Tavsanli'da Asirlardir Yasatilan 'Ramazan Adagi' Gelenegi

Kütahya’nin Tavsanli ilçesine bagli Derecik köyünde, Ramazan ayina özgü "Ramazan adagi" gelenegi, asirlardir yasatiliyor.

Derecik köyü halki Ramazan ayi boyunca her hafta ikindi namazi sonrasi cami önünde "Ramazan adagi" gelenege göre dagitacaklari yiyecek ve içecegi cami önüne getirdikten sonra dagitimi gerçeklestirildi.

Çocuklar ve büyükler, camiye getirilen yiyecek ve içeceklerden esit sekilde aldiktan sonra cami imami Rasim Enes Sorgun tarafindan dualar edildi.

Gelenegin çok eskilere dayandigini belirten köy sakinlerinden Niyazi Korkmaz, "Çocuklugumuzdan beri bildigimiz gelenek halinde devam ediyor. Çocuklar büyükler cami önünde ikindi namaz sonrasi toplanir, hocalar esliginde dualar edilir ve pide, gözleme, helva, seker gibi seyler dagitilir” dedi.

Köyün yeni muhtari Halil Ibrahim Gürsu, Derecik köyü halkinin asirlardir "Ramazan adagi" gelenegini yasattigini, Ramazan ayinin ilk persembe günü ve sonrasindaki Ramazan Bayrami’na kadar her hafta ikindi namazinda toplanilarak, birliktelik saglandigini ve bunun asil amacinin paylasmak oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA