Çin'in Uzay Araci Ay'in Karanlik Yüzüne Basariyla Indi

Çin, Ay’in karanlik yüzünden örnek toplamak üzere 3 Mayis’ta gönderdigi Chang’e-6 uzay aracini Ay’in karanlik yüzüne basarili bir sekilde indigini duyurdu.

Çin, Ay’in karanlik yüzünden örnek toplamak üzere Chang’e-6 uzay aracini Uzun Yürüyüs-5 roketi ile 3 Mayis’ta Hainan eyaletindeki Wenchang Uzay Araci Firlatma Merkezi’nden uzaya göndermisti. Çin, Chang’e-6 uzay aracinin Ay’in karanlik yüzüne basarili bir sekilde indigini duyurdu. Çin Ulusal Uzay Idaresi (CNSA), Chang’e-6’nin Pekin saatiyle 06.23’te (TSI 01.23) Güney Kutbu-Aitken havzasina indigini açikladi.

CNSA tarafindan yapilan açiklamada, inis sirasinda engelleri otomatik olarak tespit etmek için otonom bir görsel engel önleme sistemi kullanildigi ve görünür isik kamerasi Ay yüzeyinin parlakligina ve karanligina duyarli nispeten güvenli bir inis alani seçildigi aktarildi. Inis aracinin güvenli alaninin üzerinden yaklasik 100 metre havada kaldigi ve yavas dikey inisten önce bir lazer 3D tarayici kullandigi aktarildi. Inis aracinin yüzeyden malzeme toplamak için 3 gün gerektigini bildiren CNSA, misyonun amacinin bir matkap ve mekanik kol kullanarak 2 kg malzeme toplamak oldugunu aktardi.

“Tarihi an”

Çin, tarihte ilk kez bu bölgeden degerli kaya ve toprak toplamayi amaçlayan bu görevi “tarihi an” olarak tanimladi. Çin basini, uzay aracinin inisinin ardindan “Pekin Havacilik ve Uzay Uçus Kontrol Merkezi’nde alkislar yükseldigini” yazdi.

Ayrica, çarpma krateri olan Güney Kutbu-Aitken Havzasi, günes sisteminde bilinen en büyük havzalardan biridir.

Toplanan örnekler Dünya’ya gönderilecek

Görevin basarili olmasi durumunda Ay’in karanlik yüzünden toplanacak örnekler özel bir kapsülle Dünya’ya gönderilecek. Örneklerin bozulmasini engellemek için ise özel kosullarda muhafaza edilecek. Ay’in karanlik yüzünden alinacak örnekler ilk olarak Çinli bilim adamlari tarafinfan analiz edilecek, daha sonra ise dünyanin dört bir yanindaki arastirmacilar da bu firsat için basvurabilecekler.

Çin, 2019 yilinda Chang’e-4’ü indirerek bu basariyi daha önce elde eden tek ülke olmustu. 2020 yilinda ise Chang’e-5, Ay yüzeyine inerek 1,7 kg malzeme getirmisti. Çin, 10 yil içinde 3 mürettebatsiz görev daha planlayan Çin, 2030 yilina kadar Çinli bir astronotun Ay’da yürümesini hedefliyor.

Kaynak: İHA