Fenerbahçe Ile Besiktas 359. Randevuda

Trendyol Süper Lig’in 34. haftasinda yarin karsilasacak Fenerbahçe ile Besiktas, tüm kulvarlar dahil olmak üzere toplamda 359. kez rakip olacak. Iki takimin ezeli rekabetinde sari-lacivertliler 134 kez galip gelirken, siyah-beyazlilar da 127 defa kazandi.

Trendyol Süper Lig’in 34. haftasinda Fenerbahçe ile Besiktas, yarin saat 19.00’da Ülker Stadyumu’nda karsi karsiya gelecek. Iki ekip bu derbi mücadelesiyle toplamda 359. kez rakip olacak. Geride kalan 358 müsabakada sari-lacivertliler 134 galibiyet alirken, siyah-beyazlilar ise 127 kez kazandi. Ezeli rekabette 97 karsilasma beraberlikle sonuçlandi. Fenerbahçe’nin 497 golüne, Besiktas 456 golle yanit verdi.

Sampiyonluk yarisinda kritik derbi

Ligde üst üste aldigi 7 galibiyetin ardindan geçtigimiz hafta Sivas’ta 2 puan birakan Fenerbahçe, sampiyonluk yarisinda yara alirken, lider Galatasaray ile puan farki 4’e yükseldi. Sari-lacivertliler, 33 hafta sonunda 27 galibiyet, 5 beraberlik ve 1 maglubiyetle topladigi 86 puanla ikinci sirada bulunuyor. Siyah-beyazlilar ise 15 galibiyet, 6 beraberlik ve 12 maglubiyetle 51 puan topladi ve 4. sirada yer aliyor. Fenerbahçe derbiden zaferle ayrilip zirve yarisini sürdürmek, Besiktas ise ligi ilk 4’te bitirme hedefine devam etmek istiyor.

Ligde 136. randevu

Fenerbahçe ile Besiktas, Süper Lig tarihinde de 135 defa mücadele etti. Kanarya, bu süreçte 48 kez sahadan galibiyetle ayrilirken, Kartal da 42 defa 3 puanin sahibi oldu. 45 müsabaka ise beraberlikle sonuçlandi. Sezonun ilk yarisinda Dolmabahçe’de oynanan mücadeleyi sari-lacivertliler; Dzeko, Tadic ve Szymanski’nin golleriyle 3-1 kazandi.

En farkli skorlar

Besiktas ile Fenerbahçe, birbirlerine karsi en farkli skorlari 7’ser golle aldi. 23 Mart 1941’deki özel karsilasmada siyah-beyazlilar, mücadeleyi 7-1 kazandi. Fenerbahçe ise en farkli galibiyetini 6 Aralik 1958’de yine bir özel maçta 7-0’lik skorla elde etti. Süper Lig’deki en farkli skorlar ise 6 Ocak 1990’da 5-1’lik sonuçla Besiktas lehine gerçeklesirken; Fenerbahçe de 7 Mart 1976 ve 7 Ekim 2012’de 3-0’lik sonuçlarla galip geldi.

Ezeli rekabette en gollü müsabaka 11 Agustos 1974’te TSYD Kupasi’nda yasandi. Besiktas’in 5-4 kazandigi mücadele en gollü maç olarak kayitlara geçti. 19 Mayis 1955’te oynanan Atatürk Kupasi karsilasmasi da 4-4 beraberlikle sonuçlandi.

22 maçlik yenilmezlik serisi

Son olarak ligin 11. haftasinda Trabzonspor’a 3-2 kaybeden Fenerbahçe, sonrasinda oynadigi 22 maçi kaybetmedi. Sari-lacivertliler bu süreçte Fatih Karagümrük’ü 2 kez, Sivasspor, Besiktas, Kayserispor, Istanbulspor, Konyaspor, Gaziantep FK, Basaksehir, Ankaragücü, Antalyaspor, Rizespor, Kasimpasa, Hatayspor, Pendikspor, Trabzonspor ve Adana Demirspor’u da 1’er kez yendi. Ligin ilk yarisinda oynanan Adana Demirspor, Galatasaray ve ligin ikinci yarisindaki Samsunspor, Alanyaspor ve Sivasspor karsilasmalarindan da sahadan beraberlikle ayrildi.

