Ampute Milli Takimi Teknik Direktörü Semiz'den Çarpici Açiklamalar

Ampute Milli Takimi Takimi Teknik Direktörü Ismail Temiz, “Ülkemizde yasayan engelli vatandaslarimiza, engelli kardeslerimize sporcu kimligi kazandirarak ülkelerine hizmet etmeleri, çalisma hayatina kazandirarak sosyal hayatta katilmalari çok önemli. Bunu yolu da spor, kültür ve sanattan geçiyor” dedi.

Fransa’da gerçeklesecek Avrupa Sampiyonasi öncesi Çorum’da kampa giren Ampute Milli Takimi’nda teknik heyet ve futbolcular, üniversite ögrencileri ile bir araya geldi. Dünya Engelliler Haftasi nedeniyle Çorum Belediyesi tarafindan düzenlenen “Basari Engel Tanimaz” konulu söylesiye katilan milli takim oyunculari tecrübelerini gençlerle paylasti.

“Engelli ve engellinin ne oldugunu bilmiyoruz, bunu egitim sistemimizin bir eksikligi olarak görüyorum”

Söyleside konusan Ampute Milli Takimi Takimi Teknik Direktörü Ismail Temiz, engelli ve engellinin ne oldugunu bilmedigimizi, bunu egitim sisteminin bir eksikligi olarak gördügünü belirterek, “Türkiye’de 11 milyonun üzerinde engelli vatandasimiz yasiyor. Bu engelli kardeslerimizden bizim alanimiza giren ya da Avrupa’da futbol oynayabilecek engelli sayisi azimsanamayacak kadar az degil. 5,5 milyona yakin ortopedik engelli vatandasimiz var. Amacimiz öncelikle engellilerimizi sporla hayata kazandirmak. Engellinin ne oldugunu bilmiyoruz. Bunu egitim sistemimizin bir eksikligi olarak görüyorum. Nasil diyeceksiniz. Amiyane tabirle söylüyorum. Gördügümüze topal, kör, sagir diyebiliyoruz. Kendi adima söylüyorum. Mayina bastim. Dünyaya tekrar gelmis gibi oldum. Dünyayi yeniden tanidim. Kendim engelli kalana kadar engelli ve engellilerin ne çektigini bilmiyordum” ifadelerini kullandi.

“Sosyal bilgiler dersleri içerisinde engel ve engelliyi anlatabilecek seyler yapilabilir”

“Ilkokul seviyesinde baslayip sosyal bilgiler dersleri içerisinde engel ve engelliyi anlatabilecek çok seyler yapilabilir” diyen Temiz, “Ilkokulda, ortaokulda, lise de, ilgili bölümlerde üniversitede engellinin ne oldugunu bilmiyorsunuz. Sokakta yürürken engellinin yürüyüsünden, tavirlarindan, hareketlerinden çok rahat engelli oldugunu anlayabiliyorum. Kendimde protez kullanicisi oldugum için attigi adimdan insanlarin neler çektigini anlayabiliyorum. Su an disaridan beni rahat bir sekilde engelli degil diyebiliyorsunuz. Ayagimda protez var rahat kullanabiliyorum. Ama bir sivilce çiktigimda her adim attigimda canimin yandigindan haberiniz olmuyor. Sadece özel günlerde degil her zaman engel ve engellinin ne oldugunu ögrenmemiz gerekiyor. Dolaysiyla ilkokul seviyesinde baslayip sosyal bilgiler dersleri içerisinde engel ve engelliyi anlatabilecek çok seyler yapilabilir. Bu bir ders olsa insanlarda farkindalik olusabilir” seklinde konustu.



“Engelli olmak dünyanin sonu degil”

Engelli olmanin dünyanin sonu olmadigini vurgulayan Temiz, “Düsturum yüce Allah’in bahsettikleri kaybettiklerimizden ibaret degil diyerek yolumuzda yürümeye devam ettik. Ben bir ayagimi kaybettim. Dünyanin sonu degil. Biz uzvumu kaybettim. Dünyanin sonu degil. Ülkemizde yasayan engelli vatandaslarimiza, engelli kardeslerimize sporcu kimligi kazandirarak ülkelerine hizmet etme, özgüvenlerini yerine getirme, çalisma hayatina kazandirarak sosyal hayatta katilmalari çok önemli. Bunu yolu da spordur. Kültürdür. Sanattir. Üniversitelere gittigimizde millilikten dolayi üniversiteye girip orada mezun olup bugün beden egitimi ögretmeni kendi bilimsel alanlarinda devam edebilme firsatlari var. Dolaysiyla ülkemizde bundan sonraki süreçlerde bunlara ehemmiyet vermeli” diye konustu.



“Insallah müfredata engel ve engellilikle ilgili dersler girer”

Müfredata engel ve engellilikle ilgili derslerin girmesi temennisinde bulunan Temiz, “Sunun farkinda olmaliyiz. Engelli hayatimizin her yerinde var. Ama sunu yapmamamiz gerekiyor. Engelliye acimamamiz gerekiyor. O insanlara firsat verecegiz ve onlar gibi düsünecegiz. Sonrasinda da onlar yanindan tekerlekli sandalye ile yanindan geçerken farkinda bile olmayacagiz. Önümüzdeki günlerde, yasadigimiz süreç içerisinde bu söylediklerimizi bizlerde görürüz. Insallah müfredata engel ve engellilikle ilgili dersler girer. Sonucunda insanlar bunlari düsünerek hareket eder. Kaldirimlarimiz daha iyi olur. Asansörlerimiz buna göre dizayn edilir” sözleriyle konusmasini tamamladi.

"Ay yildizli bayragimiz için, onu göndere çekip Istiklal Marsimizi okutmak için elimizden geleni yapacagiz”

Ampute milli takim oyuncularindan Sehmuz Erdinç ise, engellilerin neleri basardigini dünyaya gösterdiklerini belirterek, “Türkiye’de ampute futbol biraz hizli gelisti. Bu ise medyanin büyük destegi oldu. Avrupa sampiyonu oldugumuzda gündeme geldik. Sosyal medyanin ve medyanin etkisi çok büyük. Bizler kimsenin engelli olmasini istemiyoruz. Ancak dogustan engelli vatandaslarimiz, sonradan engelli olan vatandaslarimizin neler basarabilecegini insanlara göstermis olduk. Sadece Türk halkina degil dünyaya da göstermis olduk. Bizi çok sevmeyen Avrupa’ya da göstermis olduk. Iki kez Avrupa sampiyonu olduk. Üçüncü Avrupa sampiyonluguna gidiyoruz. Bizi gerçekten nefret derecesinde sevmiyorlar. Ama biz ay-yildizli bayragimiz için, onu göndere çekip Istiklal Marsimizi okutmak için elimizden geleni yapacagiz” dedi.

Program sonra Belediye Baskan Vekili Ismail Yagbat, söylesiye katilan Teknik Direktör Ismail Temiz, Baris Telli, Emin Tiryaki, Umutcan Günay, Coskun Peker, Sehmuz Erdinç ve Erdi Arslan’a çiçek verdi.

Kaynak: İHA