Atalanta'da Gasperini Sistemi Kupayla Taçlandi

Atalanta, Italyan Teknik Direktörü Gian Piero Gasperini ile yakaladigi yükselisini UEFA Avrupa Ligi sampiyonlugu ile taçlandirdi. 66 yasindaki teknik adam, mavi-siyahlilarin hem sportif hem ekonomik gelisiminde önemli pay sahibi oldu.

Italyan Teknik Direktör Gian Piero Gasperini, Atalanta’nin basinda 8. sezonunu UEFA Avrupa Ligi kupasi ve Sampiyonlar Ligi vizesi ile tamamliyor. Haziran 2016’da imza attigi mavi-siyahli ekipte uyguladigi sistemle her geçen sezon adindan söz ettiren Gasperini, Serie A ve Avrupa kupalarinda aldigi sonuçlarla dikkatleri üzerine çekti.

Ilk sezonunda topladigi 72 puanla ligi 4. sirada tamamlayan Atalanta, Avrupa Ligi biletini cebine koydu. Bir sonraki sezon inisli-çikisli performans sergileyen Italyan ekibi, Avrupa Ligi grubunu ise 14 puanla namaglup lider tamamladi. Son 32 turunda Borussia Dortmund’a elenen Atalanta, Italya Kupasi’nda o sezon kupayi müzesine götürecek olan Juventus’a yari finalde kaybetti.

Sampiyonlar Ligi rüyasi

2018-2019 sezonunda ilk 8 karsilasmada tek galibiyet alan Gasperini’nin ögrencileri, UEFA Avrupa Ligi’nde 3 eleme turu sonunda gruplara kalamazken yoluna Serie A ve Italya Kupasi’nda devam etti. Mavi-siyahlilar galibiyet serisiyle çikisa geçerken kupada bu kez Juventus’u saf disi birakmayi basardi ve finale kadar devam etti. Roma Olimpiyat Stadi’nda Lazio ile karsilasan Atalanta sahadan 2-0 maglup ayrildi. Ligde son 13 maçta yenilgi yasamayan Atalanta, 69 puan toplayarak ligi 3. sirada tamamladi ve Sampiyonlar Ligi’ne dogrudan katilim sagladi. Duvan Zapata, Josip Ilicic ve Papu Gomez performanslariyla yildizi parlarken, Atalanta 77 golle Serie A’nin en golcü takimi oldu.

2019-2020 sezonunda ligde basarili sonuçlar alan Atalanta, Sampiyonlar Ligi’ne ise maglubiyet serisiyle basladi.

Manchester City, Shakhtar ve Dinamo Zagreb ile oynadiklari 3 maçta puanla tanisamazken, kalelerinde 11 gol gördü. Gasperini kalan 3 maçta ise 2 galibiyet, 1 beraberlik aldi ve Manchester City’nin ardindan 7 puanla gruptan çikmayi basardi. Son 16 turunda Ispanyol takimi Valencia’yi ilk maçta 4-1 ile geçen Atalanta, rövansta da geri dönüse imza atarak Josip Ilicic’in 4 golle tarih yazdigi müsabakadan (3-4) galip ayrilarak adini çeyrek finale yazdirdi.

Mart 2020 yilinda futbolun durmasina sebep olan Korona virüs salgini sonrasi haziran ayinda ligler yeniden baslarken Atalanta da galibiyet serisini sürdürdü. Bu süreçte üst üste 9 maçlik galibiyet serisine imza atan Gasperini’nin ögrencileri sezonu 98 golle ve sampiyon Juventus’un 5 puan gerisinde 78 puanla 3. sirada tamamladi.

Pandemi nedeniyle tek maç üzerinden Portekiz’de oynanan Sampiyonlar Ligi çeyrek final turunda Paris Saint-Germain’e 2-1’lik skorla elendi. Bu sezonda da Luis Muriel, Duvan Zapata ve Josip Ilicic gol yükünü çeken isimler oldu.

Üst üste 3 sezon en golcü takim

Korona virüs salgini altinda baslayan 2020-2021 sezonunda Atalanta, bu kez Sampiyonlar Ligi gruplarinda Liverpool, Ajax ve Midtjylland takimlariyla eslesti. Golcü kimligini Serie A’da sürdüren mavi-siyahlilar, Sampiyonlar Ligi’nde 10 puan topladi ve grubu ilk 2’de bitirmeyi basardi. Son 16 turunda Real Madrid’e iki maçta da kaybeden Atalanta, turnuvaya veda ederken yoluna iki kulvarda devam etti. Italya Kupasi’nda yine final oynama basarisi gösteren Bergamo ekibi, Juventus’a 2-1 kaybetti. Ligde ise 38 maçta 23 galibiyet, 9 beraberlik ve 6 maglubiyetle 78 puanla 3. sirada bitirdi. Atalanta, bu sezon da rakip filelere 90 gol göndererek üst üste 3 sezonda ligin en golcü takimi olmayi basardi.

Avrupa Ligi’nde çeyrek final

Sezona Sampiyonlar Ligi grup asamasindan baslayan Atalanta, istedigi sonuçlari alamasa da Serie A’da 17 müsabakada 11 galibiyet, 4 beraberlik elde etti ve ilk 3’te yer aldi. Devler Ligi’nde Manchester United ve Villarreal’in ardindan 6 puanla grubu 3. tamamlayan mavi-siyahlilar yoluna Avrupa Ligi’nde devam etti. Kupa 2’de sirasiyla Olympiakos ve Bayer Leverkusen’i eleyen Italyanlar, çeyrek finalde RB Leipzig’e boyun egdi. Serie A’nin ikinci yarisinda da düsüse geçen Atalanta, sezonu 59 puanla 8. sirada tamamladi.

Bir sonraki sezona yine basarili sonuçlar alarak baslayan Gasperini’nin ögrencileri, özellikle büyük maçlarda istedigi sonuçlari alamadi. Sezonu 64 puanla 5. sirada bitiren Atalanta Avrupa Ligi vizesi aldi.

Atalanta, Dublin’de tarih yazdi

UEFA Avrupa Ligi D Grubu’nda Sporting, Sturm Graz ve Rakow ile mücadele eden Italyanlar, 4 galibiyet ve 2 beraberlikle gruptan namaglup lider çikti. Mavi-siyahlilar bu süreçte ligde de inisli-çikisli performans sergiledi. Italya Kupasi’nda da Sassuolo, Milan ve Fiorentina’yi eleyen Atalanta, bir kez daha final oynama basarisi gösterdi. 15 Mayis’ta Roma Olimpiyat’ta Juventus’la kozlarini paylasan mavi-siyahlilar, 3. kez sahadan yenilgiyle ayrildi.

Avrupa Ligi Son 16 Turu’nda ayni grubu paylastigi Sporting ile eslesen Atalanta, rakibini 1-1 ve 2-1’lik skorlarla eleyerek çeyrek finale yükseldi. Bu turda zorlu rakibi Liverpool’u ilk maçta deplasmanda 3 golle geçen Atalanta, rövansta tek golle kaybetse de yari final biletini cebine koydu. Son 4’te Fransiz ekibi Marsilya ile ilk maçta yenisemeyen Italyan ekibi, sahasinda 3-0 kazandi ve finale adini yazdirdi. Bu sezon Avrupa kupalari ve Bundesliga’da namaglup ilerleyen Bayer Leverkusen ile Irlanda’nin baskenti Dublin’de kozlarini paylasan Gasperini’nin ögrencileri finallerdeki sanssizligini bu kez kirdi. Ademola Lookman’in hat-trick yaptigi finalde, hem rakibinin serisini sonlandirdi hem de tarihinde ilk kez Avrupa sampiyonlugu yasadi.

2024-2025 sezonu için Sampiyonlar Ligi vizesi almaya hak kazanan Atalanta, Serie A’da ise 2 maçi eksik ve 66 puanla 5. sirada yer aliyor. Takimda bu sezon Lookman’in yani sira Gianluca Scamacca, Teun Koopmeiners ve Charles De Ketelaere performanslariyla ön plana çikti.

Gasperini, birçok futbolcunun degerini arttirdi

Italyan teknik direktör, takimin ekonomik gücünde de önemli rol oynadi. Bu süreçte birçok oyuncusunun yildizini parlatarak Avrupa’nin büyük takimlarina transferleriyle kulübün kasasini doldurmasinda katki sagladi. Bu isimlerin en basinda Danimarkali golcü Rasmus Hojlund gelirken, Manchester United kulübü yaklasik 74 milyon Euro bonservis ödedi.

Bir baska Ingiliz ekibi Tottenham 2022 yazinda Cristian Romero’yu 52 milyon Euro karsiliginda oyuncuyu kadrosuna katarken, daha sonra Tottenham’a gidecek olan Dejan Kulusevski, ocak 2020’de 39 milyon Euro karsiliginda Juventus’a imza atti. Son yillarda basarili olan isimlerden Franck Kessie (32 milyon Euro), Alessandro Bastoni (31.10 milyon Euro), Robin Gosens (27.40 milyon Euro), Gianluca Mancini (24 milyon Euro), Jeremie Boga (17 milyon Euro) transferlerinden de önemli gelir elde edildi. 2021-2022 sezonu basinda Juventus’tan kiralanan milli futbolcu Merih Demiral için bir sonraki yil 21 milyon Euro ödenerek bonservisi alinirken, geçtigimiz yaz Al-Ahli kulübüne yaklasik 17 milyon Euro’ya satildi.

Kaynak: İHA