Futbol Gelisim Projesi Bilgilendirme Toplantisi Yapildi

Milli Egitim Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi ile Türkiye Futbol Federasyonu arasinda imzalanan Futbol Gelisim Projesi’nin bilgilendirme toplantisi yapildi.

Futbol Gelisim Projesi bilgilendirme toplantisi, Riva’da bulunan T.C. Gençlik ve Spor Bakanligi Egitim Tesisleri’nde gerçeklestirildi.

Toplantiya; Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak, Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, A Milli Takim Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Futbol Gelisim Projesi 16 Il Spor Koordinatörü, Dersimiz Futbol Projesi’ne katilan kiz ve erkek çocuklar ile rektörler katildi.



Mehmet Büyükeksi: "Projemizi 41 ilimize çikartarak, 1 milyon çocugumuzu futbol ile tanistirmak istiyoruz"

Sözlerine 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami’ni kutlayarak baslayan Mehmet Büyükeksi, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi ’Küçük hanimlar, küçük beyler, sizler hepiniz gelecegin birer gülü, yildizi ve ikbal isigisiniz. Memleketi asil isiga bogacak olan sizsiniz’. Kendinizin ne kadar önemli degerli oldugunu düsünerek, ona göre çalisiniz. Sizlerden çok sey bekliyoruz. Her futbolseverin kalbinde tutku, sadakat ve sarsilmaz bir baglilikla örülmüs bir hikaye yatiyor. Yalniz bu sebeple bile futbol sadece futbol degil. Çünkü futbol sadece bir oyun degil bir duygu yolculugu. Inisler, çikislar, yenilgiler ve zaferlerle dolu. Gözyaslari, sevinç tezahüratlari, öfkelenmeler, sefkatle birbirimize sarilmalar. Estetik bir çalimla yükselen ugultular, bir son dakika golü ile yeseren umutlar. Futbol hayata benzedigi kadar tam da oradan fethetmis bir kez kalbimizi. Bizim için futbol bundan biraz daha fazlasi. Biz ilk günden beri futbola deger katmak için buradayiz. Yan yana, omuz omuza yürüdügümüz bu ülkenin futbol markalarini büyütmek için bir aradayiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilinda da, önce kendimize olan inancimizla, birbirimize duydugumuz güvenle, oyunu ögrenmenin, oyunu paylasmanin, oyunu yasamanin coskusuyla, mücadele ruhuyla ve kararlilikla, futbola gönül veren çocuklarin hayalleriyle, ilk maçina çikan bir gencin dualariyla bir aradayiz. Evladi milli takim formasi giydigi gün gözleri sevinçle dolan annenin gururuyla, biz, memleketin futbolunu omuzlarimizda tasimanin heyecanliyla yarinlari birlikte büyütmek için yola çiktik. Eylül 2023’de iki bakanligimiz ile protokol imzaladik. Milli Egitim Bakanligi, Gençlik Spor Bakanligi ve Türkiye Futbol Federasyonu olarak 22 Eylül 2023 tarihinde futbol gelisim projesi is birligi protokolü imzaladik. 500 bin çocugumuza ulastik. Imzaladigimiz protokolün kagitta kalmamasi için hemen harekete geçtik. 6 ay gibi kisa bir sürede 16 pilot ilimizde 500 bin’e yakin çocugumuzu futbol ile tanistirdik. Yeni hedef 1 milyon çocuk 16 pilot ilimizde baslattigimiz projemizi 41 ilimize çikartarak 1 milyon çocugumuzu futbol ile tanistirmak istiyoruz" diye konustu.

Avrupa’nin en genç A Milli Takimi ile Euro 2024 Avrupa futbol Sampiyonasi’na hazirlandiklarini belirten Baskan Büyükeksi, "Milli takimimiz tarihinde ilk kez eleme gruplarini lider tamamlayarak Avrupa Futbol Sampiyonasi’na grup lideri olarak katilma hakki kazandi. Hedef 2032’de Avrupa sampiyonu olmak, Italya ile birlikte ev sahipligi yapma hakki kazandigimiz 2032 Avrupa Futbol Sampiyonasi’nda Avrupa sampiyonu olma hedefiyle çalisiyoruz. Atatürk’ün ’Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklisini severim’ sözü dogrultusunda ’Iyi birey, iyi vatandas, iyi sporcu’ prensipleriyle futbolcularimizi Fair-Play ruhuyla yetistirecegiz" seklinde konustu.

Projenin FIFA ve UEFA tarafindan önemsenmekte ve desteklenmekte oldugunu belirten TFF Futbol Gelisim Direktörü Oguz Çetin, "Ülkemizde futbola ilgi çok büyük. Herkesi oyunun içine çekiyor. 85 milyon nüfusa dahil ülkemizde 20 milyon çocuk ve gence sahibiz. Projemizin temel amaci Fair-Play’a, sevgi ve saygiya dayali futbol kültürü olusturmak" dedi.



Osman Askin Bak: "Spor kültürünü arttirmaya devam edecegiz"

Projeyi 22 Eylül 2023 tarihinde imzaladiklari protokolle hayata geçirdiklerini söyleyen Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak, "Futbol Gelisim Projesi kapsaminda konulan hedeflere adim adim ilerliyoruz. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyoruz. Güzel isler oluyor. Güzel bir proje. Bu projeyi 22 Eylül 2023’te beraber imzaladik. Bu güzel isi yürütecegiz. Bakanlik olarak yakindan takip ediyoruz. Yetenek Taramasi Projesi sayesinde yaklasik 4.5 milyon çocuga ulastik. Onlari yetenekli olduklari branslara yönlendirdik. Okul spor kulüpleri kuruyoruz. Istanbul’da 3 bin okul kulübü kurduk. ’Daha çok spor’ diyoruz. ’Yüzme Bilmeyen Kalmasin’ projesiyle 10 milyon çocugumuza yüzmeyi ögrettik. Obeziteyi engellemek için herkesi spor yapmaya, havuzlara ve sahalara davet ediyoruz. Spor bize arkadasligi ve öz güveni kazandiriyor. Spor kültürünü arttirmaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin’e çagrida bulunan Bakan Bak, "Okullarda lütfen Beden Egitimi derslerini arttiralim. Gençlerin enerjisi için bu önemli. Dikkate almanizi rica ediyorum" dedi.



Yusuf Tekin: "Her türlü mücadelenin araci olarak sporu önemsiyoruz"

Bu projeye katki vermelerinin birkaç sebebi oldugunu açiklayan Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, "Bunlarindan biri, biz Türkiye’de basta dijital bagimlilik olmak her türlü mücadelenin araci olarak sporu önemsiyoruz. Biz dijital bagimliligini da madde bagimliligi kadar tehlikeli görüyoruz. Aldigimiz kararla yaz aylarinda okul bahçelerini yeniden oyun alanlari olusturmaya karar verdik. Ikincisi spor kültürünün, sporun ahlakinin gelismesi ancak egitim, ögretim ortamlarinda olur diye düsünüyoruz. Biz bu açidan projeyi önemsiyoruz. Obezite asrin hastaliklarindan biri. Hepsinden önemlisi akademik arastirmalarin tamami sunu gösteriyor; akademik basari için çocuklarin fiziksel aktivite yapmasi elzem. Bir diger önemli husus Türkiye’de sportif altyapinin küçük yaslarindan itibaren gelistirmesine inaniyorum. Biz 2013 yilindan itibaren tematik spor liseleri kurmaya baslamistik. Geldigimiz noktada aslinda bu is için lise geç olmus bir dönem. Biz ekim ayinda sanatla ilgili olarak müzik liselerinin sanat egitimi için geç oldugunu düsünüp müzik ilkokul ve ortaokul projesini baslattik. Federasyon ve Gençlik ve Spor Bakanligi bizimle birlikte çalismaya varsa belli spor dallarinda ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde sportif egitimin birlikte verildigi okullari hayata geçirebiliriz" degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tekin, ayrica projedeki yer alan okullardan birer ögrencinin A Milli Futbol Takimi desteklemek için Avrupa Futbol Sampiyonasi’na gitmesiyle ilgili çagrida bulundu.

Toplantinin ardindan TFF Hasan Dogan Milli Takimlar Kamp ve Egitim Tesisleri’nde projede yer alan ögrenciler 15’er dakikalik iki devreden olusan maç yapti.

Kaynak: İHA