Tarlada Çalisirken Basladigi Halterde Avrupa Sampiyonu Oldu, Hedefi Dünya Sampiyonlugu

Tarlada çalisirken bir hocasinin tavsiyesiyle basladigi para halterde Avrupa sampiyonu olan 23 yasindaki Besra Duman, kendisinin iki kati kilodaki agirliklari kaldiriyor. 2024 Paris Paralimpik Olimpiyat Oyunlari’na katilim hakki elde eden Besra, "Olimpiyatlarda hedefim ilk 3’e girmek. Altin madalyayi da alabilirsem çok mutlu olacagim. Elimden geleni yapacagim” dedi.

Konya’da yasayan ve aslen Sanliurfali olan 23 yasindaki milli sporcu Besra Duman, dogustan boyu kisa olmasina ragmen, kendisinin iki kati kilodaki agirliklari kaldiriyor. 11 yasinda basladigi para halter sporunda 12 yili deviren Besra, uluslararasi turnuvalarda birçok basari elde etti. En son katildigi Misir’da düzenlenen Para Halter Dünya Kupasi’nda 55 kiloda altin madalya kazanarak, 2024 Paris Paralimpik Olimpiyat Oyunlari’na da katilma hakki elde eden milli sporcu, ülkesini en iyi sekilde temsil ederek altin madalya kazanmak istiyor. Spora baslamadan önce tarlada çalisan Duman, spora baslamanin kendi hayati için inanilmaz oldugunu ifade etti.



“Para halter sporunda bir çok basari elde ettim”

12 yildir para halter sporu ile ugrastigini belirten Besra Duman, “Ilk derecem 2018 yilinda dünya üçüncülügünden geldi. 2021 yilinda olimpiyatlar oldu, olimpiyatlarda madalyami aldim. Burada kazandigim ilk olimpiyat madalyam oldu. Sonrasinda ardi kesilmedi, Dünya üçüncülügüm, Avrupa ikinciligim ve Avrupa sampiyonluklarim art arda geldi” seklinde konustu.



“Ilk basta kaldirdigim 70 kilo oldu”

Spora baslama serüvenini anlatan Duman, “Bir hocamin tavsiyesi üzerine basladim. Halterin ne oldugunu daha önceden bilmiyordum. Hocam bana ‘Bu sporu yapmak ister misin?’ diye sordu. Ben de kendisine ‘Hocam ben halterin ne oldugunu bilmiyorum’ dedim. ‘Gel kizim bir göstereyim belki yapmak istersin, istemezsen sana kalmis’ dedi.

Denedim, ilk basta kaldirdigim 70 kilo oldu. Bu da onun için büyük bir derece oldu. O zamanki kilomla bu kilom bir degil o zaman 39 kilo geliyorum ve 70 kilo kaldiriyordum. Hocanin begenmesiyle bu spora basladim” diye konustu.



“2024’te insallah olimpiyatlara katilacagim”

Dubai ve Misir’da aldigi dereceleri anlatan milli sporcu, “Dubai’de yaristim. Art arda yarismalarim oldu. Dubai’de 110, 115 ve 120 kilo kaldirarak dünya üçüncüsü oldum. Ayni zamanda 1 hafta sonra Misir’a gittim. Misir’da 110, 113 ve 115 kilo kaldirdim. Misir’da fazla zorlamamiza gerek yoktu çünkü oraya gidip derdimiz kota almakti. Çünkü bundan sonra alacagimiz basari, basari olacaktir. Tabii 2024’te insallah olimpiyatlara katilacagim” ifadelerini kullandi.

Besra Duman, olimpiyatlarda hedefinin ilk 3’e girmek oldugunu da belirterek, "Altin madalyayi da alabilirsem çok mutlu olacagim. Elimden geleni yapacagim. Altin madalya önceligim ama ilk 3’te garanti olmak istiyorum” dedi.



“Spora baslamadan önce tarladan çalisiyordum”

Spor sayesinde hayatindaki neredeyse her seyin degistigini anlatan Besra Duman, “Spor sayesinde hayatimda a’dan z’ye her seyim degisti. Bu spora baslamadan önce tarladan çalisiyordum. Yani su aklimda vardi; bu spora baslamasaydim diyorum acaba nerede olurdum? Çünkü ben tarlada çalisirken havuç, turp, meyve gibi isler yaparken bu spora baslamam inanilmaz diyebilirim” sözlerini kaydetti.



“Evde kalmaniza gerek yok, disari çikip bir spora baslamanizi öneriyorum”

Kendisi gibi engeli olanlara ve gençlere tavsiyelerde bulunan Besra Duman, “Gençlerin spor yapmasini çok istiyorum. Çünkü gerçekten Türkiye genelinde spor yapan bireyler olarak çok aziz. Yani spor salonlari olsun, yaptigimiz bir aktivite, sporumuz olsun. Yabanci devletlere baktigimizda bizden biraz biraz daha öndeler. Bizim bunun için biraz yetersiz oldugumuzu düsünüyorum. Engelliler için de sunu söylemek istiyorum. Ben de ortopedik olarak engelli bir bireyim, onlara söylemek istedigim; evde kalmaniza gerek yok, disari çikip bir spora baslamanizi öneriyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA