Türk Kadin Boksörlere Arnavutluk'tan Teklif Geldi

Türk kadin boksörler Elif Nur Turhan ve Elif Delismen’e Arnavutluk Milli Takimi’ndan teklif geldi. Ülkelerini temsil edemeyeceklerinden dolayi üzüntülerini ve sitemlerini dile getiren sporcular, “Kendi ülkemde görmedigim degeri, ilgiyi farkli bir ülkede görmek hem üzdü hem de gururlandirdi. Olimpiyata gitmek her sporcunun hayalidir” dedi.

Dünya Boks Konseyi (WBC) Uluslararasi Sampiyonu Elif Nur Turhan ve Avrupa sampiyonluklari bulunan Elif Delismen, 22 Mart 2024 tarihinde Arnavutluk Tiran’da ringe çikti. Maçlari galibiyetle tamamlamalarinin ardindan genç boksörlere, Arnavutluk Milli Takimi’ndan teklif geldi. Aldiklari teklif karsisinda hem sevinen hem de kendi ülkelerini temsil edemeyecekleri için üzülen genç sporcular, teklifi degerlendireceklerini söyledi.



“Gönül isterdi ki kendi ülkemin bayragiyla çikip ülkemi temsil etmek”

Dünya Boks Konseyi (WBC) Uluslararasi Sampiyonu Elif Nur Turhan, “22 Mart’ta Arnavutluk Tiran’da 7. profesyonel maçima çiktim ve 20 saniyede Kolombiyali rakibimi yendim. Maç sonrasinda bayragimi dalgalandirdim, Istiklal Marsi’mizi okuduk ve Arnavut antrenörlerin dikkatini çekmem üzere konusmak için geldiler. Kendi ülkelerini temsilen maçlara çikmam için bir teklifte bulundular. Benim bütün amacim, bu yola baslamamin yegane sebebi, ülkemi temsil etmek, bayragimi dalgalandirmak, bütün dünyada Türk’ün gücünü göstermekti. Böyle bir teklif karsisinda ne yazik ki hem sasirdik hem de sevindik. Çünkü kendi ülkemde Türkiye sampiyonasina katilip çesitli basarilar elde etmeme ragmen böyle bir teklifte bulunmadilar. Bu yüzden de amatör boksta farkli bir ülkeden de olsa böyle bir teklif aldiginiz için bunu su anda degerlendirmek durumunda kaldik. Gönül isterdi ki kendi ülkemin bayragiyla her zaman için çikip ülkemi temsil etmek fakat kendi ülkemde böyle bir imkan saglamadigi için, bize basarilarimiz olsa da bu hak taninmadigindan dolayi bu teklifi degerlendirmek durumundayiz” dedi.



“Yeni bir unvan yolda”

Pofesyonel boksta dünyada en iyi 5 kadin boksör arasinda oldugunu söyleyen Turhan, “Tekrar yeni bir unvan yolda. Mayis’ta Almanya Leverkusen’de sekizinci müsabakama çikacagim. Eger bunu da kazanirsam Allah’in izniyle dünya sampiyonu bir numarayla zorunlu olarak maç yapmak durumumuz olacak. Zaten o maçi da kazandigim zaman dünyanin bir numarasi olacagim, son bir adim kaldi. Eger Arnavutluk’taki milli takimi antrenörlerinin tekliflerini kabul edersek ne yazik ki artik sirtimizda Türk bayragi degil de Arnavutluk’un bayragi ile temsil etmek durumunda kalacagim. Bunun sebebi yetkililer, yani federasyonda sözü geçen kisiler. Ben bir Türk’üm, bir Türk olarak o ringte bulunacagim, fakat sirtimda baska bir ülkenin bayragi. Bence çok aci bir sey, bana bunu hem spor hayatimi hem bir insan olarak beni derinden etkileyen bir durum. Keske böyle bir durumla karsi karsiya kalmasaydim” seklinde konustu.



“Olimpiyata gitmek her sporcunun hayalidir”

Avrupa sampiyonluklari olan boksör Elif Delismen ise “22 Mart’ta Arnavutluk Tiran’da profesyonel kariyerime üçüncü maçimi alarak devam ediyorum. Maçtan sonra Arnavutluk milli takimi antrenörlerinden bir tanesi yanima geldi, yetenekli oldugumu ve amatör boksta neden devam etmedigimi sordu. Ben de Avrupa sampiyonlugumun oldugunu, her siklette belirli kisilerin oldugunu, her turnuvaya ayni kisinin gittiginden bahsettim ve o da ‘bizim adimiza dövüsür müsün’ dedi.

Bu benim için çok güzel bir teklif, çok sevindim. Kendi ülkemde görmedigim degeri, ilgiyi farkli bir ülkede görmek beni hem üzdü hem de gururlandirdi. Çünkü olimpiyatlar benim de hayalim” dedi.

Delismen, “Türkiye ikinciliklerim, Türkiye üçüncülüklerim ve Türkiye sampiyonluklarim var. Avrupa sampiyonluklarim var, profesyonel kariyerimde ise 3 maç 3 galibiyet. Bir sonraki unvan maçi olacak insallah. Her sporcunun hayalidir olimpiyata gitmek. Gönül isterdi ki kendi ülkem adina kendi bayragimi dalgalandirmak ama maalesef önümünüz kesildigi için bu firsati Elif Nur Turhan arkadasimla degerlendirmeyi düsünüyoruz ve istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA