TBF, Yeni Sezonda Yabanci Kuralini Degistirdi

Türkiye Basketbol Federasyonu, 2024-25 sezonuyla birlikte Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde maçlarda bir Türk oyuncunun sürekli sahada olacagini, yabanci oyuncu sayisinin sahada en fazla 4, kenarda ise en fazla 3 olabilecegini açikladi.

Türkiye Basketbol Federasyonu Baskani Hidayet Türkoglu ve TBF Yönetim Kurulu Üyeleri ile Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi kulüplerinin temsilcileri bir araya gelerek ‘Lig Kurulu’ toplantisini gerçeklestirdi.

16 Süper Lig kulübünün temsilcilerinin katilimiyla yapilan görüsmelerde 2024-2025 sezonuna iliskin yapilmasi planlanan talimat ve kural degisiklikleri görüsüldü. Yönetim kurulu karari ile yürürlüge girmek üzere; kulüp temsilcileri ile birlikte alinan ortak karar ile yeni sezonda yapilacak iki önemli degisiklik söyle:

Maç boyunca en az bir Türk oyuncu sürekli sahada olacak

2024-2025 sezonu itibariyle Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi müsabakalarinda, en az bir Türk oyuncu sahada bulunacak. Buna bagli olarak yabanci oyuncu sayisi sahada en fazla 4, saha kenarinda ise en fazla 3 olabilecek.

Play-in formati ile daha rekabetçi bir sezon yasanacak

Normal sezon sonunda ligi 7. 8. 9. ve 10. sirada tamamlayan takimlar 7-8 / 9-10 esleserek Play-in oynama hakki elde edecek. Play-in eslesmeleri tek maç üzerinden ligi üst sirada bitiren takimin sahasinda oynanacak. 7-8 eslesmesini kazanan takim lig 7.’si olarak Play-off’a katilacak. 7-8 eslesmesini kaybeden takim 9-10 eslesmesinin galibi ile 8. siradan Play-off’a girmek için karsilasacak.

Hidayet Türkoglu: "Alinan bu kararin hayirli olmasini diliyorum"

Türkiye Basketbol Federasyonu Baskani Hidayet Türkoglu, yapilan toplantinin ardindan alinan kararlari su sekilde yorumladi:

“Geçtigimiz yil boyunca kulüplerimizle düzenli olarak yaptigimiz müzakereler sonucunda, milli takimimiza daha deneyimli, özgüveni yüksek ve inisiyatif kullanabilen sporcular yetistirebilmek adina ortak kararlar almak üzere çesitli çalismalar yaptik. Bu süreçte kulüplerimize gösterdikleri is birligi için tesekkür ediyorum. Türk basketbolunun gelisimi ve milli takim basarilari için alinan bu kararin hayirli olmasini diliyorum. Yeni yabanci kuralinin sonuçlariyla birlikte sporcularimizin kendilerine verilen firsatlari en iyi sekilde degerlendireceklerine ve performanslarini en üst düzeye çikarmak için büyük çaba sarf edeceklerine inaniyorum. Ayrica, sporcu menajerlerinin basketbolculari daha çok süre ve sorumluluk alabilecekleri takimlara yönlendirmesinin önemli rol oynayacagini düsünüyorum. Tüm paydaslarimizla birlikte bu mücadelede basarili olmayi içtenlikle diliyorum. Uzun süredir üzerinde çalistigimiz play-in formatinin, gelecek sezon normal sezonun sonunda play-off’lara yaklasirken rekabetin derecesini artirmak için önemli bir karar oldugunu düsünüyorum. Bu kararin basketbolseverlere daha renkli bir sezon yasatmasini umuyorum.”

Kaynak: İHA