5 Torun Sahibi Dursun Dedenin Spor Aski Durdurulamiyor

Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli olmadan önce güvenlik taburlarina yakin dövüs egitimleri veren, milli judo ve güres sporcusu Dursun Parlak, 61 yasina gelmesine ragmen agir bir antrenman temposuyla çalisarak basaridan basariya kosuyor. Hayatini spora adayan ve 5 sene önce 56 yasindayken ilk kez doktora giden Parlak, azmi ve çaliskanligiyla gençlere örnek oluyor.

Dursun Parlak, Yalova 90. Yil Spor Salonu’nda judo ve güres takimlariyla antrenmanlar yapiyor. 1983’te Türk Hava Kuvvetleri’nde uçak makinisti olarak göreve baslayan Parlak, Ihlas Haber Ajansi muhabirine sporculuk hayatini anlatti. Orduda son 10 yilini Hava Kuvvetleri Gücü Hizmet Kisim Komutanligi Spor Genel Koordinatörlügü’nde geçirdigini söyleyen Dursun Parlak, burada güvenlik taburlarina hocalik yaptigini dile getirerek, "Judo ve güres yaptim. Güvenlik taburlarinda gögüs gögüse muharebe, yakin bogusma hocalari oldum. Onlarla ilgili dersler verdik. Judoda en son 29 Ekim’de Makedonya’da Balkan sampiyonu oldum. Güreste Veteranlar Dünya Sampiyonasi’nda maç yaptim. Bir sürü ülkeyle müsabakalar yaptim. Uluslararasi hakemlik yaptim. Milli takim formasiyla dünyanin bir sürü yerinde ülkemi serefle, gururla temsil ettim" dedi.

Sporun kendisi için bir yasam biçimi oldugunu anlatan Parlak, haftanin en az 3-4 günü yogun bir sekilde spor yaptigini ifade ederek, "Spor yapmasam da günde en az 10-15 bin adim yapiyorum. Arabaya binmem. Genelde yürüyerek her tarafa gittim. Sporun yaninda müthis bir çevreciyim. Özellikle sigara konusunda çok hassasim. Sigara içen arkadasim bile olmasin. Gençleri özellikle yolda çevirip onlari sigara birakmaya ikna ederim, özel metotlarimla. Birçok insana sigarayi birakmada vesile oldum" açiklamasinda bulundu.

"Doktora gittigimi hatirlamiyorum"

Dursun Parlak, sporun saglikli yasam için önemine deginerek, sunlari söyledi:

"Hastane olarak da hiç doktora gittigimi hatirlamiyorum. Bundan 5-6 sene önce, Yalova’da böbrek tasim vardi. Onunla ilgili agri kesici igne vurulmaya gittim. Vurulurken hemsire, doktor herkesi topladilar ilginç bir olay diye monitörün basina. Ben de herhalde önemli bir sey var dedim. Meger ben hayatimda saglik sistemine ilk defa giriyormusum. Bugüne kadar doktorlara kayit olmamisim. O da benim için çok güzel bir anekdot oldu. Spor yasam biçimi olarak da bana, mutlulugu, huzuru, sihhati veriyor. Ben her spordan sonra eve gittigim zaman bugün günün en mutlu insaniyim. Her gün de söylerim. Yürümek bilimsel olarak da mutluluk hormonunu tetikleyen, huzur veren bir sey. Benim olumlu her sey yürürken aklima gelir. Herkese spor tavsiye ediyorum. Bu yasta hala meydan okuyorum, hala Avrupa ve Dünya Sampiyonalari’n gidecegim. Güres de bitti. 60 yasina kadar güres, judo da 75 yasina kadar. Siyah kemerde judocuyum. Zevkle severek yapiyorum."

"Kötü aliskanliklardan kurtulmasi için ömrüm bitene kadar gençlerle olacagim"

3 tane kizi ve 5 torunu oldugunu anlatan Parlak, "Tabii onlar benimle gurur duyuyorlar ama esimle biraz tartisiyorum. O tamamen kendisine zaman ayirilmasini istiyor. Bizim bu düzeyde üst sporcu olmamizi tahmin edemiyor. Bundan sonra ne yapacaksin diyor ama o da hakli. Bazen beni böyle terli görünce ölecek diye agliyormus. Kendi anlatiyordu. Bilmedigi için sporun profesyonel boyutunu. Bu düzeyde spor yaparsak sevk aliyoruz. Su anda yaptigimiz spor bile az. Daha üst düzeyde yapiyoruz. Bu da bize keyif veriyor, bu gençlerle bir idman yapmak. Onlari bir hedefe yönetmek benim için çok büyük mutluluk. Amacim hep gençlere dokunmak, onlara hayatlarinda bir isik verebiliyorsak çok önemli bir olay. Onlara dokunmak benim hayatim için en büyük yasam enerjisi, yasam iksiri. Her zaman da onlarla olacagim. Kötü aliskanliklardan kurtulmasi için bütün ömrüm bitene kadar onlarla olacagim” dedi.

Güres sporcusu Nazim Ahmet Kocabas da, Dursun Parlak’in kendileri için degerli bir hoca oldugunu söyledi.

Güreste Veteranlar dünya üçüncüsü olan antrenör Nurettin Aras, Dursun Parlak’in geçlere örnek oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA