Afetlerin Gönüllü Kahramanlari Durmadan Egitimlere Devam Ediyorlar

Dünya’da ve Türkiye’de yasanan dogal afetlerin ardindan bir çok duyarli vatandas gönüllü olarak arama kurtarma egitimleri alirken, özellikle acil durumlarda akreditasyon sahibi ekiplerin sayisi gün geçtikçe daha da artiyor. SAR (Search And Rescue) Acil arama kurtarma ekibi Mugla il ekibi, AFAD koordinasyonunda Marmaris egitim alaninda 35 gönüllüye 48 saat sürecek kentsel arama kurtarma egitiminin ilk gününe basladi.



Mugla’nin Marmaris ilçesine bagli Hisarönü Mahallesi Degirmenyani mevkiinde bulunan SAR egitim alaninda Mugla il temsilciligine bagli SAR arama kurtarma egitmenleri tarafindan il genelinden ve Marmaris’ten katilim saglayan 35 gönüllü kentsel arama kurtarma hafif akreditasyonu egitimine baslandi. 48 saat sürecek olan egitimde ilk gün, AFAD ve SAR egitmenlerinin teorik bilgilendirmeleri ve saha tecrübelerini anlatmalarinin ardindan, kullanilacak ekipmanlarin tanitimi ile devam etti. Büyük bir disiplin ve koordinasyon içinde baslayan egitimde ekipman tanitiminin ardindan senaryo geregi bir yikintinin önünde is makinasi ile duvar delme egitimi almaya basladilar. Bugün sabah baslayan egitimde teori ve ekipman tanitimi çalismasi yapilacak. Yarin ise gerçegi aratmayacak bir senaryo geregi yikintilarin arasinda arama kurtarma faaliyeti gerçeklestirilecek.

"Amacimiz insanlarin donanimli olmasi ve prosedüre uygun sekilde faaliyetlere katilim saglamasi"

Toplanma düdügü ile baslayan egitimin egitmenlerinden ve SAR Mugla Il Sorumlu Yardimcisi ve ayni zamanda AFAD Egitmeni Erdal Yasar tatbikat ile ilgili, "Bugün burada yaklasik bir 35 kisilik bir ekiple kentsel arama kurtarma ve depremde arama kurtarma üzerine egitim veriyoruz. Afad egitmeniyim ayni zamanda bize basvuran bu ekip, gönüllü olarak basvuran bu ekiple beraber herhangi bir yerde olusabilecek deprem konusunda sahada nasil reaksiyon göstermemiz gerektigi ve enkaza giris teknikleri üzerinde duruyoruz. Amacimiz burada insanlarin tamamen donanimli olmasi ve yapmasi gerektigi seyleri böyle sirasiyla düzgün ve prosedüre uygun bir sekilde deneyimli bir sekilde saha egitimlerini bitirdikten sonra onlari arama kurtarma operasyonlarina dahil etmek. Egitimimiz 48 saat sürüyor ve bu egitimlerin içerisine öncelikle teorik dedigimiz egitimler, gösteriler, slayt gösterileriyle beraber yapmalari gerektigi seyleri öncelikle bir teorik bir sekilde gösteriyoruz. Daha sonra da saha egitimlerine geçiyoruz. Tabi birinci gün genelde teorik ve ayni zamanda ekipman tanitimi olarak geçiyor. Daha sonra sahaya aliyoruz onlari. Saha egitimleri de yaklasik 8 saat boyunca hiç durmadan bir enkazin üzerinde arama ve kurtarma faaliyeti göstererek devam ediyor. Arama kurtarma profesyonel bir arama kurtarma seviyelerine getirmeye çalisiyoruz" diyerek kentsel arama kurtarma faaliyetlerine egitimin önemini vurguladi.

Kaynak: İHA