Engelli Genç Bilek Güresiyle Hayata Tutundu, Türkiye Sampiyonu Oldu

Gümüshane’de dogustan gelen serebral palsi hastaligi nedeniyle tekerlekli sandalyede hayatini sürdüren 18 yasindaki Dogukan Kurt, bilek güresiyle hayata tutundu. Bütün engelleri azmiyle asan genç, bilek güresinde Türkiye sampiyonu oldu.

Gümüshane’de yasayan 18 yasindaki Dogukan Kurt, dogustan serebral palsi (beyin felci) hastasi olmasi nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat yasiyor. Durus ve hareket bozuklugu bulunan ve sadece sag kolunu verimli sekilde kullanan Dogukan’in en büyük hayali ise bilek güresi sporcusu olmakti. Dogukan’in bu hayali 1 sene önce Gümüshane Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’nde görevli 25 yillik bilek güresi antrenörü Davut Altuntas ile tanismasiyla gerçek oldu.

1 yil boyunca azim ve kararlilikla antrenmanlarini gerçeklestiren Dogukan Kurt, 27 Subat-02 Mart 2024 tarihleri arasinda Samsun’da gerçeklestirilen Türkiye Bilek Güresi Sampiyonasi’nda kol ampute erkekler oturarak sag kol açik siklet kategorisinde Türkiye sampiyonu oldu. Dogukan, ayrica bu sampiyonlukla beraber Türkiye’yi mayis ayinda Slovakya’da yapilacak Avrupa sampiyonasinda da temsil etme hakki kazandi.

Hayallerini gerçeklestirdigini dile getiren Dogukan Kurt, bilek güresine baslamadan önce içine kapanik biri oldugunu fakat bilek güresiyle beraber hayata tekrar tutundugunu ifade ederek, kendisine bu noktada güvenen antrenörü ve takim arkadaslarina tesekkür etti.

Dogukan Kurt: “Bilek güresi benim hayatimin mucizesi ve isigi oldu”

Bilek güresine baslamadan önce çok kötü bir hayati oldugunu ama bilek güresine baslamasiyla birlikte artik bir amaci ve heyecani oldugunun altini çizen Dogukan Kurt, “Küçüklükten beri bilek güresi hayalimdi, baslayali 1 sene oldu. Davut hocamdan Allah razi olsun, benim her zaman destekçim oldular. Türkiye turnuvasina gittik, o heyecani, o zevki, her seyi tattirdilar bana. O gururu yasadim. Rahatsizligim Serebral Palsi, kaslarin çekmesi. Kaslarim çektigi için dogustan oksijeni beyne çok vermisler yürüme hücresi dedigimiz seyi öldürmüsler. O yüzden beynim komut vermiyor, ayaga kalkmam için. Fiziksel sorunum var, beynimde hiçbir sorun yok. Antrenmanlarda bilek bükme, agirlik kaldirma, parmak antrenmanlari gibi hareketler yapiyoruz. Bilek güresi benim hayatimin degisimi oldu. Bilek güresine basladim, hayatimda her sey degisti. Benim hayatim kötüydü yani. Kendime kapaliydim ama bilek güresine basladim hayatima isik oldu, umut oldu, heyecan oldu, amacim ve hedefim oldu, her sey oldu. Biz bu salonda, bu ekiple aile gibiyiz, rakip degiliz. Gidiyoruz, onurumuzu ve sevincimizi yasiyoruz. Allah takimimdan da hocamdan da bin kere razi olsun. Her zaman destekçimdiler, asla yalniz birakmadilar. Ben engelli kardeslerimize sunu söylemek isterim; engel beyindedir, fiziksel degildir, engel sinir tanimaz. Istedikleri her seyi yapsinlar, kapatmasinlar kendilerini. Engelli diye bir sey yoktur, sen istersen bütün engelleri kaldirirsin. Bu yolda azmetmek önemli, pes etmesinler mücadele etsinler ve hiçbir zaman birakmasinlar” dedi.



Davut Altuntas: “Dogukan bize huzur, mutluluk ve basarma azmi veriyor”

Dogukan Kurt’un azmi ve kararliligiyla diger sporculari da motive ettigini söyleyen Gümüshane Gençlik ve Spor Il Müdürlügü Bilek Güresi Antrenörü Davut Altuntas, “Dogukan yaklasik 1 sene önce bilek güresine basladi, tabii onun bizdeki yeri çok farkli. Dogukan kardesimizi biz bu yil Samsun’da gerçeklestirilen Türkiye sampiyonasi ve milli takim seçmelerine götürdük. Dogukan orada ampute açik siklette yaristi ve Türkiye sampiyonu oldu. Mayis ayinda Slovakya’da yapilacak olan Avrupa sampiyonasinda da insallah ülkemizi güzel bir sekilde temsil edecegine inaniyorum. Dogukan bizim salonumuzdaki nese ve gurur kaynagimiz. Dogukan’in salondan içeri girdigi anda bize verdigi huzur, bize vermis oldugu mutluluk, bize vermis oldugu azim, bizim ve diger sporcularimiz için çok önemli. Takimdaki herkes onu çok seviyor. Samsun’da gerçeklestirdigi basaridan dolayi da biz çok mutluyuz. Dogukan benim 25 yillik antrenörlük hayatimdaki ilk engelli sporcum, yeri bende ayri. 1 yil içerisinde hazirliklarimizi tamamladik ve Samsun’da da neticesini aldik. Bu imkanlari bize sagladigi için de Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ve Gençlik ve Spor Bakanligimiza da çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA