TFF Hakem Akademisi Ile 5 Üniversite Arasinda Protokol Imzalandi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hakem Akademisi ile 5 üniversite arasinda is birligi protokolü imzalandi.

TFF Hakem Akademisi ile 5 üniversite arasindaki is birligi protokolü imza töreni, Hasan Dogan Milli Takimlar Kamp ve Egitim Tesisleri’nde gerçeklestirildi.

Törene; TFF Baskani Mehmet Büyükeksi ile yönetim kurulu üyeleri, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Kutluhan, Ankara Üniversitesi Rektör Yardimcisi Hasan Serdar Öztürk, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Ramazan Timuçin Gençer, Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Serdar Eler ve Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Mehmet Yorulmazlar ile diger yetkililer katildi.

Çalismalar hakkinda sunum gerçeklestiren TFF Hakem Akademisi Direktörü Erdem Or, "6 aylik süreçte yaptigimiz çalismalarin meyvelerini toplayama basliyoruz. Üniversitelerle is birligi yapmak bizim için önemli. Bilimsel çalismalara sirtimizi dayayarak yenilikçi faaliyetlere imza atmak istiyoruz. En büyük hedefimiz objektif olabilmek. Hakemlik bir kariyer yolculugudur. Saglikli bir yapiya büründürmemiz gerekiyor. Aday hakemlik kurslariyla çalismalarimiza basladik. En üst iki ligimizin egitim süreçlerinde MHK, yabanci egitimcilerle çalismalarini sürdürüyor. Gözlemci egitiminde de Hakem Akademisi çalismalarini sürdürüyor. Atletik performans hakemlik için olmazsa olmazlardan. Psikoteknik laboratuvar, hakem akademisi için önemli bir birim. Hakem koçlugu projemiz var. Hakemlerin maç analizinizi yapiyoruz" diye konustu.



Mehmet Büyükeksi: "Hakem akademisi güncel bir egitim anlayisiyla kuruldu"

Türk futbolunda yine bir ilki paylasmak için bir araya geldiklerini söyleyen TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, "Hakem akademisi ve hakem akademisinin üniversiteler ile is birligi Türk futboluna hayirli ugurlu olsun. Hakem akademisinde yeni nesil egitim anlayisi günümüzde egitim anlayisi gelisti ve degisti. Eski usul, egitimcinin anlattigi ögrencinin dinledigi egitim anlayisi artik geride kaldi. FIFA ve UEFA da artik yetiskin egitimini baz alan, ögrencinin merkezde oldugu uygulamali egitim anlayisini benimsedi. Hakem akademisi de bu degisime uygun olarak güncel bir egitim anlayisiyla kuruldu. Teknolojinin tüm imkanlarindan yararlanan, hakemligi kural bilgisi ve pozisyon yorumlanmasinin ötesine tasiyan interaktif bir egitim anlayisi ile çalismalarina basladi.

Hakemlerin sahada liderlik becerilerine sahip olmasi gerektiginden, yönetim modülleri, atletik performanslarinin üst seviyede olmasi için atletik performansi arttiran egitimler de güncel olarak hakem akademisinde veriliyor. Günümüzde dünyada hakem sayisinda ciddi düsüs var. Yeni nesiller hakem olmak istemiyor. Hakemligi özendirecek çalismalarla hakem akademisi, aday hakem kurslari açarak kisa sürede hakem adaylarini hakemlik kariyerlerine baslatti. Hakem koçlugu uygulamasi basladi.

Hakem akademisi kapsaminda hakem koçlugu projesi ile Süper Lig hakemleri hakem koçlari ile maçlar sonrasinda birebir çalismalar gerçeklestiriyorlar. Yönettikleri maçlari, hakem koçlari ile degerlendiriyorlar. Bu sayede, maçlardaki performanslarini hem kendileri degerlendiriyor hem de hakem koçlarindan tavsiyeler aliyorlar. Psikoteknik laboratuvar kuruldu. Diger taraftan, hakem akademisinde kurulan Psikoteknik laboratuvarda hakemlerin yetenek, yetkinlik ve kisilik özelliklerini ölçme ve degerlendirme imkani bulunuyor. Elde edilen bilimsel veriler terfilerde belirleyici olacak. Hakem akademisi hakem egitimi, hakemlerin terfi sinavlari, gözlemci, hakem koçu, hakem egitimcisi, paydaslarin egitimi ve terfi sistemi gibi katmanlardan olusuyor" dedi.



"Üniversitelerin içinde futbol hakemligi sertifika programi açilacak"

Hakem Akademisi ile üniversitelerin spor bilimleri fakülteleriyle is birligi protokolünü imzaladiklarini aktaran Büyükeksi, "Bu protokol kapsaminda üniversitelerin içinde futbol hakemligi sertifika programi açilacak. Böylelikle daha nitelikli hakem yetistirme imkanina kavusacagiz. Üniversitelerimizin spor bilimleri fakültelerinin tesislerinden yararlanabilecegiz. Üniversitelerimizin akademik personelinin bu konu ile ilgili bilimsel çalismalar yapmasina imkan taniyacagiz. Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi Spor bilimleri fakülteleri ile baslattigimiz bu is birligi, yeni üniversitelerimizin katilimi ile devam edecek" diye konustu.



"Günü degil gelecegi kurtarmak için çalisiyoruz"

Baskan Büyükeksi, günü degil, gelecegi kurtarmak için çalistiklarini vurgulayarak, "Futbol akademilerinde futbolcu yetistirmek için, hakem akademisinde hakem yetistirmek için ektigimiz tohumlarin fidanlara, o fidanlarin da Türkiye’yi dünyada basariyla temsil eden Yeni futbolculara ve hakemlere dönüsmesi için çalisiyoruz. Kalici ve sürdürülebilir basarilar için sabirla çok çalisarak ülkemizin büyük insan gücünü daha nitelikli yetistirerek, iyi vatandas, iyi insan, iyi sporcu, iyi antrenör, iyi hakem olmalari için yatirimlar yapiyoruz" ifadelerini kullandi.

Göreve geldiklerini hakem ücretlerinde artis yaptiklarini söyleyen Mehmet Büyükeksi, agustos ayinda da hakem ücretlerinde gereken iyilestirmelerin yapilacagini açikladi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Kutluhan, bu is birligi protokolüyle Türk hakemligine önemli katkilar sunmanin mutlulugunu yasadiklarini ifade ederek, "Emek sunan herkese tesekkür ediyorum. Sabirli olmali ve bilimi rehber edinmeliyiz. Türk futbol hakemligini önemli bir noktaya tasiyacak inancini belirtmek istiyorum. Protokolün futbol camiasina hayirli olmasini temenni ediyorum" açiklamasinda bulundu.

Hasan Serdar Öztürk: "Bu akademiye her türlü destegi vermeye haziriz"

Hakem Akademisi’ne her türlü destegi vermeye hazirliklarini açiklayan Ankara Üniversitesi Rektör Yardimcisi Hasan Serdar Öztürk, "Türk futbolunda hakemler üzerinden konusmalari bir kenara birakip, hakemligin yurt disina örnek olacak duruma gelmesini temenni ediyorum. Türk futbol camiasina hayirli olmasini diliyorum" seklinde konustu.



Ramazan Timuçin Gençer: "Hakemlerimizin gelistirilebilmesine yönelik her proje çok büyük önem tasiyor"

Önemsedikleri bir proje oldugunu vurgulayan Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Ramazan Timuçin Gençer, "Hakemlerimizin gelistirilebilmesine yönelik her proje çok büyük önem tasiyor. Spor Bilimleri alaninda çok önemli bir yere sahibiz. Bu projeye katki sunabilmek için elimizden gelen her destegi sunacagiz. Hakemlerin bilissel, zihinsel ve fiziksel açidan kendilerini gelistirebilmeleri yönünde her türlü destegi verecegiz. Emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz" diye konustu.

Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Serdar Eler ise, "Elimizden gelen her türlü yardimi ve destegi yapacagiz. Bu protokolde yer almaktan dolayi mutluyuz" dedi.

Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Mehmet Yorulmazlar de, Türk futbolunun gelisimini amaçladiklarini belirterek, "Hakemlerimiz için elimizden gelen ne varsa gerekli girisimleri yapiyoruz. Bu projeyi yürütmeye devam edecegiz.

Insallah Türk futbolu için hayirlara vesile olur" ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan is birligi protokolü imzalanirken, basin toplantisi toplu fotograf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: İHA