Kadin Hakemler Sahaya Indi, Küfür Yerini Centilmenlige Birakti

Sivas’ta 35 kadin hakem, amatör liglerde maç yöneterek kadinlarin yesil sahalarda da basarili olabilecegini ortaya koydu.

Futbolda, kadinlar hem oyunculukta hem de hakemlikte iddiasini ortaya koydu. Sivas’ta da 35 kadin hakem, futbol maçlarinda görev yaparak yesil sahalarin yeni gözdeleri oldu. Sahalarda ve tribünlerde kadin hakemler sayesinde küfür ve kavga da yerini centilmenlige birakti.

Yesil sahada erkeklerle kondisyonlarini esit seviyeye getirebilmek için haftanin büyük bir bölümünü antrenman yaparak geçiren kadin hakemler, kendilerine de güveniyor. Hayallerinin, Süper Lig’de düdük çalmak oldugunu belirten kadin hakemler, çok çalisarak daha iyi konuma gelmek istediklerini de belirttiler.

“Kadinlarda futbola yönelmeye basladi”

Ihlas Haber Ajansi muhabirine açiklama yapan Süper Lig eski yardimci hakemi ve Sivas Il Hakem Kurulu Baskani Baris Yüksektepe, son yillarda Sivas’ta kadin hakem sayisinin arttigini ifade etti.

Yüksektepe, “Ben 2018 yilinda göreve geldim ve geldigimde 2 tane kadin hakemimiz görev yapiyordu. Su anda sayimiz 35’e çikti. 20 kadin hakemimiz aktif olarak hakemlik yapiyor. Diger 15 tanesi de firsat buldukça geliyorlar. Bunun artma nedeni; futbol güncelleniyor dünya genelinde. Özellikle kadinlar da futbola yönelmeye basladi.

Kadin futbol takimlari var. Önümüzde FIFA kadin hakemlerimiz var. Onlari tabii sosyal medyadan görüyorlar, televizyon maçlarini izliyorlar. Dogal olarak da bir etkilenme oluyor. Su anda da 20 tane kadin hakemimiz çok istekli bir sekilde hakemlige devam ediyor. Müsabakalari olmasa dahi gelip tribünde maç izliyorlar. Sivas olarak mutlulugumuzu belirtmek isterim” diye konustu.



“Egitimlerimiz devam ediyor”

Yüksektepe, hakemlerin yogun tempoda idman yaptigini söyleyerek, “Türkiye genelinde sali ve persembe günleri hakemlere yönelik antrenmanimiz var. Kadin hakemlerimiz zaten oraya zorunlu katilmak zorunda. Kadin ve erkek bütün hakemler katiliyor. Haftada 2 gün antrenman yapiyorlar. Hafta sonu ortalama 2 maçlari oluyor. Toplamda haftada 4 gün spor yapiyorlar. Bizde aylik egitim paketleri var. Türkiye Futbol Federasyonu bize egitim paketi gönderiyor. Biz bir araya gelerek teorik olarak isliyoruz. Onun disinda antrenmanlarimizin sonunda mümkün oldugunca saha çalismalari yapiyoruz. Hakemlerimize kart gösterme teknikleri, bayrak çalismalari, pozisyonda yer alma çalismalari gibi egitimlerimiz devam ediyor. Aktif olarak yogun bir sekilde çalismalarimiz devam ediyor” ifadelerini kullandi.

“Küfür, hakaret ve asagilayici sözler azaldi”

Kadin hakemlerin görev aldigi maçlarda küfür ve argo kelimenin azaldigini söyleyen Yüksektepe, “Amatör takimlarimiz kadin hakemlerimizin yönettigi maçlarda teknik direktörlerimiz ve oyuncularimizin daha sakin oldugunu gözlemledik. Onlara karsi daha saygili oldugunu gözlemledik. Ayni hatayi bir erkek hakem yaptiginda çok farkli tepki veriyorlar. Yalniz kadin hakemimiz yaptiginda ya onun bu sahaya çikmasi bile iyi bir cesaretti gibi cümleler kuruluyor. Kadinlara olan saygi daha farkli. Tribünlerde, kadin hakemlerimizin görev aldigi müsabakalarda küfür, hakaret ve asagilayici sözlerin azaldigini gözlemledik. Erkek hakemlerimize yapilan saygisizligi da asla kabul etmiyoruz. Her zaman da onlarin arkasindayiz. Ancak kadin hakemi oldugu zaman iste toplum olarak da kadina olan saygimiza, anneye olan saygimizdan dolayi daha saygili geçiyor müsabakalarimiz" sözlerini kaydetti.



Semanur Mamali: “Bizlere daha saygili davraniyorlar”

Kadin futbol hakemlerinden Semanur Mamali meslegini çok sevdigini dile getirerek, “Sivas’ta en eski aktif olarak görev yapan kadin futbol hakemiyim. 2018’de 2 kisi görev yapiyorduk su an 35 kadin hakem olarak devam ediyoruz. Arkadaslar çok istekli ve azimli. 2018’den sonra ciddi yatirimlar yapildi ve imkanlarimiz artti. Daha iyi imkanlarla daha iyi görev yapmaktayiz. Kadin oldugumuz için çok abartili tepkiler aldigimizi düsünmüyorum. Arkadaslar bizlere erkeklere göre daha saygili davraniyor. Çok olumsuz tepkiler almiyoruz” seklinde konustu.



Gülseren Kurtoglu: “Futbol hakemligi için voleybolu biraktim”

Hakemlerden Gülseren Kurtoglu da futbol hakemligi için voleybolu biraktigini ifade ederek, “Benim futbola karsi pek ilgim yoktu. Ben aslen voleybolcuyum. Futbolu içine girdikten sonra daha çok sevmeye basladim. Kendi bransim olan voleybolu biraktim. Okulumuza futbol hakemligi ile ilgili bildirge geldi ve basvuru yaptim. Futbol hakemligine girdikten sonra etrafimdaki bütün spor dallarini biraktim. 3 yil önce 4-5 tane kadin hakem vardi. Sonrasinda bir anda artmaya basladi.

Tüm kadin hakemlerimize basarilar diliyorum” sözlerini dile getirdi.

Ilayda Özmen: “Hakemligi çok seviyorum”

Hakemlige küçüklükten ilgisinin oldugunu söyleyen Ilayda Özmen ise, “Hakemlikte ailemde de bu isle ilgilenen kisiler vardi. Benimde ilgim vardi küçüklükten beri. Birçok spor bransi ile de ugrastim. Voleybol ve basketbol ile ilgilendim ama hiçbiri hakemlik kadar bana iyi gelmedi. Suanda da severek yapiyorum. Hedefim yüksek yerlere gelmek. Bu iste basarili olup Sivas olarak kadin hakemleri iyi sekilde temsil etmek istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA