Kadiköy'de Dikey Yapilasmaya Meydan Okudu, Köskünü Satmadi

Kadiköy’de halk arasinda ’Sari kösk’ olarak bilinen ve görünüsüyle dikkat çeken köskün sahibi, insaat firmalari tarafindan ederinden katbekat fazla para teklif edildiyse de dikey yapilasmaya karsi oldugunu söyleyerek evini satmadi.



Kadiköy’de 1900’lü yillarin basinda yaptirilan ’Sari kösk’, yapisi, görünüsü ve rengiyle dikkat çekiyor. Gri ve yüksek binalarin arasinda kalan, tarihi eser statüsünde olan köskün çevresi bu günlerde 15- 20 katli binalarla kaplanmis durumda. Sahibi tarafindan özenle bakimi yaptirilan ve yillara meydan okuyan köske insaat firmalari tarafindan ederinden katbekat fazla para teklif edildiyse de köskün sahibi dikey yapilasmaya karsi oldugunu söyleyerek evini satmayi düsünmüyor.

"Bu köskleri korumak zorundayiz"

Mahalle sakinlerinden Tuncay Çökelek, "Bu tür evleri korumak bizim için çok güzel bir sey. Ben de bir mimar olarak bu tür evlerin korunmasini istiyorum. Bunlar geçmisimizin bir nisanesi oluyor. Bunlari sonuna kadar savunmak da bizim görevimiz, elimizden geldigi kadar. Ben olsam vermem, bu evi imkanim olsa sonuna kadar korurum. Tabii alt yapisini da iyi yapmak lazim. Maddi durumu iyi olmayan var, mesela babadan kalma bir evi var. Bu evin korunmasi ve yeniden ayaga kaldirilmasi için bir takim masraflarin yapilmasi lazim. O masrafi da karsilayan var, karsilayamayan var. 1900’lerin basinda insa edilmis. Bu köskleri korumak zorundayiz" diye konustu.

Kaynak: İHA