Emin Müftüoglu'ndan, 59. Cumhurbaskanligi Türkiye Bisiklet Turu Öncesi Önemli Açiklamalar!

Türkiye Bisiklet Federasyonu Baskani Emin Müftüoglu, ülkenin en uzun soluklu organizasyonlarindan biri olan Cumhurbaskanligi Türkiye Bisiklet Turu’nun, 59. yilinda da yine çok önemli takimlara ve sporculara ev sahipligi yapacagini söyledi.

Cumhurbaskanligi himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanligi’nin destekleriyle Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafindan gerçeklestirilen Cumhurbaskanligi Türkiye Bisiklet Turu, 59. yilinda 21-28 Nisan 2024 tarihleri arasinda düzenlenecek. Uluslararasi Bisiklet Birligi’nin (UCI) Avrupa Turlari takviminde yer alan ve Türkiye’nin ‘ProSeries’ kategorisindeki tek bisiklet yarisi olan 59. Cumhurbaskanligi Türkiye Bisiklet Turu, dünyaca ünlü profesyonel takim ve sporcularin katilimiyla 21 Nisan Pazar günü Antalya’dan baslayip 28 Nisan Pazar günü Istanbul’da sona erecek.

Bu önemli organizasyon öncesi Türkiye Bisiklet Federasyonu Baskani Emin Müftüoglu, Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu.

“Tarihi devamliligi olan önemli bir tur”

Cumhurbaskanligi Türkiye Bisiklet Turu’nun, Türkiye’nin en uzun soluklu organizasyonlarindan oldugunu dile getiren Baskan Müftüoglu, “59. Cumhurbaskanligi Bisiklet Turu, 21-28 Nisan tarihleri arasinda Antalya’da baslayip, Istanbul’da sona erecek. Sahilden Kemer, Kas, Kalkan, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kusadasi, Spil Dagi’nda bitecek. Izmir etabini Çesme’de yapacagiz. 28’inde Istanbul etabiyla sonra erecek. Önemli takimlar, önemli sporcular gelecek. Cavendish, ülkemizde geçmis turlarda da katilmisti. Su an dünyanin en popüler sporcularindan bir tanesi olarak, Fransa turunda Eddy Merckx’nin rekorunu egale etti. Bu sene rekor kirmak için yola çikiyor. Astana takimiyla Türkiye’den basliyor. Tanitimla ilgili önemli katkilari olacak. Ülkemizdeki en uzun soluklu organizasyonlardan 663 ile Kirkpinar, 98 ile Gazi Kosusu ve 58 ile Cumhurbaskanligi Bisiklet Turu oluyor. Tarihi devamliligi olan önemli bir turdur. Bu turun yapilmasini himayesine alan Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a bisiklet ailesi olarak tesekkür etmek istiyoruz. Geçen sene 100. yil turunu da himayelerine almisti ve 2022’de veledrom açildi. Cumhurbaskanimiz, bütün bisiklet severlere büyük bir kucak açti ve her türlü destegi veriyorlar. Kedilerine tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’nin her tarafindan 15-16 yasindaki sporcularimizi getirdik”

Emin Müftüoglu, altyapida ciddi çalisma içinde olduklarini da vurgulayarak, “Veledromda geçen yil 2 tane madalya aldik, Avrupa ile dünya sampiyonalarinda. Dünya besinciligi ve Avrupa üçüncülügü.. Bütün bisiklet tarihinde zaten 3 tane madalya var. 2011’de bizim dönemimizde sampiyon çikarmistik. Simdi o sampiyon Ahmet Örken ile Ramazan Yilmaz bu madalyalari alanlar. En genciyle, en tecrübelisi olarak bu turda iki takimda yarisacaklar. Bu turda Türkiye’nin 4 tane profesyonel takimi var. Konya Büyüksehir Belediye, Sakarya Büyüksehir Belediye, Beykoz Belediyesi ve Spor Toto takimlarimiz var. Bunlarin önemi 2010 yilina kadar ülkemizde hiç profesyonel takim olmadi. Daha sonra Manisa ve Torku takimlari bu süreçten geçti. Su anda 4 takima ulastik. Takim, sporcu, madalya ve basari anlaminda güzel yillar geçiriyoruz. Bunlar yeterli degil ve hedefimiz olimpiyat madalyasi. Bununla ilgili ocak ayinda veledromda altyapida çalismalar ve tarama yaptik. Türkiye’nin her tarafindan 15-16 yasindaki sporcularimizi getirerek, onlardan yeni bir takim olusturuyoruz. 2028 ve 2032 hedefleriyle mutlaka olimpiyat madalyasi bekliyoruz. Bunlari kolej takimi gibi Konya’ya toplayip, okullarini da oraya alip ve birlikte veledromda basari elde etmek istiyoruz” seklinde konustu.



“Bu tur, ülkemizin tanitimi ve bisiklet kültürünün gelismesi anlaminda çok önemli bir araçtir”

Cumhurbaskanligi Bisiklet Turu’nun, Türkiye’nin tanitimina katki sagladigindan bahseden Müftüoglu, “Gerçekten geçen yil 600 milyon haneye ulasti. 5 kitada canli yayin yapiyoruz. Sonuç olarak bu tur, bisiklet kültürünün gelismesi anlaminda çok önemlidir. 2008’de televizyon canli yayinina baslayincaya kadar ülkemizde bisiklet kullanim sayisiyla bugünkü kullanim sayisi arasinda büyük bir fark var. Yarismacilar arasinda çok fark var. Simdi gelecek hafta Akra Gran Fondo var. Orada da su anda katilim 1500’ü geçmis durumda. Ülkemizde her sehir, Gran Fondo yapmak istiyor. Geleneksel hale gelmis Tour of Antalya sezon basinda basliyor, Tour of İçel’le devam ediyor. Sezon sonunda düzenlenecek Tour of Istanbul, o da bir üst kategoriye yükseldi. Ülkemizde hem organizasyon hem takim hem sporcular anlaminda ve gelecek hedefler anlaminda çok güzel bir yapilanmaya gidiyoruz. Bu organizasyonlari yaparken, bize liderlik eden Spor Bakanimiz Osman Askin Bak’a da tesekkür ediyorum. Bize her türlü imkani sagliyor. TSYD olarak bir ekip olusturduk. Burada Valilerimiz, Emniyet Müdürlerimiz, Spor Il Müdürlerimiz, Jandarmamiz hepsi inanilmaz bir katki sagliyorlar. Medya, kamu, devletimiz ve Cumhurbaskanimizla beraber ortaklasa yaptigimiz bu tur, ülkemizin tanitimi ve bisiklet kültürünün gelismesi anlaminda çok önemli bir araçtir” cümlelerine yer verdi.

“Ülkemizin kazanmasi açisinda turizm önemli bir sektördür”

Baskan Emin Müftüoglu, bisiklet turizminin ülkede son yillarda çok gelistigini de aktardi. Müftüoglu, “Bisiklet dostu otelleri, turizm bakanligi vasitasiyla, sertifikalariyla ülkemize artik yabancilarin konaklamaya geliyorlar. Sadece profesyonel bisiklet takimlari degil, bisiklet gruplari da geliyor. Geçen hafta Antalya’da gördüm. Rusya’dan 16-17 arkadas toplanmislar ve bisiklet dostu otele gelmisler. Orada antrenman ve tatil yapiyorlar. Bunlarin gelismesiyle ülkemizde sadece deniz, kum ve günesin disinda degisik branslarda, spor branslariyla turizmin gelismesi çok çok önemli. Bununla birlikte hem Turizm Bakanligi, Antalya’da kurulan Bisiklet Turizm Dernegi ve tüm otelciler birlikleri hep beraber büyük bir heyecan içerisindeler. Bu projeyi destekliyorlar ve kazaniyorlar. Ülkemizin kazanmasi açisinda turizm önemli bir sektördür. Bu sektörde sadece bisiklet degil, diger spor turizmde olan çalistaylar yapiyoruz. Simdi Antalya’da yapacagiz. 15-16 Mayis’ta spor turizmi, bisiklet turizmi ile ilgili bir çalistay yapiyoruz. Geçen yil Rize’de yapildi, Samsun’da yapiliyor. Artik ülkemizde spor turizmi ile ilgili programlar yapilarak daha iyi ne yapabiliriz, daha çok katkiyi nasil saglayabiliriz diye tüm akademisyenlerle birlikte çalisiyoruz. Trafikte bisikletliye saygi da çok önemlidir. Jandarmamiz bu konularda dersler veriyorlar. Bizde bisiklet ailesi olarak karsilikli destekte bulunuyoruz” diyerek sözlerini tamamladi.

Kaynak: İHA