New York'ta Düzenlenecek Matematik Yarismasinda Türkiye'yi Temsil Edecek

Kocaeli’de Uluslararasi Amerika Copernicus Matematik Yarismasi’nin ilk elemesine katilan lise ögrencisi Hasan Ensari Ay, Türkiye’den 3 bin 500 ögrenci arasindan gümüs madalya kazanarak, New York’a final maçi için davet edildi. Matematik tutkunu Hasan Ensari, 35 farkli ülkeden yarismaya katilacak ögrencilerle kiyasiya mücadele edecek.

Kartepe Ertugrulgazi Anadolu Lisesi 12. sinif ögrencisi Hasan Ensari Ay, 3 yildir katildiklari olimpiyatlar ve yarismalarla basarisina bir yenisini daha ekledi. Matematige olan ilgisi sayesinde ögretmenin tavsiyesi üzerine Uluslararasi Amerika Copernicus Matematik Yarismasi’nin ön elemesine katilan Ay, Türkiye’den 3 bin 500 ögrenci arasindan gümüs madalya kazandi. Basarisi sayesinde Hasan Ensari, Uluslararasi Amerika Copernicus Matematik Yarismasi’nin finali için New York’a davet edildi. 14 Temmuz’da New York’a gidecek olan Hasan Ensari, 35 farkli ülkeden katilan ögrencilerle kiyasiya yarisacak.

6 gün sürecek final programinda New York City, Harvard ve MIT kampüsleri, Boston, Washington DC, Niagara Falls turu gerçeklestirilerek yarisma tamamlanacak. Olimpiyatlarda dereceye giren ögrencilere altin, gümüs ve bronz madalya verilecek. Gece gündüz demeden yarismaya çalisan Ay, hedefinin sampiyon olup Türkiye’yi gururlandirmak oldugunu söyledi.



"Copernicus Matematik Olimpiyatlari’na 35 farkli ülkeden ögrenci katiliyor"

3 yildir çalismalarini sürdürdügünü söyleyen Hasan Ensari Ay, "Bu sürece 3 yil önce Tales Matematik Yarismasi’na katilarak basladim. 4 kisilik ekiple Tales’in ikinci asamasina katilmaya hak kazandik. Ben o yarismada Türkiye 8’incisi oldum. Ertesi yil 2 farkli yarismaya daha katildik. Bunlardan basari olarak güzel bir sonuç alamasak da bize tecrübe kazandirdi ve bu tecrübe beni bu sene Amerika’ya götürüyor. Copernicus Matematik Olimpiyatlari’na 35 farkli ülkeden ögrenci katiliyor. Ikinci tura seçilen yaklasik 150 ögrenci var ve bu ögrencilerden biri de benim. Bu yarisma bir haftalik süreç. Bu süreç içerisinde Harvard, New York, Washington DC’de seyahatlerimiz olacak. Sampiyonluk herkesin hedefi ama bu hedef ugrunda çalismadiktan sonra hiçbir sekilde sonuç alamayiz. Ben elimden geldigini yapacagim" dedi.



"Astrofizik alanina yönelmeyi düsünüyorum"

Hedeflerini anlatan Ay, "2 yil boyunca ulusal turnuvalara katildim. Ulusal turnuvalarin sonucunda da uluslararasi turnuvada basari elde ettigimi düsünüyorum. Meslek hedefi olarak öncelikli olarak psikiyatr olmak gibi düsüncem vardi ancak matematik alaninda aldigim basarilar ve fizik alaninda olan düsüncelerimden dolayi astrofizik alanina yönelmeyi düsünüyorum" ifadelerini kullandi.

"Hasan, 3 bin 500 kisi arasindan seçildi"

3 yil boyunca Hasan’a danismanlik yaparak destek veren matematik ögretmeni Esra Tugçe Bal, "Hasan 3 yildir olimpiyat takiminda olan ögrencilerden biri. Farkli kulvarlarda farkli sinavlara girdi. 2 yillik süreci ulusal sinavlardan yanaydi, Tales, Türkiye Matematik Yarismasi, kanguru gibi sinavlara girdi. Hasan Tales’te Türkiye 8’inciligi elde etmis, Kanguru’da da yine yüzde 5’lik dilime girmisti. Hasan bu sene de uluslararasi alanda kendini gelistirmek istedi. Kendisine Copernicus Matematik Olimpiyatlarini duyurdum. Sansini denemek istedigini söyledi ve böyle bir yola girdi. Çetrefilli bir süreç. Hasan, Copernicus’un ilk asamasindan gümüs madalya ile geri döndü. Hasan 3 bin 500 kisi arasindan seçilerek New York’a kabul aldi. Temmuz ayinda insallah New York’ta final sinavina girmeye hak kazandi. Oradaki sinava girip ülkemize de gerekli dereceyle dönecektir diye düsünüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA