Giresunspor Baskani Nahid Yamak'tan Eski Baskan Karaahmet'e Yönelik Suçlamalar

Trendyol 1. Lig ekiplerinden Giresunspor’da Kulüp Baskani Nahid Yamak, düzenledigi basin toplantisinda eski baskan Hakan Karaahmet dönemine iliskin gündem olusturacak iddialarda bulundu.

Çotanak Stadyumu’nda düzenlenen basin toplantisinda konusan Baskan Yamak, eski baskan Hakan Karaahmet’in bir çok insani kandirdigini ve kulüpte yapilan yolsuzluklar nedeniyle Agir Ceza Mahkemesi’nde yargilanacagini söyledi.



Göreve geldikleri günden itibaren kulübün tüm kaynaklarinin tüketilmis halde oldugunu, birçok icra dosyasi ve futbolcu fesihleriyle ugrasirken diger taraftan da kulübün resmi muhasebe kayitlarinda olmayan ödeme belgeleri ve usulsüzlüklerle karsilastiklarini söyleyen Yamak, mahkeme dosyalarina yansiyan çok önemli iddialari kamuoyu ile paylasti.

Milli futbolcu Umut Nayir’in Giresunspor’dan Eyüpspor’a transferiyle ilgili sok iddia

Milli futbolcu Umut Nayir’in Eyüpspor’a transferinde Giresunspor’un kasasina 1 kurus dahi para girmedigini söyleyen Baskan Yamak "Giresunspor Kulübü’nde akillara durgunluk veren bir Umut Nayir transferi konusu var. Bu konuda Giresunspor Kulübü’nün kasasina 1 kurus dahi girmemistir. Söz konusu bu transfer sürecine iliskin Giresunspor Kulübü kasasina 1 kurus dahi girmemesine ragmen Giresunspor eski baskani Hakan Karaahmet’e, Eyüpspor Kulüp Baskani Murat Özkaya tarafindan 4 milyon 500 bin liralik bir çek teslim ediliyor. Bu çekin teslim edildigi tarih Umut Nayir’in transfer dönemi ile örtüsüyor. Eyüpspor Baskani ile konuyu konustugumda bana oyuncu karsiligi bu ödemeyi yaptigini söyledi.

Bu konusmanin ardindan Giresunspor eski baskani Karaahmet ile konuyu görüstügümde ise ’O benim bilecegim is’ diyerek konuyu geçistirdi. Kimse bana bu çekin ticari faaliyetler sonucu kesilmis bir çek oldugunu anlatmasin. Ayrica bu görüntüsünü ele geçirdigimiz çeklerden sadece bir tanesi. Iddiaya göre bu çekin haricinde baska bir ödeme daha yapildigina dair bilgi mevcut. Buna ek olarak ayni dönemde Bandirmaspor’a transferi gerçeklesen Sergen Piçinciol’un rakami ise hiç bilinmiyor" dedi.

Yamak, Içisleri Bakanligi müfettisleri tarafindan yapilan incelemelerde Hakan Karaahmet dönemine ait birçok yolsuzluk ve usulsüzlügün tespit edildigini, bunlarin da savcilik tarafindan nitelikli dolandiricilik kapsaminda degerlendirildigini belirterek, simdilik 3 dosyanin mahkemeye tasindigini, incelemeleri tamamlanmak üzere olan farkli dosyalarin da oldugunu ve yargilamanin Agir Ceza Mahkemesi tarafindan görülecegini söyledi.



Mahkemeye tasinan bir baska iddiada ise o tarihteki döviz kuruyla yaklasik 1 milyon Euro’ya denk gelen 12 milyon 925 bin liranin prim olarak dagitilmis gibi gösterildigini fakat paranin akibetinin bilinmedigi kaydeden Yamak, buna benzer birçok süpheli islemle kulübün yüklü miktarda zarara ugratildigini ifade etti.



Özel harcamalarin kulüp kasasindan yapildigi iddiasi

Lüks markalardan satin alinan bazi ürünlerin ve bir turizm firmasi tarafindan süpheli uçak biletlerinin kulübe fatura edildiginin tespit edildigini iddia eden Yamak, konuyla ilgili su sekilde konustu;

"Ben ve yönetim kurulu arkadaslarim kulübün parasini lüzumsuz harcamamak için elimizden gelen her seyi yapiyoruz. Yemedik, yemeyiz de. Bizler bagis yapilan 1 lirayi bile bu kulübün hesaplarina kaydettik. Ama bazi eski yöneticiler Giresunspor’un üzerinden lüks markalardan giyiniyorlar. Montlar, pantolonlar, takim elbiseler aliyorlar, paralarini Giresunspor ödüyor. 12 Subat 2021 tarihinde bir firmanin Giresunspor kulübüne kestigi giyim faturasi tutari 17 bin 670 liradir. O günün kuru ile 2 bin 230 dolar yapiyor, bugünkü parayla 73 bin 500 liraya tekabül ediyor. Kulübün parasiyla mi üstünüze giyim kusam alip giyiyorsunuz? Hiç utanmadiniz mi? Ondan sonra gazetelere ’Flash flash Nahit Baskan böyle, yöneticiler böyle’ diye yaziyorlar. Alin bunlari da yazin. Giresunspor üzerinden giyinenler, bu faturayi kulübe kestirip parasini kulübe ödetenler buyursunlar bunlari da yazsinlar. Bir turizm seyahat ve ulasim firmasi ile anlasma yapilmis. Bu firma da kulübe yüklü bir fatura kesmis. Arastirildiginda; bu firma, kulübümüzün yabanci futbolcularinin yurtdisi uçak biletleri alindi seklinde gösterip, faturasini düzenlendikten sonra parasini tahsil etmis. Ancak faturasi düzenlenen, yani uçak biletleri alinan futbolcularimizin belirtilen tarihlerde yurtdisi ya da yurt içi, kendilerinin veya aile üyeleri adina herhangi bir uçus kaydi bulunmamaktadir."

Kulüple ilgisi olmayan menajere verilen senet

Görevi devraldiklari 27 Subat 2023 tarihininden itibaren kulübe icra ve hacizlerin gelmeye basladigini dile getiren Yamak, kendisini menajer olarak tanitan Egemen Adatepe adli bir sahsin avukatlari araciligiyla Giresunspor hakkinda icra islemleri baslattigini belirterek, "Biz kulüpte alacaklar ve borçlarla ugrasirken, kendisini menajer olarak tanitan, kulübe avukat gönderen, kulübe ait arabalara baglama yazilari çikaran ve icra yazilariyla kulübe haciz gönderen Egemen Adatepe’ye ait bir senetle karsilastik. Eski baskan döneminde Giresunspor Kulübü tarafindan menajer olarak bilinen Egemen Adatepe’ye 20 bin Euroluk bir senet verilmis. Senet tek imza ile imzalanarak verilmistir. Bu senedin neye karsilik verildigi soruldugunda, menajerlik hizmetli olarak cevap verilmis. Kulüp kayitlarinda Egemen Adatepe adina ne kesilmis bir fatura, ne de Egemen Adatepe adina kayit olunmus bir evrak ya da belgeye rastlanilmamistir. Egemen Adatepe senedi mahkemeye, icraya veriyor. Icra islemleri ve mahkeme sürecinde kulübe teblig edilen evraklara o dönemki kulüp avukatlari ya da kulüp yöneticileri tarafindan itirazda bulunulmuyor ve mahkeme, icra islemleri kesinlestikten sonra, yani bizim dönemimizde bu para kulüpten tahsil ediliyor. Bu nasil oluyor arkadaslar? Bu kulübün avukatlari, muhasebesi, yöneticileri yok muydu? Karsiligi, faturasi, belgesi olmayan bir senede neden itiraz edilmemis?" seklinde konustu.



Saha kenari reklam panolarinin kiralanmasinda kulüp zarara ugratildi iddiasi

Giresunspor’un maçlarini oynadigi Çotanak Spor Kompleksi’nde yer alan saha kenari led reklam panolarinin tamaminin, senelik 1 milyon lira bedelle 5 yil boyunca eski kulüp baskani Hakan Karaahmet’in kardesine ait oldugu iddia edilen bir reklam firmasina kiralandigi, bu yolla kulübün ciddi anlamda maddi zarara ugratildigini söyleyen Baskan Yamak, ayrica 2020-2023 yillari arasinda Giresunspror’da görev yapan teknik direktör Hakan Keles adina düzenlenmis bazi sözlesme ve protokollerin de süpheli görülerek mahkeme dosyasina tasindigini belirterek su sözleri kullandi;

"Teknik Direktör Hakan Keles ile görev yaptigi dönemler için kendisiyle 3 ayri sözlesme yapilmis ve bu sözlesmeler Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) bildirilmistir. Bildirilen sözlesmelerin disinda, Hakan hocanin çalistigi dönemlere ait bizim buldugumuz 6 adet ek protokol daha ortaya çikmistir. Bu protokoller TFF’ye bildirilmemis, sadece hocanin dosyasinda ve diger evraklarin arasinda bulunmustur. Yapilan protokoller ve sözlesmelerin tutari o dönemki parayla 13 milyon 612 bin 500 liradir. Simdi soruyorum, neden devamli ek protokoller yapilmistir? Devaminda biz 27 Subat 2023 tarihinde göreve basladigimizda ögrendigimiz bilgiler neticesinde 2023 yilinin Subat ayi içerisinde Hakan Keles’e 1 milyon 500 bin lira ve 1 milyon liralik olmak üzere 2 adet senet düzenleniyor. Senetler 2023 yilinin Subat ayi içerisinde yani bizim göreve basladigimiz süreden sadece birkaç hafta önce düzenleniyor. Fakat Subat ayinda düzenlenen bu senetler; sanki 01 Eylül 2022 ve 15 Ekim 2022 tarihlerinde yapilmis gibi geriye dönük olarak düzenleniyor. Arkadaslar geriye dönük senet mi düzenlenir? Defterlerde ve kayit belgelerinde bu senetlerle ilgili kayit yok. Bu konu da dava konusu oldu. Siz kulübü geriye dönük nasil borçlandiriyorsunuz? Hakan Hoca’da bu senetlere karsilik Giresunspor’u icraya verdi ve hesaplarimiza blokeler koydurdu. Bu adalet mi? Takdirini kamuoyuna birakiyoruz."

Kulüp avukati ayni zamanda karsi alacakli futbolcularin da avukatligini yapmis

Hakan Karaahmet yönetimi döneminde kulüp avukatligini yapan Sami Dinç’in kendi avukatlik sirketi araciligiyla kulübün davali oldugu oyuncularin da avukatligini yürüttügünü söyleyen Baskan Yamak, bu konuda da çok ciddi iddialari gündeme tasirken su ifadeleri kullandi:

"Bu avukatin resmiyette kulübü temsil etmemesi gerekiyor. Bir avukat hem kulübün, hem de oyuncularin avukati olamaz. Bu avukat baska bir avukat bulup resmiyette kulüp islerini o avukat üzerinden yürütüyor. Arka planda ise futbolcularin avukatligi ile kulüp avukatligini bir arada yürütüyor. Yani kurda kuzuyu teslim ediyorlar! Kendisi o dönemde temsil ettigi futbolcularin alacaklari için Türkiye Futbol Federasyonu’ndan Giresunspor’un 215 bin euroluk gelirine temlik koyarak tahsilat yapiyor. Ardindan yine bu tutarda ve ayni futbolcularin alacagina istinaden Istanbul Icra Dairesi’nden de tekrar bu paranin tahsilatini yapiyor. Daha sonra TFF ve icra dairelerinde yapilan incelemeler neticesinde bu 215 bin Euro’nun iki kere tahsil edildigi ortaya çikiyor. Giresunspor’un zarara ugratilmasiyla ilgili sorusturma yürütülürken panikleyen bu arkadaslar 06 Subat 2023 tarihinde yani yönetimi devretmeden günler önce 215 bin Euro tutari Giresunspor hesaplarina iade ediyorlar. Fakat hemen akabinde bu 215 bin Euroluk tutar eski kulüp baskani Hakan Karaahmet’e çikis yapiliyor. Simdi soruyorum, bu kulüpte inceleme yapilmis olmasaydi, bu kulübün dogrularinin bulunmasi adina islem yapilmasaydi, acaba bu 215 bin Euro yani mükerrer alinan para kulübü iade edilecek miydi? Bize göre kesinlikle edilmeyecekti. Bunun gibi daha kaç tane tutar vardir, biz bulabildiklerimizi kamuoyuyla paylasacagiz. Simdi tekrar soruyorum 215 bin Euro kimin parasi? Siz kulübün kasasindan 2 defa ayni futbolcu adina mükerrer para tahsilatini neye göre yaptiniz? Sizler TFF’nin mahsup tablosunu isteyip bu tutarlarin kimlere yapildigini nereye ne kadar ödemeler yapildigini Giresunspor Kulübü defter kayit belgelerinize kayit etmiyor musunuz? Bir de isleri kilifina uydurayim derken elinize yüzünüze bulastirip Subat ayi içinde düzenlemeniz gereken bu tutanagi geriye dönük olarak Ocak Ay’i içerisinde yanlis tarihli olarak kayit ediyorsunuz. Yani siz hiçbir yerde kaydi ve beklentisi olmayan, Subat ayinda gelecek parayi Ocak ayinda nasil biliyorsunuz? Bu ve bunun gibi daha niceleri var. Geriye dönük tutanaklar, senetler, evraklar, müdür sözlesmeleri. Takdiri kamuoyunun vicdanina birakiyoruz."

Kaynak: İHA