7 futbolcu kart sinirinda

Fenerbahçe’de, Besiktas karsilasmasi öncesi 7 futbolcu sari kart ceza sinirinda bulunuyor. Michy Batshuayi, Dusan Tadic, Cengiz Ünder, Rodrigo Becao, Mert Müldür, Edin Dzeko ve Ferdi Kadioglu sari kart ceza sinirinda bulunan isimler. Bu futbolcular yarinki müsabakada sari kart görmeleri halinde bir sonraki hafta oynanacak Konyaspor mücadelesinde cezali duruma düsecek.

Fenerbahçe, 8 maçta geriden geldi

Fenerbahçe, bu sezon ilk golü yedigi 9 karsilasmanin 8’inde puan almayi basardi. Sari-lacivertliler, bu 8 mücadelenin 7’sinde sahadan galibiyetle ayrilirken, 1 maçta ise berabere kaldi. Kanarya’nin bu geri dönüslerinin 6’sii Kadiköy’de oynanirken, 2’si deplasmanda yasandi. Öte yandan Fenerbahçe, evinde oynadigi son 7 maçta kalesini gole kapatamadi. Sahasinda gol yemedigi son lig maçi 18. haftada oynanan ve golsüz tamamlanan Galatasaray müsabakasi oldu.

Besiktas, kazandigi maçlarda gol yemiyor

Bu sezon inisli-çikisli performans sergileyen Besiktas, son 10 lig maçinda 4 galibiyet aldi. Ligde 33 hafta sonunda 15 galibiyeti bulunan siyah-beyazlilar, bu müsabakalarin 12’sinde kalesini gole kapatti. Kara Kartal’in son 6 galibiyetinde de bu durum yasandi. Dis sahada 16 karsilasmaya çikan Besiktas, 6 galibiyet, 7 maglubiyet aldi.

Derbide gözler kalecilerin üzerinde olacak

Fenerbahçe - Besiktas derbisinde gözler iki takimin kalecilerinde olacak. Ev sahibi ekipte Hirvat kaleci Dominik Livakovic’in, konuk ekipte ise milli kaleci Mert Günok’un forma giymesi bekleniyor. Livakovic, bu sezon sari-lacivertlilerin kalesini 29 maçta korurken, 26 gol yedi ve 11 maçta kalesini gole kapatti. 29 yasindaki kaleci, ayrica 6 kez de Avrupa Konferans Ligi’nde mücadele etti. Mert Günok ise bu sezon 27 maçta siyah-beyazli formayi sirtina geçirirken, kalesinde 30 gole engel olamadi. 35 yasindaki kaleci 1 maçta da kirmizi kart gördü. Deneyimli iki kalecinin derbide sergileyecegi performans, takimlari adina büyük önem tasiyacak.

Sari-lacivertliler ligin en golcü takimi

Bu sezon hücumdaki etkili performansini istatistiklere de yansitan sari-lacivertliler, rakip filelere 87 gol gönderdi. Oynadigi 33 maçin 31’inde gol atmayi basaran Fenerbahçe, 2.64 gol ortalamasi yakaladi. Kanarya ayrica, üç karsilasmayi 5’er, 6 maçini da 4’er golle kazanmayi basardi. Fenerbahçe, Konyaspor ile oynadigi müsabakadan da 7-1’lik skorla galip ayrildi.

Edin Dzeko, kaydettigi 20 golle takimini sirtlarken ayni zamanda Süper Lig’in gol kralligi listesinde Mauro Icardi ile birlikte zirvede yer aliyor.

Volkan Bayarslan düdük çalacak

Kadiköy’de oynanacak derbide hakem Volkan Bayarslan düdük çalacak. Bayarslan’in yardimciliklarini Serkan Ok ile Serkan Olguncan yapacak. Maçin dördüncü hakemi ise Burak Pakkan olacak.

Kaynak: İHA