TFF Fair Play Ödülleri'nin Mart 2024 Dönemi Sahipleri Belli Oldu

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Fair Play Ödülleri’nde Mart 2024 döneminin ’en centilmen futbolcusu’ Konyaspor’dan Sokol Cikalleshi, ’en centilmen teknik direktör’ de Kasimpasa’nin basarili çalistirici Sami Ugurlu oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun Fair Play’in tesvik edilmesi, yayginlastirilmasi ve farkindalik olusturmasi amaciyla düzenledigi TFF Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Ödülleri’nin Mart 2024 Dönemi sahipleri, TFF Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulu tarafindan belirlendi. Kurul Baskani Ali Erten ile birlikte Prof. Dr .Mustafa Sait Gönen, Prof. Dr. Burhanettin Hacicaferoglu, Prof. Dr. Fatma Ayanoglu, Banu Yelkovan, Attila Gökçe, Ömer Üründül, Berrin Altinöz ve Metin Tekin’den olusan TFF Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulu Mart ayi degerlendirmelerini yapti. Kurul üyelerinin yaptigi degerlendirmeler sonucunda ’En Centilmen Futbolcu’ ve ’En Centilmen

Teknik Direktör’ kategorilerinde ödüle layik görülenler ve gerekçeleri su sekilde belirlendi:

En Centilmen Futbolcu: Sokol Cikalleshi (Konyaspor)

Gerekçe: Trendyol Süper Lig’de 9 Mart 2024 tarihinde Konya’da oynanan Konyaspor - Adana Demirspor karsilasmasinda, Konyaspor futbolcusu Sokol Cikalleshi’nin, takiminin hücumu sirasinda, rakibi Gravillon’un istemeyerek eline bastigini fark ettikten sonra takiminin atagina katilmayarak sakatlanan rakibinin basinda beklemesi ve maç sonrasinda yaptigi, "Ataga çikarken elinin üstüne bastigimi düsünüyorum. Bundan dolayi bir çiglik duydum. Burada oyundan ziyade insan ve hümanist olmak çok daha önemli. Onun sagligi için onunla orada durdum. Bu ani onunla paylastim. Bu durumda gol atsam da benim için mutlu bir hissiyat degil" seklindeki fair play degerlerini yücelten açiklamalari için bu oyuncu kurul üyeleri tarafindan Mart 2024 ayinin ’En Centilmen Futbolcusu’ olarak seçilmistir.

En Centilmen Teknik Direktör: Sami Ugurlu (Kasimpasa)

Gerekçe: Çok öz anlatimi ile futbolda fair play;

- Rakibe ve rakibin emegine, takim arkadaslarina, görevlilere, seyircilere, oyunun bütün paydaslarina saygi duymak,

- Rakibin haksiz dezavantajlarindan faydalanmadan, sans ve firsat esitligini bozmadan oyunda kalmak, skordan bagimsiz olarak rakibi, oyunun esit ve vazgeçilmez diger paydasi olarak görmek,

- Kazanana saygi duymak,

- Her kosulda ve daima dogrudan yana, dürüst ve adil olmak,

gibi etik üstü degerler ve davranislar bütünüdür.

Oyunun bütün paydaslarindan, en yogun mücadele ortaminda ve baski altinda bile bu degerleri terk etmemeleri, içsellestirerek sahip çikmalari beklenir. Bu açilardan bakildiginda, oyundan zaman çalmanin; önce rakibe, sonra tribündeki taraftara, görsel mecralardaki izleyicilere ve oyunun diger paydaslarina karsi saygi içermeyen olumsuz davranis örnekleri olarak degerlendirilebilecegi açiktir. Bu açidan bakilarak Kasimpasa’nin Profesyonel Takim Antrenörü Sami Ugurlu, Trendyol Süper Lig’de 17 Mart 2024 tarihinde oynanan Kasimpasa - Galatasaray maçi sonrasinda, "Futbolcularima ayakta kalmayi, düsmemeyi söylüyorum. Tempo futbolu güzellestiriyor. Bunun da ödüllendirilmesi lazim. Kaybettik ama keyifliyiz. Çünkü çok iyi oynadik, biz oynadigimiz futboldan keyif aliyoruz. Galatasaray’i da tebrik ediyorum." seklindeki oyundan süre çalmanin fair play’e aykiri oldugunu hatirlatan, rakibe, izleyicilere ve stadyumu dolduran futbolseverlere sayginin da oyunun bir parçasi oldugunun altini çizen açiklamasiyla Mart 2024 ayinda ’En Centilmen Teknik Direktör’ kategorisinde ödül almaya layik bulunmustur.

Kaynak: İHA