugunu da aktaran Ekim, “3 sinif kustan baskasina bakmiyorum. Kendi kan damarlarim bu kuslar, kimseye ait degil. Birinci serim kartopu, beyaz kuslarim var, mükemmel kuslar bunlarin üzerine kus tanimiyorum. Ikinci olarak kiyicilar diye güvercinlerim var onlar da bin-bin 500 metreden atan güvercinler. Su an derece yapan Dünya 2.si olan kaplanlar adli güvercinlerim var. Bunlar da tam kupa kusu. Beyaz kuslarimin birisi 11 digeri 14 yasinda arabaya bile takas etmem. Aldigim yavrular çok kaliteli ve oynayan kuslar. Bazen bulutta onlari kaybedebiliyorum. Istanbul’dan bir vatandas kuslarima 500 bin lira teklif verdi, anneyi babayi istediginden dolayi vermedim. Bunlarin yavrusunu isteseler verebilirdim ama bunlari verme sansim yok. Ben bu kuslara deger biçemiyorum, parayla satin alinacak kuslar degil, o kadar deger veriyorum bunlara” seklinde konustu.

“Kuslarimi bebek gibi büyütüyorum”

Kuslarin bakimlarini her gün titizlikle yaptigini da belirten Ekim, “Sabah saat 04.30’da kalkarim, kuslarimin bakimina geçerim. Uçumlarini yaptiririm, oyunlarini oynatirim aksama kadar kuslarla ilgilenirim, bütün vaktimi onlarla geçiriyorum. Bir bebek edasi ile onlarla ilgilenirim. Güvercinler sahibinin yüregine oynar, sahibinden cesaret alir. Kus uçururken arkadaslara hep heyecanlanmadan kusunuza cesaret verin, sakin olun kusunuzla bag kurun diyorum. Kuslarimi severek ilgi ile bakip büyütüyorum.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İHA