Türkiye'nin Milli Muharip Uçagi KAAN'in Test Pilotu Demirbas, Dünya Pilotlar Günü Dolayisiyla Konustu

Türkiye’nin Milli Muharip Uçagi KAAN’in Test Pilotu Barbaros Demirbas Dünya Pilotlar Günü dolayisiyla konustu. Demirbas “KAAN ile bu isin en son sinirina meydan okuyoruz” dedi.

Türkiye’nin savunma sanayii alaninda önemli adimlarindan biri olan Milli Muharip Uçak projesi olan KAAN’in Test Pilotu, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü dolayisiyla degerlendirmelerde bulundu. KAAN’in ilk uçusunu gerçeklestirmesinin ardindan ilk defa Ihlas Haber Ajansi muharibine özel açiklamalarda bulunan Test Pilot Barbaros Demirbas, yasadigi gurur verici anlari aktardi.

“Uçagimiza güvenimiz çok yüksekti”

Milli Muharip Uçak KAAN’in ilk uçus tarihi olan 21 Subat’in Türkiye için önemine vurgu yapan Test Pilotu Barbaros Demirbas, “Üstümüzdeki sorumluluk çok büyüktü, hem benim hem ekip arkadaslarimin. Çok iyi hazirlanmistik. Uçagimiza; yer testleri, simülatör testleri, laboratuvar testleri, güvenimiz çok yüksekti. Bir planimiz vardi. Bu plan hem normal usuller hem anormal usuller hem emergency usuller. Bizim hissettigimiz sey o plani hatasiz bir sekilde planlandigi sekilde uygulamak. Uçagi emniyetle uçusunu gerçeklestirip indirip park yerine geri dönmekti. Mottomuzda ‘Kaldirdiysak uçuracagiz, uçurduysak indirecegiz, indirdiysek durduracagiz’ diye. Çünkü agir bir uçak. Fren sistemi ilk kez uçustan sonra denendi. Ben heyecanli degildim ama çok gururluydum. Özellikle uçusa giderken arkadaslarin bizi ugurlamasi, uçus esnasindaki onlarin hatta tüm milletimizin dualarini, inancini hissettik” ifadelerine yer verdi.

“Çok duygulu, güzel bir andi”

Inis aninda yasadiklarini anlatan KAAN’in Test Pilotu Demirbas, “Ben uçaktan çiktim merdivenle, bir baktim bir ordu kosarak geliyor. Hem inmek istiyorum hem de onlar gelmeden inmek istemedim. Orada uzun bir süre alkisladik birbirimizi, selamladik. Çok duygulu, güzel bir andi. Görüntüde çok güzeldi. Herkesin çok büyük emegi var, milletimizin mali. Bize emanet. En kisa zamanda Hava Kuvvetlerine uçmasi, görev yapmasi vazifemiz” dedi.



“Bence çok basariliydik”

Ilk uçus sonrasi KAAN’in durumuna dair bilgi veren KAAN’in Test Pilotu Demirbas “Ilk uçus çok önemli bir uçus. Çünkü çok fazla bilinmezlikler var. Bu bilinmezlikleri minimuma indirmek için yerde yapilan çok büyük faaliyetler var. Ama ne kadar yaparsaniz yapin, yerde ne kadar hizli taksi yaparsaniz yapin hiçbir zaman bir uçus ortami, uçagin havadaki davranisi, kontrol sisteminin tüm uçak sistemlerinin onu destekleyisini emin olmak mümkün degil. Bence KAAN’in kalkista dikkat çeken bir yatay stabilize hareketi var. Ben kokpit içerisinde onu hissetmedim. Uçak çünkü benim verdigim kumandalari gerçeklemek için ugrasiyordu. Benim de amacim uygun burun kaldirma açisina geçmekti. Kokpit içi güzel. Simdi yaklasik bir aydir tüm veriler inceleniyor. Sik sik data analiz yapiyoruz. Oradaki konuda tehlikeli bir noktada degil ama ilk uçustan alinan verilerle trimlenecek veya iyilestirilecek konularimiz var. Bence çok basariliydik” ifadelerine yer verdi.

“KAAN ile bu isin en son sinirina meydan okuyoruz”

Pilotlar Günü’ne yönelik konusan Test Pilotu Demirbas “Pilotlar günü özelinde degil her zaman, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Istikbal Göklerdedir’ deyisi çok meshur ama onun devaminda da ‘Göklerini koruyamayan uluslar, geleceklerinden emin olamazlar’ diye devam ediyor o cümle. Göklerimizi korumak zorundayiz gelecegimiz için. Dünyada da bunu görüyoruz zaten. Izleyenlere, tüm milletimize, tüm Türk dostlarina kalpten selamlar. Biz Türk havaciliginda Hürkus ile bir baslangiç yaptik. Hürjet ile jet çagini açtik. Simdi KAAN ile bu isin en son sinirina meydan okuyoruz. Yapilan isler çok büyük, çok güzel Insallah daha da güzellerini daha da büyüklerini yapmak için çalismak zorundayiz. Mutluyum umutluyum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA