Sivas'ta Kayak Tarihi Kitap Oldu

Türkiye’nin kayak tarihi açisindan önemli bir yere sahip illerinden bir tanesi olan Sivas’in kayak tarihi kitap oldu. Yapilan arastirmalar sayesinde Türkiye’de ilk kayak okulunun Sivas’ta askeri amaçla kuruldugu ortaya çikti.

Sivas’ta yasayan ve yaklasik 26 yil Türk milli takimini çalistiran Kayak antrenörü Ilhan Erzurum, hayalini gerçeklestirmek için 3 yil önce bir adim atti. Yaklasik 16 binin üzerinde gazete arsivlerini tek tek arastiran Erzurum, Sivas’in kayak kronolojisi çikarmayi basardi. Arastirmalar sirasinda Türkiye’nin ilk kayak okulunun 1917 yilinda Arif Hikmet Koyunoglu tarafinda Sivas’in Susehri ilçesi Buldur köyünde, askeri amaçla kuruldugu ortaya çikti. Bu zengin geçmise isik tutan Ilhan Erzurum’un ‘Sivas Kayak Tarihi’ kitabi Türkiye’nin ilk kayak merkezinden günümüze kayak sporunun gelisimi ve Sivas’in bu alandaki öncü rolünü anlatiyor.

“Türkiye’de kayak sporu askeri amaçla baslamistir”

Ilhan Erzurum, Türkiye’de kayak sporunun askeri amaçla basladigini ifade ederek, “Sivas’in kayak kronolojisi çok zengin. Türkiye’de kayak sporu askeri amaçla baslamistir. Sivil hayata geçmesi 1930 yillarina denk gelir. Ama Türkiye’nin ilk resmi kayak okulu Susehri Buldur köyünde Arif Hikmet Koyunoglu tarafindan açilmistir. Kronolojisi bu kadar zengin olan bir sehir. 1917 yilinda ilk resmi kayak okuluyla baslayip 1930’lu yillarda kayakla ilgili sempozyumlarin yapildigi Türkiye’nin ilk kayak kulüplerinden Yildiz Dagi Kayak Kulübü, 1933 yilinda Sivas’ta kurulmustur. Türkiye’nin katildigi ilk kis olimpiyatlarina giden dört sporcudan birisinin Sivasli olmasi ve ilerleyen yillarda da olimpik sporcularin olmasi ve bugün totalde 30 - 40’a yakin milli sporcunun yetismis oldugu görüyoruz. Turizm ayaginda da uzun yillar hayalleri kurulmus olan Yildiz Dagi kis sporlari merkezi Sivas’ta dördüncü kayak merkezidir. Türkiye’nin en modern kayak merkezlerinden birine sahip olmamiz hasebiyle bu bilgilerin bir sekilde toparlanmasi gerekliydi. Ben de bunlari toparlayip bir kitap haline dönüstürüp gelecek nesillere aktarmak istedim” dedi.



“Türkiye’deki kayak tarihi ile Sivas kayak tarihi eszamanli baslamis”

Türkiye’deki kayak tarihi ile Sivas kayak tarihinin eszamanli basladigini aktaran Erzurum, “Kitabimin ofis çalismasi üç yil sürdü. Yaklasik 16 binin üzerinde gazete arsivlerinde arastirmalar yaptim. Kitabin neredeyse yüzde 90’i zaten gazete arsivlerinden temin edildi. Hiçbirisi ansiklopedik bilgiler degil. Bir iki kitaptan faydalandim. Ama bunun disindakilerin hepsi gazete arsivleri ve ansiklopedik bilgi olmayan bilgiler, gün yüzüne çikmamis bilgiler. Kayak Türkiye’de askeri amaçla basladi ve 1. Dünya Savasi’nda Ruslarin ülkeye girmesi ile birlikte Arif Hikmet Koyunoglu ki bu kisi Cumhuriyet döneminin en önemli mimarlarindan bir tanesidir. Türkiye’deki birçok ünlü binanin mimarlarindan birisidir. Balkanlar’da savasmis bir yedek subay. Giderken ögrendigi Susehri Buldur köyü havzasinda kaldigi için Ruslarin Anadolu’ya girmesi ile birlikte de orayi güvenli ve karin çok oldugu bir bölge olmasi sebebiyle ilk kayak okulunu orada açmistir. Ama bu askeri amaçlidir. Sivil hayata geçmesi Cumhuriyet kurulduktan sonra halk evleri araciligiyla 1930’lu yillara denk gelmektedir. Orada da Türkiye’deki kayak tarihi ile Sivas kayak tarihi eszamanli baslamis ve ilerlemistir” diye konustu.



“Kayak sporu çalismalari da Anadolu’da kar olan yüksek daglari olan bölgelerde basliyor”

Erzurum, Kayak sporu çalismalarinin Anadolu’da kar olan yüksek daglari olan bölgelerde basladigini ifade ederek, “Türkiye’de spor teskilatinin yapilanmasina kisaca baktigimiz zaman Osmanli döneminde Türkiye Idman Cemiyeti daha sonra Türkiye Idman Cemiyeti birligi ve sonra Beden Terbiyesi Müdürlügü ve Spor Bakanligi’yla gelir. Genç Cumhuriyet döneminin ilk yillarinda halk evleri kuruluyor. Halkin savas sonrasi moral motivasyonu yükseltmek için Türk gençlerini spor yapmasi için ve halk evlerinde sportif faaliyetler sanatsal, oyunsal faaliyetler basliyor. Bu arada da 1930’lu yillarda kayak sporu 3-4 tane spor bransinda bir tanesi. Kayak sporu çalismalari da Anadolu’da kar olan yüksek daglari olan bölgelerde basliyor. Bunlarin basinda da Erzurum,S ivas, Sarikamis, Bursa Uludag ve Ankara gibi iller geliyor. Kayseri ve bunlar ilk yillarda halk evleri arasinda çesitli etkinlikler yaparak kayak sporunu gelistirmeye çalisiyorlar. Onlara kitabimizda genisçe yer verdik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA